Anghel Saligny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anghel Saligny
Anghel Saligny szobra a konstancai kikötőben
Anghel Saligny szobra a konstancai kikötőben
Született 1854. április 19.
Galac
Elhunyt 1925. június 17. (71 évesen)
București
Állampolgársága
Foglalkozása
Iskolái Union National College in Focșani
A Wikimédia Commons tartalmaz Anghel Saligny témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anghel Saligny (Foksány (románul Focșani), 1854. április 19.Bukarest, 1925. június 17.) román mérnök, a Dunán átívelő Fetești-Cernavodă vasúti híd tervezője

Élete[szerkesztés]

Édesapja, Alfred Saligny tanár, Elzászból érkezett Romániába. Az elemi iskolát szülővárosában végezte, az apja által alapított intézetben. A gimnáziumot szintén itt kezdte el, majd Potsdamban végezte. Eredetileg a csillagászat érdekelte, ezért a Berlini Egyetemen ilyen jellegű kurzusokat látogatott, többek között Hermann von Helmholtz-nak is tanítványa volt. Mérnöki tanulmányait Charlottenburgban végezte, majd a szászországi vasútépítésnél (Cottbus-Frankfurt an der Oder) dolgozott. Alapító tagja volt a bukaresti Politechnikai Társaságnak (ez volt a mai Bukaresti Műszaki Egyetem elődje). 1892-ben a Román Akadémia tagja lett, melynek 1907 és 1910 között az elnöki tisztét is betöltötte.

Anghel Saligny testvére, Alfons Oscar Saligny (18531903) kémikus volt, szintén a Román Akadémia tagja.

Művei[szerkesztés]

A Fetești-Cernavodă vasúti híd

Műveiben (hidak, utak, silók, kikötők) olyan új elemek találhatók, amelyek a maguk idején nagy technikai előrelépést jelentettek.

Ő tervezte az AdjudTârgu Ocna vasútvonalat, melynek során az országban elsőként épített a vasút-közút kombinált hidat.Több fémből készült hidat tervezett, például a Cosmești-nél a Szeret folyón át egy 430 méter hosszúságút.

1884 és 1889 között Saligny tervezte és építette a világon az első vasbeton silókat, amelyek ma is léteznek (Konstanca, Brăila és Galați). A konstancai kikötőben ő építette az olajexportot kiszolgáló speciális medencét, illetve két silót a gabonakivitelhez.

A legfontosabb műve a Fetești-Cernavodă vasúti híd volt. A híd építése 1890-től 1895-ig tartott. Öt nyílása van, négy közülük 140 méter széles, a középső pedig 190 méter. Ahhoz, hogy a hajók át tudjanak haladni a híd alatt, 30 méterrel a víz felszíne felett emelték.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]