A magyar irodalom története (Szent István Társulat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A magyar irodalom története
képes kiadás

Első kiadásának időpontja19351939
Nyelvmagyar
Témaköra magyar irodalom áttekintése
Műfajirodalomtörténet
Részei2 kötet
Kiadás
Magyar kiadásSzent István Társulat, Budapest

A Szent István Társulat magyar irodalomtörténete, hivatalosan csak A magyar irodalom története egy 20. század első felében megjelent, csonka magyar irodalomtörténeti összefoglalás.

Története[szerkesztés]

Az 1848-ban alapított Szent István Társulat kezdettől fogva adott a ki a szűkebb vallási műveken kívül katolikus szellemben feldolgozott tudományos műveket is. Ezek között több irodalomtörténeti értekezésük, kisebb-nagyobb irodalmi tanulmányuk is megjelent.

Az 1930-as években döntött úgy a kiadó, hogy Alszeghy Zsolt szerkesztésében egy teljes magyar irodalomtörténetet is közrebocsát, ennek azonban csak 2 kötete készült el Alszeghy és Brisits Frigyes tollából. További részek nem jelentek meg.

Adalékok[szerkesztés]

Bár részletes katolikus szellemű magyar irodalomtörténet végül nem készült a korszakban, néhány katolikus magyar irodalomtörténeti műből nagyjából összeállítható a Horthy-korszak katolikus irodalomszemlélete.

Akárcsak a fenti csonka sorozat, Szent István Társulatnál jelent meg a Szent István Könyvek sorozatban valamivel korábban, 1923-ban szintén Alszeghy feldolgozásában a teljes 19. századról egy kötet:

Alszeghy a magyar középkor irodalmáról a Debreceni Szemle 1929-es számában adott ismertetést.[4]

Az 1920-as évek végén a Szent István Könyvek keretében Bánhegyi Jób is írt kisebb, két kötetes feldolgozást a magyar irodalom egészéről:

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]