Ugrás a tartalomhoz

Angol agár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angol agár (Greyhound)
Fajtagazda országNagy-Britannia
Osztályozás
CsoportX. Agarak
Szekció3. Rövid szőrű agarak
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardangol
Kiadás éve1987
A Wikimédia Commons tartalmaz Angol agár témájú médiaállományokat.

Az angol agár régi kutyafajta.

Származása és története[szerkesztés]

Az egyiptomi domborműveken már a IV. dinasztia korában is ábrázoltak hasonló kutyákat. Észak-Afrikából került az Ibériai-félszigetre, Kínába, Perzsiába és sok más helyre is. Napjainkban is ismert változatát Angliában tenyésztették ki. Ismert angol neve greyhound, melynek első fele az óangol "grei" szóból származik, jelentése: finom, gyönyörű.

Külleme[szerkesztés]

Erős felépítésű, izmos és büszke kutya, roppant elegáns alakkal. Izmos háta meglehetősen hosszú, erős lágyéka enyhén ívelt. Combjai szélesek és izmosak. Fülei kicsik és nagyon vékonyak, és a kutya hátrahajtja őket (rózsafülek) - kivéve, amikor figyel valamire. Ovális alakú szemei ferdevágásúak. A harapása erős, ollószerű. Az angol agár fekete, vörös, őzbarna, kék és csíkos színekben ismert; a fehér szín minden esetben előfordulhat a szőrzetében - ez egy kis mellfolttól kezdve a szinte teljesen fehér, csupán néhány színes folttal tarkított kutyáig terjedhet. Akadnak tiszta fehér példányok is. A szemeknek lehetőleg sötét színűnek kell lenniük.

Jelleme[szerkesztés]

Értelmes, szelíd és érzékeny állat, amely nagyon kötődik a családjához. Ritkán ugat, és nem is különösebben éber. A lakásban kiegyensúlyozott és barátságos, időnként szinte nem is lehet észrevenni, hogy ott van. A szabadban mozgékony, és éberen figyel mindenre, ami körülötte történik. A vadászösztöne jól fejlett, s emellett nagyon kitartó is. Az angol agár hihetetlenül gyorsan tud futni, és ezt szereti is bemutatni. Ennek ellenére kevesebb mozgásra van szüksége, mint azt a legtöbben hinnék. Más hasonló fajtákhoz viszonyítva eléggé könnyen nevelhető. Majdnem minden parancsra megtanítható, és aránylag engedelmes is – kivéve, ha zsákmányállatot pillant meg, mivel olyankor figyelmen kívül hagyja gazdája parancsait.

Adatok[szerkesztés]

 • Marmagassága
  • kan: 71–76 cm,
  • szuka: 68,5–71 cm
 • Súlya: 27–32 kg
 • Táplálékigénye: 1690 g/nap
 • Alomszám: 5-7 kölyök
 • Várható élettartama: 10-13 év

Források[szerkesztés]

 • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)
 • Dr. Bruce Fogle: Új Kutya enciklopédia
 • Ester Verhoef: Kutyák enciklopédiája

Lásd még[szerkesztés]