Angolai kolobusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Angolai kolobusz
Colobus angolensis - Pittsburgh Zoo - DSC02664.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok
Altörzs: Gerincesek
Osztály: Emlősök
Rend: Főemlősök
Család: Cerkóffélék
Alcsalád: Karcsúmajomformák
Nem: Colobus
Tudományos név
Colobus angolensis
P. Sclater, 1860
Elterjedés
Colobus angolensis map.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Angolai kolobusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Angolai kolobusz témájú médiaállományokat és Angolai kolobusz témájú kategóriát.

Az angolai kolobusz (Colobus angolensis) a cerkóffélék családjába tartozó, Közép-Afrikában honos majomfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Kolobuszcsalád

Az angolai kolobusz közepes méretű majomfaj, testhossza 49–68 cm közötti, amihez még 70–83 mm-es farka is hozzájárul. Testsúlya 6-11,4 kg közötti, átlagosan 8,9 kg. A hímek kissé nagyobbak a nőstényeknél. Testüket hosszú, selymes, fekete bunda fedi, de csupasz arcuk körül, a homlokon, pofákon, torkon hosszú fehér szőr nő. Hasonlóképpen, a vállukon is egészen hosszúra növő, fehér, váll-lapszerű szőrzet található. Farkuk felső fele fekete, az alsó fehér. A többi kolobuszhoz hasonlóan testalkatuk karcsú, hüvelykujjuk egészen megrövidült, ülepükön a bőr szarusan megvastagodott és gyomruk rekeszekből áll a levelek cellulóztartalmának megemésztéséhez. A kölykök teljesen fehéren jönnek napvilágra és kb. három hónaposan kezdenek megfeketedni.

Alfajai:

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-afrikai faj, Észak-Angolától kb. a Kongó folyóig, kelet felé pedig Kenya és Tanzánia tengerparti hegységeiig terjed élettere. Kenyában 2400 méteres magasságban is megfigyelték.

Erdei állat, megtalálható galéria-, hegyi, síkvidéki és bambuszerdőkben, szavannákon, mocsarakban is.

Életmódja[szerkesztés]

Birkózó fiatalok

Az angolai kolobusz a fák lombkoronájában él, bár néha lemerészkedik a földre, különösen a patakok mellett. Nappal aktív. Maximum 25 fős csoportokban él, de ideiglenesen akár 300 majom is összeverődhet. Szociális életének alapját az egy hímből, 2-6 nőstényből és kölykeikből álló család képezi. Az ivaréretté váló fiatal hímeket a domináns hím elüldözi. Ha veszély közelít a hím ugrálva és huhogva próbálja a ragadozót elijeszteni, míg a többiek elmenekülnek. A csapatok egy viszonylag kis territóriumot védelmeznek, reggelente hangos huhogással adják a környező csoportok tudtára, hogy a terület már foglalt.

Elsősorban levelekkel táplálkoznak, de megeszik a fiatal hajtásokat, kérget, virágokat, rügyeket, gyümölcsöket és néha rovarokat is. Megfigyelték, hogy megeszik a földet a termeszbolyokból. Többnyire reggel és este táplálkoznak, naponta 2–3 kg levelet és egyéb növényi táplálékot fogyasztanak el.

Az angolai kolobuszra a nagy ragadozó madarak, leopárdok és az ember vadászik.

Szaporodása[szerkesztés]

Az angolai kolobuszra a többnejűség a jellemző, a domináns hím több nősténnyel párzik. Más csoportokból elüldözött fiatal hímek időnként megpróbálják elkergetni a csoport idősebb hímjét. A nagyobb csoportokban több hím is van, de valamennyinek megvan a 2-6 nőstényből álló családja. A vemhesség 147-178 napig tart és ezután egyetlen (ritkán két) utód születik. A nőstény 15 hónaposan választja el a kölykeit. A nőstények két, a hímek négyévesen lesznek ivarérettek.

A vadonban kb. 20, fogságban 30 évig élnek.

Környezetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A fő alfaj, a C.a. angolensis a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett státusszal szerepel. A cordieri alfaj státusza mérsékelten fenyegetett, a ruwenzorii sebezhető, a csak egy helyről ismert prigoginei pedig veszélyeztetett. A fajt főleg az erőirtás, a mezőgazdasági területek terjedése és a vadászat fenyegeti.

Források[szerkesztés]