Altıntepe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ismeretlen
Altıntepe
A vár apadánája, a fogadócsarnok
A vár apadánája, a fogadócsarnok

Alapítási. e. 8. század(?)
Lakói urartuiak
Beszélt nyelvek luvi, urartui
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1215 m
Elhelyezkedése
Altıntepe (Törökország)
Altıntepe
Altıntepe
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 39° 41′ 47″, k. h. 39° 38′ 48″Koordináták: é. sz. 39° 41′ 47″, k. h. 39° 38′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz ismeretlen témájú médiaállományokat.
Altıntepe (Urartu)
Altıntepe
Altıntepe
Altıntepe Urartu térképén

Altıntepe (magyarul: „aranydomb”) Törökország urartui régészeti lelőhelye (ásatási terület), amely Erzincan tartomány Üzümlü körzetében egy, az Erzincan-síkságon található, 40 méter magas vulkáni tömbön terül el, rálátással az Eufráteszre. Az E80-as, az Erzincantól Erzurum felé haladó autópályán érhető el.

Az ásatások[szerkesztés]

Altıntepén 1938-ban és 1956-ban rablókutatások történtek. Az első tudományos szintű ásatást az Ankarai Egyetem 1959–1968 között Prof. Dr. Tahsin Özgüç vezetésével végezte. Ekkor egy nagyjából 110×100 méteres átmérőjű, ellipszis alakú urartui erődöt hoztak felszínre: palotával, templommal, előkészítő épülettel és városfal maradványokkal, továbbá földalatti sírkamrával. Apadánája 41×23,7 méteres alapterületű, a lapos tetőt 18 oszlop tartotta. Az egyedülálló leletek az ankarai Anatóliai Civilizációk Múzeumában kerültek kiállításra.

Az ásatások befejezése után a helyszínt nem biztosították, ami következtében kutatgatások és rongálások történtek. Emiatt Erzincan Halil tartományi biztos rendelkezésére İbrahim Altınok 2003 óta ismét ásatásokat végez a területen.

Az erőd az Eufrátesz-menti Lusza hegyvidék kormányzójának vagy helytartójának székhelye volt, egyben határvédelmi helyőrség szállása és őrhelye. A várfalak vastagsága majdnem eléri a 3 métert. II. Argisti koráig biztosan használták, az urartuiak valamikor II. Argisti korában vagy később hagyták el. Feltárták raktárait is, amelyekben hatalmas agyagedényekben tárolták a helyőrség ellátásához szükséges élelmiszereket és bort.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Altıntepe című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Chahin, Michael. The Kingdom of Armenia: A History, 2, Richmond: Curzon Press, 96. o. [1987] (2001). ISBN 0700714529 

További információk[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap