Aggrotech

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aggrotech

Stíluseredet Electronic body music, Power Noise, Darkwave, Hard Trance
Kulturális eredet Németország, Frankfurt am Main
Hangszerek Szintetizátor, dobgép, sampler
Népszerűség Csekély
Alműfajok régiók szerint
USA: Los Angeles, CA, New York, NY, Atlanta, GA

Az aggrotech ( más néven hellektro az angol pokol és az electro szavak összevonásából, vagy terror ebm) az 1990-es évek közepén az Electronic body music stílusból kialakult zenei irányzat. Hatással volt rá a techno dinamikája, a power noise zajos/torz hangzása és a darkwave zene is a depresszív, melankólikus szintetizátor dallamoknál amik feltűnnek benne helyenként.

A dalszövegek militánsak, pesszimisták, sötétek, lázadóak, gyakran forognak a világ jövője, háborúk, embertelen dolgok, sötét jövőképek körül. Fellelhetőek benne Cyberpunk témák is. A zenében az érdes/torzított ütemek, feszes, monoton tempók dominálnak. A vokálok általában Fry-Scream hörgésben, vagy torzított formájában tűnik fel, ill. effektezett üvöltések-károgások (egyes előadók vokális témái kifejezetten az extrém Black Metalra hajaznak).

A stílus a 2000-es évek elején vesztett népszerűségéből (valószínűleg a szintipop és futurepop elterjedése miatt), ám az utóbbi időben ismét kezd megjelenni a gothic/industrial klubokban.

Nívósabb képviselői közt említhetőek: Agonoize, Amduscia, Combichrist, Funker Vogt, God Module, Grendel, Hocico, Retractor, Run Level Zero, Suicide Commando, Kombat Unit, The Retrosic, Aslan Faction, TamTrum, Virtual Embrace, Psyclon Nine, :Wumpscut:, Die Sektor, Aesthetic Perfection, Dawn of Ashes, Life Cried.

Hazai zenekarok: Servo.Hatred, Cyber [S]ain't, V.e.N., FirstXblooD, Finnugor(eddig csak a My Sick Files című albuma, de az sem tiszta Terror EBM, mert az énekre és az atmoszférára a Black Metal volt hatással, csak az alapját képzik Electro-Industrial elemek.)

Jellemző kiadók a stílusban : a német illetőségű Noitekk, és a szintén német Alfa-Matrix.

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap