Alcobaça-kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alcobaçai Szent Mária ciszterci kolostor
Világörökség
Fachada Igreja.jpg
Adatok
OrszágPortugália
Világörökség-azonosító 505
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II,
Felvétel éve1989
Elhelyezkedése
Alcobaça-kolostor (Portugália)
Alcobaça-kolostor
Alcobaça-kolostor
Pozíció Portugália térképén
é. sz. 39° 32′ 53″, ny. h. 8° 58′ 44″Koordináták: é. sz. 39° 32′ 53″, ny. h. 8° 58′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Alcobaça-kolostor témájú médiaállományokat.

Az egykori Alcobaçai Szent Mária ciszterci kolostor (portugálul: Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça) Portugália egyik legnagyobb kolostoregyüttese, és mindmáig legnagyobb temploma, 1989 óta a világörökség része.

Története[szerkesztés]

A kolostor az azonos nevű városban, Alcobaçában található, Lisszabontól 100 km-re. Évszázadok óta a saját felségterülettel rendelkező kolostor Portugália egyházi központja. Alcobaça apátja mindig a portugál királyok legbefolyásosabb tanácsadói közé tartozott.

A kolostort 1153-ban az első portugál király, I. Alfonz alapította. A hagyomány szerint I. Alfonz megfogadta, hogy amennyiben a mórok ellen folytatott háborúja (reconquista) eredményes lesz, és sikeresen elfoglalja Santarém várát, kolostort épít a szűzanya tiszteletére. Santarém várát 1147-ben sikerült elfoglalni, ezután fogadalmát betartva 1153-ban Alcobaçát és annak környékét a Ciszterci rend apátjának, Clairvaux-i Szent Bernátnak ajándékozta. A történetet a kolostor királytermében a 18. században kék csempéből (azulejo) kirakott faliképek mesélik el. A kolostor építését a ciszterciek az alapítás után 25 évvel, 1178-ban kezdték el. Az évszázadokon át folyó építkezéssel a Ciszterci rend leghatalmasabb kolostoregyüttesét hozták létre. A kolostort a rend 1833-ban hagyta el. Jelenleg Portugália egyik leglátogatottabb műemlékegyüttese, évi 250 000 látogatóval.


Források[szerkesztés]