Ugrás a tartalomhoz

Honnódzsi-összeesküvés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Honnódzsi-összeesküvés
A Meidzsi-korban született ábrázolás
A Meidzsi-korban született ábrázolás

Időpont1582. június 21.
HelyszínHonnódzsi templom, Kiotó
EredményOda Nobunaga öngyilkos lesz
Szemben álló felek
Akecsi Micuhide erői Oda család
Parancsnokok
Akecsi MicuhideOda Nobunaga 
Szemben álló erők
JelentősMori Ranmaru és más testőrök
Veszteségek
IsmeretlenMori Ranmaru, Oda Nobunaga, Oda Nobutada, az összes testőr
Térkép
Honnódzsi-összeesküvés (Japán)
Honnódzsi-összeesküvés
Honnódzsi-összeesküvés
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 00′ 21″, k. h. 135° 45′ 14″Koordináták: é. sz. 35° 00′ 21″, k. h. 135° 45′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Honnódzsi-összeesküvés témájú médiaállományokat.

A Honnódzsi-összeesküvés (Honnódzsi no hen 本能寺の変) 1582. (Tensó 10. éve) június 21-én zajlott a Kiotóban levő Honnódzsi templomban. Akecsi Micuhide megtámadta és megölte a templomban időző Oda Nobunaga daimjót, majd pedig megrohanta Nobunaga fiának és örökösének, Oda Nobutadának a szállását is.

Előzmények[szerkesztés]

Oda Nobunaga június 19-én érkezett a fővárosba, mindössze húsz vagy harminc apród kíséretében. Sok dolog várt rá: útjára kellett indítania a Sikoku elfoglalására szánt hadsereget harmadik fia vezetésével, és megszervezni a Hasiba Hidejosinak küldendő segédcsapatokat, amelyek élére éppen Akecsi Micuhidét szánta. Június 23-án a terv szerint elhagyta volna Kiotót, s a nyugati frontra indul.

19-én délután 4 körül érkezett meg, de az aznapra tervezett, az udvar nemeseivel való találkozókat lemondta és egyből a Honnódzsibe ment, lepihenni. Másnap, június 20-án megkezdte a látogatók fogadását: a Honnódzsibe érkezett Kanrodzsi Cunemoto és Kinsúdzsi Harutojo, a volt dadzsó-daidzsin Konoe Maszahiki és a fia, Nobumoto, a volt kanpaku Kudzsó Kanetaka és a jelenlegi, Icsidzsó Ucsimoto, az udaidzsin Nidzsó Akidzane és mások. Szemtanúk szerint olyan volt, mintha a császári palota a templomba költözött volna, egymás sarkát taposták a magas rangú udvari hivatalnokok. Nem véletlenül: Nobunaga az előző év márciusa óta nem járt a fővárosban, így megoldatlan ügyek garmada halmozódott fel. Nobunaga teaszertartást rendezett vendégeinek és órákon át tárgyalt velük, beszámolt nekik a Takeda éppen befejeződött megsemmisítéséről, lelkesen beszélt a Móri elleni hadjárat kilátásairól is. Kellemetlen téma is terítékre került: Nobunaga és az udvar nem értett egyet a jövő évi naptár kiszámításának módjában, álláspontjaik nem közeledtek, mindkét fél makacsul ragaszkodott a saját elképzeléséhez.

Estefelé fia, Nobutada meglátogatta apját szállásáról, a mintegy egy kilométerre levő Mjókokudzsi templomból, majd a kiotói sosidai, Murai Szadakacu és több magas rangú Oda-vazallus is befutott, akiknek a fővárosban volt a rezidenciájuk – a délutáni viták után feltehetően baráti hangulatban telt az este, késő éjszaka volt már, amikor emberei hazamentek és Nobunaga is nyugovóra tért.

A támadás a Honnódzsi ellen[szerkesztés]

Nem sokkal hajnal előtt Nobunaga és a szolgálatában álló apródok szokatlan hangokra ébredtek: a kiotói éjszaka csendjét puskalövések, harci kiáltások zavarták meg. A társaság sokáig azt hitte, a helyi lakosság körében tört ki valamilyen nézeteltérés. Nobunaga kedvelt embere, Mori Ranmaru és ura között a Sincsókóki beszámolója szerint zajlott beszélgetés során, amikor megtudta, hogy a támadó sereg Akecsi Micuhide címerét viseli, nem akarta elhinni azt.[1]

A Sincsókóki beszámolója szerint a Nobunagával együtt a templomban levők három csoportra oszlottak: az apródok egy része a főépületben, urától nem messze aludt, egy másik csapatuk az első csarnokban őrködött, a testőrök pedig az istálló épületében voltak elhelyezve. A zűrzavar kitörésekor az őrt álló apródok is a főépületbe húzódtak vissza uruk védelmére, így az ellenséggel először az istállóban levő testőrök csaptak össze. A harc a két fél hatalmas létszámbeli különbsége miatt egyoldalú volt, bár Nobunaga testőrsége csupa válogatott harcosból állt. Egyikük, Jasiro Sószuke kantói származású lovaglásoktató volt s mindössze két éve állt Nobunaga szolgálatában. A krónika megjegyzi, hogy egyik társa menekülésre biztatta őt, mondván, ez nem az ő harca, ő kívülálló ebben, de Sószuke csak nevetett ezen és ott esett el a társaival együtt.

Nobunaga maga is íjat ragadva harcolt, majd amikor az íj húrja elszakadt, lándzsára cserélte - a küzdelem azonban kilátástalan volt, s nem sokkal később a templom belső helyiségébe visszahúzódva végzett magával. Az egyenlőtlen harc hamar véget ért, s reggel hét órára a templom már porig égett.

A Nidzsó-palota ostroma[szerkesztés]

Bár Oda Nobutada szállása, a Mjókokudzsi templom közel volt a Honnódzsihez, Micuhide Nobunagára koncentrált, így a Mjókokudzsit eleinte nem érte támadás. Mikor a Honnódzsi-beli eseményekről értesült, Nobutada rögtön az apja segítségére akart sietni, de a társaságában levő Kjóto sosidai, Murai Szadakacu meggyőzte őt arról, hogy ott már nem tud segíteni, a Honnódzsiben levőknek már vége, s a támadók következő célpontja nyilván Nobutada lesz. Mivel a templom, ahol tartózkodtak, nem volt igazán jól védhető, Szadakacu a Nidzsó-palotába való átmenekülést javasolta. Nobutadának volt olyan embere is, aki arról próbálta meggyőzni, meneküljön, hagyja el Kiotót, amíg még lehet, de a krónika szerint Nobutada erről hallani sem akart, úgy vélte, jól megszervezett összeesküvésről van szó, úgyis lezárták a menekülés útvonalait, a fogságba esésnél pedig jobb a harc, még ha kilátástalan is. Érdekes megjegyzés van ezzel kapcsolatban a Tódaiki című krónikában: e szerint Micuhide hálát adott a sorsának, hogy Nobutada nem menekült el, mert a támadás teljes titokban tartása érdekében az utakat nem zárták le, a menekülési útvonalak nem voltak elvágva. „Vége a szerencsénknek, ha Nobutada visszajut Adzucsiba!”, idézi a krónika Micuhidét. Nobunaga öccsének, Oda Nagamaszunak (később Urakuszai néven lesz ismert) sikerült is kijutnia a városból.

A Nidzsó-palotát Nobunaga a trónörökös, Szanehito herceg számára építtette s a herceg családjával együtt ekkor is ott tartózkodott. Nobutadával a Mjókokudzsiben 500 katona állomásozott, a kiotói Oda-szamurájok egy másik 500 fős csapata is csatlakozott hozzájuk, így ezer harcossal vették be magukat a palotába. Odaérkezésük után nem sokkal az Akecsi-haderő is megérkezett és körbevette a területet, Nobutada ekkor Murai közvetítésével tárgyalást kezdeményezett Akecsi Micuhidével, arra kérte őt, engedje a herceget és udvarának tagjait távozni. Micuhide beleegyezett, Szanehito udvartartása pedig a csata előtti feszült hangulatban elmenekülhetett.

A herceg távozása után kitört a harc. Nobutada katonái egy része még páncélt sem tudott ölteni, mégis képesek voltak kitörni a palota kapuján és háromszor is visszaverni az Akecsi-katonákat. Végül a támadók az Ótemon nevű kapun keresztül betörtek a palota kertjébe, Nobutada és megmaradt katonái a főépületbe szorultak vissza. Nobutada maga is lándzsát ragadva küzdött, példája lelkesítette társait is, olyan keményen harcoltak, hogy Akecsi emberei ismét kezdtek visszaszorulni. Ekkor az Akecsi-sereg egy csapata betört Konoe Szakihisza szomszédos rezidenciájába s az ottani épületek tetejéről íjjal és puskával vették tűz alá a védőket. Ez már hatásosnak bizonyult, Nobutada katonái sorra elestek, maga pedig az épület belsejébe húzódva nem látott más lehetőséget, mint a szeppukut.

Reggel kilenc órára minden véget ért.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ez a beszámoló legalábbis kétséges, hiszen a szerző, Óta Gjúicsi nem volt jelen az események helyszínén. Ami mégis némi hitelt ad szavainak, az egy megjegyzése egy másik munkájában (Ikedakebon Sincsóki), ahol azt írja, a Nobunaga mellett szolgáló asszonyoktól hallotta a részleteket. Ha valóban voltak ilyen nők, lehetséges, hogy az ő életüket a támadók megkímélték, így beszámolhattak arról a szerzőnek.

Források[szerkesztés]

  • Tanigucsi Kacuhiro: Oda Nobunaga kasszen zenroku Tokió: Csúkósinso, 2006.
  • Kirino Szakudzsin: Sinszecu Honnódzsi Tokió: Gakusú kenkjúsa, 2001.
  • Tanigucsi Kacuhiro: Nobunaga-gun no sireikan Tokió: Csúkósinso, 2006.
  • Ovada Tecuo: Szengoku dzsú daikasszen no nazo Tokió: PHP, 2006.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Honnō-ji incident című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.