Adámy István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adámy István
Személyes adatok
SzületettBudapest
1954július 29. (69 éves)
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaedző
Pályafutása
Harcművészet típusajapán harcművészet
StílusKyokushin karate
Fokozatfekete öv 9. dan
kaicho
Edző
Aktív évek1970–

Adámy István (Budapest, 1954. július 29. –) sportoktató, a hazai karate-élet egyik alapítója, A Kjokusin karate nagymestere. Nős, felesége Adámy Beáta, gyermekei Daniella, Gergely és Máté

Pályafutása[szerkesztés]

1970-ben judo- és karatetanulmányokba kezdett a Testnevelési Főiskolán. 1972-ben érettségizett az Autóközlekedési Technikumban. Tanulmányait a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán folytatta. A főiskolai évek alatt rengeteget fejlődött, 1973-ban elérte a Kyokushin karatében az 5. kyu fokozatot. 1975-ben sikeresen diplomázott, illetve elérte a 4. kyu fokozatot. Alig egy évre rá, 1976-ban már az 1. kyu (barna öv) fokozatra küzdötte fel magát, mialatt megnyitotta az első magyarországi Kyokushin karateklubot Budapesten. A következő évben az országban elsőként levizsgázott a fekete öv 1. dan fokozatára, melynek hatására Ójama mester, a stílus alapítója kinevezi Branch Chief-nek, így hivatalosan is a hazai szervezet vezetője lett.

1979-ben megszervezte az első magyar bajnokságot. 1980-ban sikeres vizsgát tett a 2. dan fokozatra, két évre rá, 1982-ben pedig a 3. dan fokozatra, a következő évben pedig korábbi foglalkozását feladva sportvállalkozó lett, klubja pedig felvette a samurai (szamuráj) nevet. Szintén ebben szervezte meg az első IBUSZ-Oyama kupát, melyen Ójama mester is részt vett. 1984-ben a Kyokushinért tett kimagasló munkájának elismeréseként Ójama mestertől megkapta a 4. dan fokozatot és sikeres karate edzői minősítést szerzett az első hivatalos hazai (TFTI által szervezett) szakképzésen. A második Ibusz-Oyama Kupa 1985-ben rendezték meg, ahol újból Ójama Maszutacu volt a díszvendég. Még ebben az évben megjelent első könyve Kyokushin Karate címmel, illetve a mester meghívására több mint egy hónapot edzhetett a tokiói központi dozsóban, majd a XVII. Nyílt Japán Bajnokságon bemutatót tartott Ójama mester kérésére. 1986-ban idehaza megrendezte a III., majd 1988-ban a IV. (egyben utolsó) IBUSZ-Oyama Kupát, 1989-ben pedig az első Kyokushin Karate Európa Bajnokságot. Még ebben az évben elérte az 5. dan fokozatot. 1996-ban 6. dan fokozatot szerzett.

2000-ben csatlakozott Jon Bluming szervezetéhez és 2001-ben megkapta a 7. dan fokozatot. 20022003-ban három könyvet is megjelentetett, melyek átfogják a Kyokushin karate teljes ismeretanyagát.

2005. március 15-én Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke „a karate sportág hazai bevezetésében, művelésében, az ifjúság nevelésében végzett több mint három évtizedes edzői, oktatói tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta”.

2005-ben Jon Bluming nemzetközi szervezetében a technikai bizottság igazgatója lett, megkapta a 8. dan fokozatot és a harcművészetekben elérhető legmagasabb hanshi címet. Kapcsolatuk alig egy évvel később Jon Bluming IBK-ból való önkéntes távozása miatt megszakadt. Azóta a Kaicho Bluming által kinevezett Gerard Gordeau Kanchoval dolgozott továbbra is együtt 2013-ig.

2008-ban megnyitotta saját Honbu Dojóját Budapesten. A szakemberképzést Budó Akadémia keretein belül 2009-ben indította. A 2009 októberében Budapesten megrendezett Nyílt Kyokushin Világbajnokságon szakmai vezető szerepet vállalt.

2014-ben, 60. születésnapja alkalmából és munkássága, kiemelkedő pályafutás elismeréseként megkapta a 9. dan fokozatot egy széles körű nemzetközi szakmai grémium ajánlása által.

Jelenleg az általa létrehozott és minden más nemzetközi szervezettől független Global Kyokushin Budokai elnöke (Kaicho), mely visszanyúlik a harcművészetek gyökereihez és a karate alaptechnikáin túl a földharcot, az önvédelmi technikákat és az életpontok aktív alkalmazását is beemelte a teljes repertoárjába. Így kívánja megőrizni a harcművészetek eredetében rejlő lehetőségeket, amit mára a világ nagyrészt már elfeledett. Egyik vezető mestere az Európai Kyusho Akadémiának.

A modern Kyusho megalapítója, George Dillman (USA) az 5. dan fokozattal ismerte el munkáját, melyet a EKA is megerősített. 2014-2016 között Máltán élt, ahol saját karate klubot nyitott és elsősorban gyermekekkel foglalkozott, majd 2016-ban Németországba költözött, ahol megnyitotta dojoját a passaui Bushidokan Sportegyesület keretein belül, majd 2017-ben önállóvá vált és saját dojot nyitott Passau óvárosában, s onnan irányítja nemzetközi harcművészeti tevékenységeit is. 2016 őszén kiadja negyedik könyvét Global Kyokushin címen, mely már képek nélkül felölel majd 50 évnyi szakmai tapasztalatot, s kifejti a harcművészetek végső célját úgy, ahogy azt Oyama Sósai is gondolta. Feleségével, aki jóga mester, közösen kidolgozták a a Global Streching rendszerét, mely nagy mértékben fejleszti a test hajlékonyságát, erejét, az egyensúlyérzéket és a testtudatot, melyek nélkülözhetetlenek a karate gyakorlásához. Behatóan foglalkozik a spiritualitás rejtelmeivel, az energia gyógyító rendszereivel, manuálterápia különböző irányaival. 2018 decemberében a Shobukai Zen-Do Akadémia 9. danos mesterévé fogadta.

2019-ben a japán székhelyű Zensyokan Kolostor rendszer (több, mint 600 kolostor tulajdonosa szerte a világban) világi Zen szerzetesnek és "Goodwill Ambassador"-nak fogadta be, s így felkerült neve a Bodhidarma és Buddha vérvonal (Kechimyaku) táblájára Aikyo név alatt, továbbá ez a Zen közösség élete munkásságát a legmagasabb szinten elismerve a 10. dan fokozatot adományozva számára. Feladata a Zen és a Budo egysége, a béke és a szeretet terjesztése a világban.

Mesterei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap