Akecsi Micuhide

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Akecsi Micuhide
(明智光秀)
Akechi Mituhide.jpg
Született 1526
Mino Province
Elhunyt 1582. július 2. (55-56 évesen)
Állampolgársága japán
Szülei Akechi Mitsutsuna
Foglalkozása tiszt
Tisztség Daimjó
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Akecsi Micuhide témájú médiaállományokat.

Akecsi Micuhide (japánul: 明智 光秀, Akechi Mitsuhide) (1528?–1582. július 2.), becenevén Dzsúbei a Szengoku-korban élt japán hadvezér volt, aki Oda Nobunaga daimjónak szolgált. 1582-ben pártütést követett el, amely Nobunaga halálához vezetett a Honnódzsi templomban.

Felemelkedése[szerkesztés]

A születési helye bizonytalan, vagy Kiotóban, vagy a Mino tartománybeli Kaniban (a mai Gifu prefektúra) látta meg a napvilágot. Akkor állt Nobunaga szolgálatába, amikor az 1566-ban meghódította Minót. Mielőtt Nobunagához szegődött volna, Asikaga Josiakinál és Aszakura Josikagénál szolgált. Bár Nobunaga ritkán bízott híveiben, megbízott Sibata Kacuiéban, Hasiba Hidejosiban és Akecsi Micuhidében; utóbbi az első olyan alárendeltje volt, aki várkastélyt kapott tőle. Miután elnyerte Szakamotót, segített Nobunagának pacifikálni a Tanba régiót, olyan klánokat győzve le, mint a Hatano, vagy a tangói Issiki. Micuhide ekkor megkapta a Kamijama kastélyt és a Tanba régiót.

Oda Nobunaga elárulása[szerkesztés]

1579-ben Nobunaga elfoglalta a jakami kastélyt Hatano Hideharutól, békét ígérve neki, ám megszegte a békeszerződést, és kivégeztette Hideharut. Ez felbőszítette a Hatano családot, és egy kis idő múlva Hideharu csatlósai meggyilkolták Akecsi Micuhide édesanyját (vagy nagynénjét). A helyzetet súlyosbította, hogy Nobunaga többször is nyilvánosan megsértette Micuhidét, ami még egyes nyugati megfigyelőknek is feltűnt. Mindezek ellenére nem tudni pontosan, mi váltotta ki a honnódzsi incidenst, mely során Nobunaga 1582. június 21-én életét vesztette.

Micuhidét tartják Oda Nobunaga gyilkosának, bár nem végzett vele, csak rákényszerítette, hogy szeppukut kövessen el. Hidejosi és Tokugava Iejaszu is elsőként akarta megbosszulni Nobunagát és átvenni a helyét. Hidejosi ért Micuhidéhez elsőként. Micuhidét cserbenhagyták szövetségesei, mint például Hoszokava Fudzsitaka. 13 napig élte túl vereségét, amikor a jamazaki csatában Hidejosi legyőzte őt. Egyesek szerint egy Nakamura nevű paraszt ölte meg a bambuszlándzsájával, bár olyan híresztelések is vannak, hogy nem halt meg, hanem szerzetesként új életet kezdett Tenkai néven.

Származása[szerkesztés]

Az Akecsi családot a Toki klánhoz, azon keresztül pedig a Minamoto klánhoz lehet visszavezetni. Érdekesség, hogy Minamoto no Joritomo ugyanúgy véget vetett a Taira klánnak, ahogyan Micuhide vetett véget Nobunaga uralmának, akinek a családfája a Taira klánból ered.

Családtagjai[szerkesztés]

  • Cumaki Hiroko: felesége
  • Akecsi Micujosi: idősebb fia
  • Akecsi Hidemicu: örökbe fogadott fia, Szakamoto Rjóma őse
  • Hoszokava Grácia: lánya, Hoszokava Tadaoki felesége
  • Akecsi Micuharu: unokatestvére


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Akechi Mitsuhide című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.