A tolerancia nemzetközi napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tolerancia nemzetközi napja (angolul: International Day for Tolerance) egy nemzetközileg megtartott ünnepnap, amelyet az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (röviden UNESCO) kezdeményezésére ünnepelnek 1996 óta minden évben. Az ünnep napja november 16-án van.[1] Az esemény legfontosabb célja a figyelem felhívása az intolerancia veszélyeire.

Története[szerkesztés]

Az 1993. évi 48/126-os számú határozattal az UNESCO kezdeményezésének köszönhetően az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése (angolul: United Nations General Assembly) kihirdette, hogy az 1995-ös évet a tolerancia nemzetközi évének nyilvánították.[2][3] A Declaration of Principles and Follow-up Plan of Action for the United Nations Year for Tolerance címet viselő okirata alapján ebből az alkalomból 1995-ben nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a tolerancia és az erőszakmentesség jegyében.[1][4]

Ebből az eseményből kiindulva az 1996. december 12-i 51/95-ös számú határozatának értelmében az ENSZ Közgyűlése hivatalosan is felszólította a szervezet tagállamait, hogy minden év november 16-án ünnepeljék meg a tolerancia nemzetközi napját. A határozattal a közgyűlés egyben arra is felkérte a tagállamokat, hogy az oktatási intézmények és a szélesebb nyilvánosság számára egyaránt tartsanak tevékenységeket ezen a napon.[2][4][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b November 16. - A tolerancia nemzetközi napja. Neumann-ház: Jeles napok. Neumann Kht. (Hozzáférés: 2013. január 4.)
  2. a b International Day for Tolerance: 16 November. Main Page (angol nyelven). Egyesült Nemzetek Szervezete. (Hozzáférés: 2013. január 4.)
  3. a b November 16. - A tolerancia nemzetközi napja. Magyaralmás Online. [2012. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 4.)
  4. a b International Day for Tolerance: 16 November. Background: Promoting Tolerance (angol nyelven). Egyesült Nemzetek Szervezete. (Hozzáférés: 2013. január 4.)

További információk[szerkesztés]