Agarászat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az agarászat ősi vadászati mód. Az agarászat lényege, hogy a vadász a zsákmányt az agarakkal vagy az agarak segítségével ejti el. Az agárral vadászó vadász neve: agarász. Az agarászatnak számos formája ismert, sőt a solymászattal vegyesen egymást kiegészítve is űzték ezt a vadászati módot.

A magyar agarászat[szerkesztés]

Magyarországon is alkalmazott vadászati módszer volt az agarászat. Írásos emlékeink javarészt a 1920. századból valók. Ezek alapján megállaptíhatjuk, hogy egyik virágkorát az agarászat a kiegyezés utáni időben érte el, a dualizmus korában. A II. világháborút követően az agarászat gyakorlatilag megszűnt. Ezt leggyakrabban a mezőgazdaság belterjessé válásával indokolják. De az igazság közelebb áll ahhoz, hogy az új gazdasági-politikai berendezkedéssel egyidőben megszűnt az a réteg amely tovább művelhette volna ezt a - ahogyan művelői korábban is nevezték - sportot. Méltán nevezték ezt sportnak, hiszen nem is a nyúl elejtése volt a fő cél, hanem - ahogy akkor fogalmazták - a test és a lélek edzése, erősítése. Sajnos az agarászat megszűnésével kezdődött őshonos vadászkutyafajtánk a magyar agár fajta hanyatlása is.

Lásd még[szerkesztés]

Jelentősége[szerkesztés]

Az agarászat fent említett virágkorában nem csak a vadászatról szólt. Ettől sokkal több volt: egyben volt lovassport, ahol alkalom nyílt lovas és tudásának, erejének megmérettetésére, de az agarászatok egyben társadalmi események is voltak, ahol a magyar nemesség (elsősorban a középnemesség vagy más szóval dzsentrik) megvitathatták mindennapi gondjaikat, politikai és gazdasági nézeteiket. Ne felejtsük el, hogy a dualizmus egy igen termékeny, de sok tekintetben változást és átalakulást hozó időszak volt a magyar történelemben.

Az agarászat[szerkesztés]

Jelenleg Európában például Spanyolországban működő vadászati mód, ahol spanyol agárral (Galgo Espanol) vadásznak. Magyarországon jelenleg nem tiltott, de nem is engedélyezett vadászati mód, kizárólag magyar agarak teljesítményvizsgálatára van lehetőség.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]