Akecsi Micuhide

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Akecsi Micuhide
(明智光秀)
Akechi Mitsuhide2.jpg
Született 1526[1]
Mino Province
Elhunyt 1582. július 2. (55-56 évesen)[1]
Szeccu tartomány
Állampolgársága japán
SzüleiAkechi Mitsutsuna
Foglalkozása tiszt
Tisztség Daimjó
Halál okacsatában elesett
A Wikimédia Commons tartalmaz Akecsi Micuhide témájú médiaállományokat.

Akecsi Micuhide (japánul: 明智 光秀, Akechi Mitsuhide) (1528?–1582. július 2.), becenevén Dzsúbei a Szengoku-korban élt japán hadvezér volt, aki Oda Nobunaga daimjónak szolgált. 1582-ben pártütést követett el, amely Nobunaga halálához vezetett a Honnódzsi-templomban.

Felemelkedése[szerkesztés]

A születési helye bizonytalan, vagy Kiotóban, vagy a Mino tartománybeli Kaniban (a mai Gifu prefektúra) látta meg a napvilágot. Akkor állt Nobunaga szolgálatába, amikor az 1566-ban meghódította Minót. Mielőtt Nobunagához szegődött volna, Asikaga Josiakinál és Aszakura Josikagénál szolgált. Bár Nobunaga ritkán bízott híveiben, Sibata Kacuiéban, de liginkább Tojotomi Hidejosiban bízott, és nem utolsó sorban Micuhidében is. Micuhide volt az első olyan csatlósa, aki várkastélyt kapott tőle. Miután elnyerte Szakamotót, segített Nobunagának pacifikálni a Tanba régiót, olyan klánokat győzve le, mint a Hatano, vagy a tangói Issiki. Micuhide ekkor megkapta a Kamijama kastélyt és a Tanba régiót.

Oda Nobunaga elárulása[szerkesztés]

1579-ben Nobunaga elfoglalta a jakami kastélyt Hatano Hideharutól, békét ígérve neki, ám megszegte a békeszerződést, és kivégeztette Hideharut. Ez felbőszítette a Hatano családot, és egy kis idő múlva Hideharu csatlósai meggyilkolták Akecsi Micuhide édesanyját (vagy nagynénjét). A helyzetet súlyosbította, hogy Nobunaga többször is nyilvánosan megsértette Micuhidét, ami még egyes nyugati megfigyelőknek is feltűnt. Mindezek ellenére nem tudni pontosan, mi váltotta ki a honnódzsi incidenst, mely során Nobunaga 1582. június 21-én életét vesztette.

Micuhidét tartják Oda Nobunaga gyilkosának, bár nem végzett vele, csak rákényszerítette, hogy szeppukut kövessen el. Tojotomi Hidejosi és Tokugava Iejaszu is elsőként akarta megbosszulni Nobunagát és átvenni a helyét. Hidejosi ért Micuhidéhez elsőként. Micuhidét cserbenhagyták szövetségesei, mint például Hoszokava Fudzsitaka. 13 napig élte túl vereségét, amikor a jamazaki csatában Hidejosi legyőzte őt. Egyesek szerint egy Nakamura nevű paraszt ölte meg a bambuszlándzsájával, bár olyan híresztelések is vannak, hogy nem halt meg, hanem szerzetesként új életet kezdett Tenkai néven.

Származása[szerkesztés]

Az Akecsi családot a Toki klánhoz, azon keresztül pedig a Minamoto klánhoz lehet visszavezetni. Érdekesség, hogy Minamoto no Joritomo ugyanúgy véget vetett a Taira klánnak, ahogyan Micuhide vetett véget Nobunaga uralmának, akinek a családfája a Taira klánból ered.

Családtagjai[szerkesztés]

  • Cumaki Hiroko: felesége
  • Akecsi Micujosi: idősebb fia
  • Akecsi Hidemicu: örökbe fogadott fia, Szakamoto Rjóma őse
  • Hoszokava Grácia: lánya, Hoszokava Tadaoki felesége
  • Akecsi Micuharu: unokatestvére

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Akechi Mitsuhide című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.