Alien Ant Farm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alien Ant Farm
Alien Ant Farm.jpg
Információk
Alapítva 1996
Műfaj
Kiadó Universal Records
Az Alien Ant Farm weboldala

Az Alien Ant Farm (rövidítve AAF) egy népszerű amerikai rockegyüttes, amelynek jelenlegi tagjai: Dryden Mitchell (ének), Mike Cosgrove (dob), Terry Corso (gitár, háttér-éneklés) és Tim Peugh (basszusgitár, háttér-éneklés). Legismertebb daluk a "Smooth Criminal", amelyik Michael Jackson ugyanilyen című, híres számának a feldolgozása. Másik ismert daluk a "Movies". Zeneileg főleg az alternatív metal, nu metal és post-grunge műfajokban tevékenykednek, de egyes dalaikban a punk-rock hatása is érezhető.

Története[szerkesztés]

A zenekart 1996-ban négy fiatal srác alapította, a kaliforniai Riverside-ban: Dryden Mitchell, Terry Corso, Mike Cosgrove és Tye Zamora basszusgitáros. (Utóbbi az évek során elhagyta az együttest.) Érdekes nevüket Corso elképzeléséről kapták; ő ugyanis úgy képzelte el a földönkívülieket, hogy megfigyelik a Földet, mintha az egy hangyafarm lenne. Először két demót adtak ki, 1996-ban és 1998-ban. Első nagylemezük 1999-ben jelent meg, ez az album tartalmazza a "Smooth Criminal"-t is. 2000-ben az AAF leszerződött a Dreamworks lemezkiadóhoz.

2001-ben dobták piacra második stúdióalbumukat. Ugyanebben az évben lett sláger a Smooth Criminal is (annak ellenére, hogy nem eredeti szerzemény volt a dal, hanem csak egy feldolgozás). Ausztráliában, Új-Zélandon és Amerikában is a toplisták elején landolt a dal. Az Egyesült Királyságban viszont csak a harmadik helyet szerezte meg a toplistán.

2002-ben a zenekar balesetet szenvedett spanyolországi turnéjuk közben. A balesetben a turnébuszuk vezetője meghalt.

2003-ban a zenekar harmadik nagylemeze is megjelent, amelyről a "Glow" és a "These Days" dalok szintén slágerek lettek. Ugyanebben az évben Terry Corso kiszállt az Alien Ant Farmból, és beszállt a szintén alternatív metalt játszó, futurisztikus imázsú Powerman 5000 együttesbe. Helyére Joe Hill, a "Spiderworks" zenekar tagja került.

2006-ban megjelent a zenekar negyedik stúdióalbuma is. Ugyanebben az évben az AAF fellépett az "Attack of the Show" című műsorban, valamint egy koncert-DVD-t is piacra dobtak.

2008-ban Corso és Zamora visszatértek a zenekarba. 2009-ben és 2010-ben csak koncertezés zajlott az együttes háza táján. 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is többször koncerteztek. 2014-ben Tye Zamora elhagyta a zenekart, helyére Tim Peugh került.

Az Alien Ant Farm legutóbbi nagylemeze 2015-ben jelent meg. 2016-ban bejelentették, hogy elkezdtek dolgozni egy új albumon, amiről egyelőre még semmi sem ismert.

Az AAF zenei hatásaként a Faith No More-t és a Primus-t jelölte meg. Dalaik több filmben, tévésorozatban és videojátékban is megjelentek.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • Greatest Hits (1999)
  • Anthology (2001)
  • Truant (2003)
  • Up in the Attic (2006)
  • Always and Forever (2015)

Ezeken kívül még három középlemezt és egy válogatáslemezt is piacra dobott az Alien Ant Farm.

Források[szerkesztés]