Alsó-sziléziai vajdaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alsó-sziléziai vajdaság (województwo dolnośląskie)
Dolnoslaskie in Poland.svg
Az Alsó-sziléziai vajdaság címere
Az Alsó-sziléziai vajdaság címere
Az Alsó-sziléziai vajdaság zászlaja
Az Alsó-sziléziai vajdaság zászlaja
Közigazgatás
Ország Lengyelország
Székhely Wrocław
Járások száma 26
Járási jogú városok száma 4
Községek száma 169
Az Alsó-sziléziai vajdaság járásai
Az Alsó-sziléziai vajdaság járásai
Forgalmi rendszám D
ISO 3166-2 PL-DS
Földrajzi adatok
Terület19 946,74 km²
Időzóna CET (UTC+1)
Népesség
Teljes népesség2 915 245 fő (2012. dec. 31.)[1]
Népsűrűség146,15 fő/km²
Az Alsó-sziléziai vajdaság weboldala

Az Alsó-sziléziai vajdaság, lengyelül: województwo dolnośląskie, 1999-ben létrehozott közigazgatási egység, Lengyelország 16 vajdaságának egyike. Központja Wrocław. Területe 20 000 km², ami az ország területének 6,4%-a. Megközelítőleg 3 millió lakossal rendelkezik (az összlakosság 7,6%-a) és a lakosság növekedése 20%-kal magasabb az országos átlagnál.

Látnivalók[szerkesztés]

Az Alsó-sziléziai vajdaság domborzati térképe

Alsó-Szilézia különleges régió; a számos lehetőség, látnivaló és alkalom régiója. Lengyelország délnyugati részén helyezkedik el, Németország és Csehország határán, a legjobb lehetőséget kínálva a munkához, a szabadidő aktív eltöltéséhez és a szórakozáshoz mind a belföldiek mind a Lengyelországból és más országokból érkező turisták számára.

Alsó-Szilézia folyórendszerét az Odera és mellékfolyói alakították; azonkívül nagy számú mesterséges tó és érdekes vízesés található itt. Területének nagy része erdős, ami magában foglalja a Szudéta- és Alsó-sziléziai-erdőt is.

Az alsó-sziléziai táj látványos és változatos. A vajdaság déli részén található a szép és magas hegység – a Szudéták – legmagasabb csúcsával a Śnieżkával (1602 méter tengerszint feletti magasság). Alsó-Szilézián keresztül folyik Lengyelország második legnagyobb folyója – az Odera – festői kanyarokat és medencéket alkotva. Nyugati részén Bory Dolnośląskie (egy erdőség) szépségével és titokzatosságával vonzza a turistákat. A Milickie-tavak a vajdaság keleti részén szintén számíthat a turisták figyelmére. Híres még különleges növény- és állatvilágáról is. Két nemzeti park – a Karkonoski és a Góra Stołowe – és kilenc kisebb park emeli a régió szépségét.

Időjárása Lengyelország más régióival összehasonlítva mérsékelt. A Sziléziai-alföld (Nizina Śląska) nagyon mérsékelt, enyhe telekkel, de a vajdaság hegyes, déli része a leghidegebb és legesősebb Lengyelországban.

Turizmus és pihenés[szerkesztés]

Ha figyelembe vesszük Alsó-Szilézia természeti adottságait és földrajzát, a legcsodálatosabb hely az aktív kikapcsolódásra mindenkinek, aki sportolni szeretne – mind nyáron, mind télen. Turistautak sűrű hálózata vonzza a turistacsoportokat a természettel való kapcsolat felfedezésére. Két nemzeti parkot külön érdemes felkeresni – a Karkonoskit és a Stołowe hegységet, bár Alsó-Szilézia más részein is nagyon vonzó helyeket lehet találni. Ezen felül a Szudétákban 2000 km turistaút is található, a Fő Szudéta út, ami Paczkówból Świeradów-Zdrójba vezet, 350 km hosszú. Változatos utak vezetnek a Szudétákon keresztül, kiváló lehetőséget kínálva azok számára, akik a sportolás azon ágát művelik, amelyet nordic walking-nak neveznek – ez új, de nagyon népszerű formája a szabadidő aktív eltöltésének. A gyaloglás ezen formája kombinálva a természet csodálatával és a hegyek szépségével alkalmas az aktív pihenésre és az újra feltöltődésre.

Számos hostel és vendégház ajánl meleg ételt, lehetőséget a pihenésre és alvóhelyet a fáradt turisták számára.

A hegyi kerékpározás és a kerékpáros turizmus szerelmesei is kielégítő lehetőségeket találnak Alsó-Sziléziában. A Szudéták híres bámulatos kerékpárútjairól. A Jizera-hegység (Iser) útjait kifejezetten a kerékpárral ide látogatóknak alkották - alacsony dombok, széles utak és festői látvány fogadja a Karkonosze-hegységbe érkezőket. Jól kiépített, kényelmes utakat találnak mind a családi turizmus kedvelői, mind egyéb vállalkozó kedvű kerékpárosok. Az amatőr kerékpározásra széles lehetőségeket kínál Janowicki-érchegység, a Sowie-hegység, a Bystrzyczkie-hegység, az Orlickie-hegység vagy a Śnieżnika-hegység is.

Az emberek előnyben részesítik a könnyű utakat, nem kifejezetten a hegyekben. Természetesen ilyet is találhatnak Alsó-Sziléziában. Előkészítettek néhány érdekes turistautat kifejezetten a számukra. Közöttük található a "Liczyrzepa" a Szudéták nyugati részén, "Dolina Bobru" egy festői út a folyókanyarulatokban, "Obwodnica Jeleniogórska" Kotlina Jeleniogórska minden látnivalóival, az Európai Ciszterci Út amelyet a "Földalatti Látványosságok Útjá"-nak is hívnak, amely a terület változatos csodáihoz vezet, amelyek mélyen a föld alatt találhatóak.

Az aktív sportolás más formáinak kedvelői is ki tudják elégíteni igényeiket Alsó-Sziléziában. Rudawy Janowickie és Sokoliki a legnépszerűbb helyek a hegymászók számára. A gyakorlott hegymászók Szczeliniecz Wielki vagy Śnieżne Kotły hegyoldalain gyakorolhatják tudásukat. Az előbbi a Stołowe-hegységben, az utóbbi a Karkonosze-hegységben található. Rengeteg mászható szikla található a Szudétákban, amely népszerű a sportág amatőrjei körében.

A repülősportok rajongóinak is lehetőséget nyújt Alsó-Szilézia. Kifejezetten ilyen a Szybowcowa-hegy, ami Jelenia Góra környékén helyezkedik el. Az amatőr lovasok (népszerű lovasoktató központ van a Książ kastély környékén), barlangkutatók és horgászok mindig találnak látványos helyeket maguknak. A horgászok tavi pisztrángokat Ziemia Kłodzkában (Kłodzko területén, híres város Alsó-Sziléziában), folyami pisztrángokat pedig a Kwisa folyóban horgászhatnak. Minden horgász találhat olyan helyet, ahol rengeteg hal van.

Az egyik legnépszerűbb tevékenység a kincsek és titkok keresése valamint az aranymosás. Az amatőr történészek sokat tudnak a második világháború titkairól és tudják, hogy a Sowie-hegység vágatai számos titkot rejtenek.

A téli sportok amatőr rajongóinak szintén széles lehetőségeik vannak – főleg síelni. A téli sportok legnagyobb centrumai Szklarska Porębában és Karpaczban vannak a Karkonosze-hegységben, azonkívül a Czarna-hegy a Śneżnik-középhegységben és Zieleniec az Orlickie-hegységben. Nem csak a természet szépségét, de jól kiépített infrastruktúrát és minden szükségeset megtalálnak az előbb említett helyeken. Nem feledkezhetünk meg azonban a kisebb sí- és snowboard központokról sem, mint Świeradów Zdrój, Dziwiszów/Łysa Góra, Kamienica Stronie Śląskie közelében vagy a Sowie-hegység jól ismert helyei.

A Szudéta-hegység széles lehetőséget kínál a sífutáshoz. A Bieg Piastówot – az esemény rengeteg résztvevőt vonz a világ minden tájáról és a legnagyobb ilyen típusú rendezvény Lengyelországban – minden évben megrendezik Polana Jakuszyckában, az Izerskie-hegységben. A legnépszerűbb hely a sízők körében Sokołowsko a Suche-hegységben és az Orlickie- és Bystrzyckie-hegység ösvényei a legjobbak a sífutáshoz. Jamrozowa Polana, amely biatlon stadionjával Duszniki Zdrój közelében helyezkedik el, egyike Alsó-Szilézia fürdőinek.

A Czarna-hegy körüli utak, a Śnieżnika-hegység (Glatzi-hegység), és a Bialskie-hegység útjai a legjobb síutak. A Bardzkie ösvényei és a Sowie-hegység a legfestőibbek.

A különleges klimatikus feltételek, az ásványvizek jelenléte valamint Alsó-Szilézia hegyes tájai az oka a híres és magas minőséget képviselő fürdők létrejöttének. Az egészségközpontok – amelyekből 11 található a régióban - jól ismertek építészeti megoldásaikról, amelyek harmonizálnak a hegyek csodálatos tájképével. A lehetőségek széles választékát nyújtják a pihenéshez, a feltöltődéshez és a gyógyuláshoz. Speciális klíma, ásvány- és gyógyvizek segítik sok betegségből a kigyógyulást. Alsó-Szilézia fürdői jól ismertek gazdag kulturális életükről, amelynek szimbóluma Chopin Nemzetközi Zongorafesztivál Duszniki Zdrójban. Ez a legrégibb zongorafesztivál az egész világon. E miatt látogatja rengeteg turista és páciens Alsó-Szilézia fürdőit.

Történelem és történelmi titkok[szerkesztés]

Alsó-Szilézia gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező régió, tele titkokkal és megoldatlan rejtélyekkel. Az elmúlt századokban 4 hatalom harcolt a terület feletti hatalomért. Alsó-Szilézia számos háború és invázió színhelye volt.

Városai[szerkesztés]

Az alsó-sziléziai vajdaságban 91 város van, melyek közül 3 járási jogú.

1. POL Jelenia Góra COA 1.svg Jelenia Góra
2. POL Legnica COA.svg Legnica
3. Herb wroclaw.svg Wrocław
4. POL Bardo COA.svg Bardo
5. POL Bielawa COA.svg Bielawa
6. POL Bierutów COA.svg Bierutów
7. POL Bogatynia COA.svg Bogatynia
8. POL Boguszów-Gorce COA.svg Boguszów-Gorce
9. POL Bolesławiec COA 1.svg Bolesławiec
10. POL Bolków COA.svg Bolków
11. POL Brzeg Dolny COA.svg Brzeg Dolny
12. POL Bystrzyca Kłodzka alt COA.svg Bystrzyca Kłodzka
13. POL Chocianów COA.svg Chocianów
14. POL Chojnów COA.svg Chojnów
15. POL Duszniki-Zdrój COA.svg Duszniki-Zdrój
16. POL Dzierżoniów COA.svg Dzierżoniów
17. POL Gryfów Śląski COA.svg Gryfów Śląski
18. POL Góra COA.svg Góra
19. POL Głogów COA.svg Głogów
20. POL Głuszyca COA.svg Głuszyca
21. POL Jawor COA.svg Jawor
22. POL Jaworzyna Śląska alt COA.svg Jaworzyna Śląska
23. POL Jedlina Zdrój COA.svg Jedlina-Zdrój
24. POL Jelcz-Laskowice COA.svg Jelcz-Laskowice
25. POL Kamienna Góra COA.svg Kamienna Góra
26. POL Karpacz COA.svg Karpacz
27. POL Kowary COA.svg Kowary
28. POL Kudowa-Zdrój COA.svg Kudowa-Zdrój
29. POL Kąty Wrocławskie COA.svg Kąty Wrocławskie
30. POL Kłodzko COA 1.svg Kłodzko
31. POL Leśna COA.svg Leśna

32. POL Lubawka COA.svg Lubawka
33. POL Lubań COA.svg Lubań
34. POL Lubin COA.svg Lubin
35. POL Lubomierz COA.svg Lubomierz
36. POL Lwówek Śląski COA.svg Lwówek Śląski
37. POL Lądek-Zdrój COA 1989-2015.svg Lądek-Zdrój
38. POL Mieroszów COA.svg Mieroszów
39. POL Milicz COA.svg Milicz
40. POL Mirsk COA.svg Mirsk
41. POL Międzybórz COA.svg Międzybórz
42. POL Międzylesie COA.svg Międzylesie
43. POL Niemcza COA.svg Niemcza
44. POL Nowa Ruda COA.svg Nowa Ruda
45. POL Nowogrodziec COA.svg Nowogrodziec
46. POL Oborniki Śląskie COA.svg Oborniki Śląskie
47. Arms Olesnica.png Oleśnica
48. POL Olszyna COA.svg Olszyna
49. POL Oława COA.svg Oława
50. Herb Piechowic.svg Piechowice
51. POL Pieszyce COA.svg Pieszyce
52. POL Pieńsk COA.svg Pieńsk
53. POL Piława Górna COA new.svg Piława Górna
54. POL Polanica-Zdrój COA.svg Polanica-Zdrój
55. POL Polkowice COA old.svg Polkowice
56. POL Prochowice COA.svg Prochowice
57.Prusice
58. POL Przemków COA.svg Przemków
59. POL gmina Radków COA.svg Radków
60. POL Siechnice COA.svg Siechnice
61. POL Sobótka COA.svg Sobótka
62. POL Stronie Śląskie COA.svg Stronie Śląskie

63. POL Strzegom COA.svg Strzegom
64. POL Strzelin COA.svg Strzelin
65. POL Syców COA.svg Syców
66. POL Szczawno-Zdrój COA.svg Szczawno-Zdrój
67. POL Szczytna COA.svg Szczytna
68. POL Szklarska Poręba COA.svg Szklarska Poręba
69. POL Ścinawa COA.svg Ścinawa
70. POL Środa Śląska COA.svg Środa Śląska
71. POL Świdnica COA.svg Świdnica
72. POL Świebodzice COA.svg Świebodzice
73. POL Świeradów-Zdrój COA.svg Świeradów-Zdrój
74. POL Świerzawa COA.svg Świerzawa
75. POL Trzebnica COA.svg Trzebnica
76. POL Twardogóra COA.svg Twardogóra
77. POL Wałbrzych COA.svg Wałbrzych
78. POL Wiązów COA.svg Wiązów
79. POL Wleń COA.svg Wleń
80. POL Wojcieszów COA.svg Wojcieszów
81. POL Wołów COA.svg Wołów
82. POL Wąsosz COA.svg Wąsosz
83. POL Węgliniec COA.svg Węgliniec
84. POL Zawidów COA.svg Zawidów
85. POL Zgorzelec COA.svg Zgorzelec
86. POL Ziębice COA.svg Ziębice
87. POL Ząbkowice Śląskie COA.svg Ząbkowice Śląskie
88. POL Złotoryja COA 1.svg Złotoryja
89. POL Złoty Stok COA.svg Złoty Stok
90. POL Żarów COA.svg Żarów
91. POL Żmigród COA.svg Żmigród

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rocznik Statystyczny - Województwa Dolnośląkiego. (Hozzáférés: 2014. augusztus 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Lower Silesian Voivodeship
A Wikimédia Commons tartalmaz Alsó-sziléziai vajdaság témájú médiaállományokat.