Ugrás a tartalomhoz

Airport Express (MTR)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Airport Express
Adatok
Ország Kína
Helyszín
Típus
  • vasútvonal
  • repülőtéri vasúti járat
Átadás1998. július 6.
Hálózat hossza35,3 km
Általában használt járműMTR Adtranz-CAF EMU
Nyomtávolság1432 mm
Maximális sebesség135 km/h
Feszültség1500 V DC villamosítási rendszer
Üzemeltető
ÜzemeltetőMTR Corporation Limited
TulajdonosMTR Corporation Limited
Az Airport Express weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Airport Express témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Airport Express (kínaiul: 機場快綫) a hongkongi MTR-rendszer tíz vasútvonalának egyike (kivéve a kisvasúti hálózatot). Összeköti a városi területet a hongkongi nemzetközi repülőtérrel és az AsiaWorld-Expo kiállítási és kongresszusi központtal.

Ez az egyetlen vasúti összeköttetés a repülőtérrel. A Tung Chung vonallal, a gyorsvasútvonallal párhuzamosan halad a hongkongi pályaudvartól a Lantau sziget és a Chek Lap Kok sziget közötti csatornától éppen délre, amelyen a repülőtér épült. A vonal a repülőtér felé halad tovább, és az AsiaWorld-Expónál ér véget. A Tung Chung vonal a szomszédos Tung Chung újvárosban végződik, és buszjáratokat indít a repülőtér különböző területeire, beleértve az utasterminálokat is.

A hongkongi pályaudvarról a repülőtérre 24 perc alatt lehet eljutni. A vonal az MTR-rendszer térképein teaszínnel van jelölve.

Története

[szerkesztés]

1989 októberében a hongkongi kormány úgy döntött, hogy a Kowloonban található, túlzsúfolt Kai Tak repülőteret egy új, Chek Lap Kokban építendő repülőtérrel váltja fel.[1][2] A kormány felkérte a Mass Transit Railway Corporationt, hogy építsen gyorsvasút-vonalat a repülőtérre. A projekt akkor kezdődött, amikor a kínai és a brit kormány 1994 novemberében rendezte a pénzügyi és a földterületre vonatkozó megállapodásokat.

Az építkezés során a Lantau Airport Railway tanácsadói, mint például az Arup, Halcrow, Meinhardt, Hyder Consulting és mások.[3]

A Lantau Airport Railway-t két külön MTR-vonalként fejlesztették ki, a Tung Chung vonalon és az Airport Expressz vonalon, a két vonal egyes szakaszokon közös vágányokat használva. A költségeit 35,1 milliárd HK$-ra tervezték. 1998. július 6-án, az új hongkongi nemzetközi repülőtér megnyitásának napján kezdte meg a közlekedést az Airport Express..[4] Az Airport Express 1998. július 6-án kezdte meg működését. A vonal kezdetben az Airport állomáson végződött, és a teljes menetidő 23 perc volt.[4]

A Tung Chung vonalon 2005 júniusában megnyitott Sunny Bay állomással a teljes menetidő a repülőtér és a hongkongi állomások között 24 percre nőtt. Az AsiaWorld-Expo megnyitásával a vonalat 2005. december 20-án meghosszabbították az AsiaWorld-Expo állomásig, és a teljes útvonalon 28 percig tart az utazás.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Basler, Barbara. „INTERNATIONAL REPORT; Hong Kong Builds for the Future: Big Airport Project Is Under Way”, The New York Times, 1989. október 16. (Hozzáférés: 2024. június 10.) (amerikai angol nyelvű) 
  2. Rkwong. web.archive.org , 2007. június 14. (Hozzáférés: 2024. június 10.)
  3. MTR Corporation Annual Report 1998. MTR Corporation (1998) 
  4. a b „Rail "rocket" set to whisk passengers in comfort”, South China Morning Post, 1997. december 18., 26. oldal 

További információk

[szerkesztés]