André de Montbard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
André de Montbard

Templomos Lovagrend nagymestere
Uralkodási ideje
1153 1156
Született1103
Montbard
Elhunyt1156. január 17. (52-53 évesen)
Jeruzsálem
SablonWikidataSegítség

André de Montbard (Montbard, 1103 körül – Jeruzsálem, 1156. január 16.) a templomos lovagrend 5. nagymestere, és az egyik alapító tagja.

Clairvaux-i Szent Bernát nagybátyja volt, és a burgundiai Montbard ősnemesi család tagja. Egyike volt annak a kilenc lovagnak, akik 1118 és 1120 között megalapították a templomos rendet. Hugo von Payens társaságában jelen volt az 1129-ben tartott troyes-i zsinaton, ahol a templomosokat hivatalosan is elismerték. A Szentföldön sénéchali, azaz a nagymester helyettese lett, ami a második legmagasabb tisztség volt a rendben.

Everard des Barres nagymester visszavonulása után 1151–1152-ben André de Montbard szóba jött lehetséges utódként, de a szerzetes káptalan Bernard de Tramelay-t választotta meg, III. Balduin jeruzsálemi király oldalára állva anyja, a régensségre törekvő Melisenda királynő ellenében. Askelón bevétele (1153. augusztus 22,) után megválasztották a rend nagymesterévé, mivel Bernard de Tramelay elesett az ostromban.

Hivatalát egészen 1156. január 17-én bekövetkezett haláláig viselte. A nagymesteri rangban Bertrand de Blanchefort követte.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az André de Montbard című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az André de Montbard című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Alain Demurger: Die Templer. Aufstieg und Untergang 1120-1314. C.H. Beck, München 2007.
  • Christian Vogel: Das Recht der Templer. Ausgewählte Aspekte des Templerrechts unter besonderer Berücksichtigung der Statutenhandschriften aus Paris, Rom, Baltimore und Barcelona. Lit Verlag, Berlin 2007.
  • Volker Loos: Die Armen Ritter Christi vom Tempel Salomonis zu Jerusalem. Ein ausführliche Chronik der Templerzeit. Frieling Verlag, Berlin 1996.