Alföldy-Boruss Csilla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alföldy-Boruss Csilla
Életrajzi adatok
Született1953. június 3. (70 éves)
Budapest[1]
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1979)
Pályafutás
Hangszerorgona
Tevékenység
  • orgonaművész
  • csembalóművész
  • zenetudós
  • zenei vezető
SablonWikidataSegítség

Alföldy-Boruss Csilla (Budapest, 1953. június 3. –) magyar orgona- és csembalóművész, zenetanár, zeneigazgató.

Tanulmányai[szerkesztés]

1974-ben kezdett főtárgyként orgonát és csembalót tanulni a Zeneakadémián, tanárai Gergely Ferenc és Sebestyén János voltak. 1979-ben orgonaművészi, illetőleg szakközépiskolai orgona és zeneelmélet tanári diplomát szerzett. Ezt követően külföldi mesterkurzusokon vett részt: orgonakurzust végzett el Klaas Bolt professzornál a hollandiai Haarlemben (1979), valamint az Észak-német Orgonaakadémián (Norddeutschen Orgelakademie) is tanult Harald Vogel professzornál a németországi (akkoriban NSZK-beli) Bundéban (1979, 1980); mindkét tanára a régizene historikus előadásmódjának képviselője. 1980-ban még a szintén németországi, az akkori NDK területén levő Lipcsében és Halléban vett részt orgonakurzusokon.

Később, 1989 és 1990-ben a belgiumi Antwerpenben a Flamand Királyi Zeneakadémián már csembalón tanulta a régizene historikus előadásmódját Jos van Immerseel vezetése mellett. 1990 és 1992 között ismét elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, ezúttal csembaló szakon Sebestyén Jánosnál, s csembalóművészi diplomát szerzett.

Kutatási területe a 16–17. századi billentyűs zene előadásmódja a korabeli hangszerek és írások ismeretében. Ezzel kapcsolatos előadásokat tart hazai szakmai körökben, zeneiskolákban, főiskolákon, orgonaépítők szakmai szimpóziumán. Német és holland nyelven is beszél.

Munkahelyei[szerkesztés]

1979 és 1984 között a Gödöllői Körzeti Állami Zeneiskolában korrepetitorként dolgozott. Emellett már 1980-ban a Budapest Kelenföldi Református Egyházközség orgonistája, karnagya és egyházzenei igazgatója lett. 1984-től a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola orgona és csembaló tanára lett, 2001-től pedig a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában is ugyanezeken a hangszereken tanítja a növendékeket.

1999-ben zsűritag volt a salgótarjáni Országos Orgonaversenyen.

Versenyek[szerkesztés]

1979-ben nemzetközi orgonaversenyen vett részt az ausztriai Linzben, majd ugyanebben az évben Budapesten, 1980-ban pedig Münchenben is szerepelt hangversenyen.

Koncertek[szerkesztés]

Szólókoncertek[szerkesztés]

Közel 1000 koncertet adott magyarországi és külföldi orgonákon. Játszott Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Svájcban, Szlovákiában, Romániában, Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Dániában, Izlandon, Angliában, Izraelben, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.

2000-től az általa akkor elindított, és azóta havi rendszerességgel megszervezett Kelenföldi Barokk Esték koncertsorozaton belül 18 orgonahangverseny alkalmával végigjátszotta Johann Sebastian Bach összes orgonaművét.

Kamarakoncertek[szerkesztés]

1977 óta koncertezik együtt kamarapartnerével, Alföldy-Boruss Eszter fuvolaművésszel; felléptek Németországban, Hollandiában, Izraelben, Kanadában és az USA-ban. Rajta kívül sok más hangszeres és énekművésszel szerepelt kamarakoncerten.

Koncertek együttesekkel[szerkesztés]

Egyéb kamaraegyüttesek mellett fellépett a Magyar Rádió Énekkara, a Magyar Rádió Zenekara, a Pannonia Consort, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Lutheránia Énekkara társaságában. A Debreceni Kántussal együtt felléptek Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban (1986), a skandináv államokban (1998) és Hollandiában 1999.

Televíziós és rádiós szereplések[szerkesztés]

Számos zenei felvételen volt hallható játéka, több alkalommal készült vele riport a Magyar Rádióban, a Holland Rádióban és a Magyar Televízióban (portréfilm 2005-ben a „Mai hitvallások” című sorozatban; Kájoni-kódex; Musica Sacra 2014-ben; portréfilm 2014-ben az MTV1-en)

Lemezek[szerkesztés]

  • Romantikus orgonazene az esztergomi Bazilikában: négykezes és két orgonás művek (Közreműködik: Martin Zonnenberg) (1991)
  • Barokk fuvola-csembaló szonáták J. S. Bach, Telemann, Duphly, Vivaldi és Platti műveiből (Közreműködik: Alföldy-Boruss Eszter fuvolaművész) (1999)
  • Erdély orgonái: Feketehalom – Kolozsvár – Medgyes – Kisdisznód (2000)
  • Kelenföldi Református Ifjúsági Énekkar: Hűséged végtelen Atyám, nagy Isten! (Vezényel: Alföldy-Boruss Csilla) (2001)
  • Kelenföldi Barokk Esték 50. jubileumi hangversenye (2005)
  • Romantikus orgonazene a debreceni református nagytemplomban Mendelssohn, Reger, Dubois, Guilmant és C.Franck műveiből (2006)
  • Református Énekek III. (Orgonán közreműködik: Alföldy-Boruss Csilla)[2] (2006)
  • Johann Sebastian Bach orgonaművei (2009)
  • Kelenföldi Református Énekkar: Bízzál, ne félj, a Krisztus él! (Vezényel: Alföldy-Boruss Csilla) (2008)
  • Kelenföldi Református Énekkar: Örvendj világ, eljött az Úr! (Vezényel és orgonál: Alföldy-Boruss Csilla) (2013)
  • Református énekek XIII. (Orgonál: Alföldy-Boruss Csilla) (2014)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. május 31.)
  2. Református Énekek I-XII: Református Énekek III. Parókia Portál (honlap.parokia.hu). (magyarul) Dunamelléki Református Egyházkerület (Hozzáférés: 2017. április 25.) (PDF)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap