A hívatlan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hívatlan
(The Wretched)
2019-es amerikai film

A film magyarországi plakátja
A film magyarországi plakátja
Rendező
  • Brett Pierce
  • Drew T. Pierce
ProducerChang Tseng
Ed Polgardy
Brett Pierce
Drew Pierce
Travis Cultreri
Műfajhorrorfilm
Forgatókönyvíró
  • Brett Pierce
  • Drew T. Pierce
FőszerepbenJohn-Paul Howard
Piper Curda
Zarah Mahler
Kevin Bigley
Gabriela Quezada Bloomgarden
Richard Ellis
Blane Crockarell
Jamison Jones
Azie Tesfai
ZeneDevin Burrows
OperatőrConor Murphy
VágóTerry Yates
Gyártás
GyártóLittle Runway
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő96 perc
Költségvetés66 000 amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóIFC Midnight (Egyesült Államok)
Metro-Goldwyn-Mayer (Malajzia)
ADS Service (Magyarország)
Bemutató2019. július 19. (Fantasia Nemzetközi Filmfesztivál)
USA 2020. május 1.
Magyarország 2021. június 24.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel4,3 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A hívatlan (eredeti cím: The Wretched) 2019-ben bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet a Pierce testvérek írtak és rendeztek. A főszerepben John-Paul Howard, Piper Curda, Zarah Mahler, Kevin Bigley, Gabriela Quezada Bloomgarden, Richard Ellis, Blane Crockarell, Jamison Jones és Azie Tesfai látható.

A film főszereplője egy tinédzser, aki szembeszáll egy gonosz boszorkányszerű lénnyel, miután az megszállta a szomszédját és azok szeretteit.

Világpremierje 2019. július 19-én volt a Fantasia Nemzetközi Filmfesztiválon, majd 2020. május 1-jén debütált autósmozikban és Video on Demand szolgáltatáson keresztül. Az Avatar (2009) óta ez lett az első olyan film, amely hat egymást követő hétvégén vezette a bevételi listát,[3][4] feltehetően azért, mert a COVID-19 világjárvány miatt kevesebb film került a mozikba.

Cselekmény[szerkesztés]

1985 nyarán Megan megérkezik Gambelékhez, hogy vigyázzon a kislányukra, Ashley-re. A pincében egy humanoid kinézetű lényt talál, aki Ashley véréből táplálkozik. A lány rémülten próbál felmenekülni a pincéből, de Mr. Gambel szándékosan rázárja az ajtót. Az ajtón egy furcsa feliratú jel látható.

Napjainkban Ben Shaw az apjához, Liamhez költözik, mivel szülei válófélben vannak. Liam munkát ad fiának a kikötőben, ahol összebarátkozik Malloryval. A műszakja alatt észreveszi, hogy Liam egy Sara nevű munkatársával csókolózik. Az erdőben Dillon, Liam Abbie nevű szomszédjának fia talál egy fát, amelyen ugyanaz a szimbólum van, mint a Gambel-ház pinceajtaján. Hallja, ahogy a fából Abbie hangja szólítja meg őt, mielőtt még Abbie megjelenne. Hazavisznek egy bakot, amelyet a vadászat során lelőttek, azonban még aznap este valami kimászik az állat teteméből.

Az éjszaka folyamán Ben furcsa zaj után kezd kutakodni, amely először a tetőről hallatszik. Abbie házáig követi a hangokat, de csak egy mosómedvét talál megbújva. A verandán észrevesz egy boszorkányra hasonlító alakot a sötétben, de nem lehet biztos benne, mit látott, mert Abbie férje, Ty felkapcsolja a veranda lámpáját. Ben összebarátkozik Dillonnal, és megígérteti vele, hogy szól neki, ha bármi furcsaságot lát a ház körül. Aznap este Abbie átmegy a másik szobába, hogy megnézze a kisfiát, Samet (Dillon öccsét) a kiságyában. Azonban azt tapasztalja, hogy a baba eltűnt, helyére pedig összekötözött gallyakat tettek. Ekkor megtámadja őt a boszorkány. Ben később észreveszi, hogy Abbie egy gyerekkel sétál be az erdőbe.

Ben másnap este hazaérve Dillont a házában találja, aki azt állítja, valami nincs rendben az anyjával. Abbie Dillont keresi Bennél és fenyegető szavakkal próbál bejutni a házba. Ty is megérkezik és hazaviszi a fiút. Dillon elmondja Ty-nak, hogy Abbie furcsán viselkedik, de Ty csak egyre nyugtatgatja őt. Ben is aggódik, hogy valami furcsa dolog történik Abbie-vel. A munkahelyén Ben megtudja, hogy Dillon nem jelent meg a vitorlásórán. Amikor elmegy Dillon házához, Ty tagadja, hogy neki lenne fia. Később Abbie valami démoni dolgot suttog Ty-nak, amitől vérezni kezd a füle. Ezután a nő lezuhanyozik, és a teste elkezd bomlani.

Ben gyanakszik, ezért a neten olvas egy boszorkányról, aki arról híres, hogy megszállja az embereket, és "az elfeledettekből táplálkozik". Megbízik Malloryban, de a lány nem veszi komolyan. Gúnyos üzenetet csúsztat Abbie ajtaja alá. Ben beoson Abbie pincéjébe, és talál egy családi képet, amelyen Ty arca ki van karcolva, valamint egy képet Malloryról és a húgáról, Lilyről. Rájön, hogy a boszorkány legközelebb Lilyt akarja elkapni. Felhívja Malloryt, hogy figyelmeztesse, Lily veszélyben van, de Mallory nem emlékszik a húgára. Ben Lily megmentésére siet, de elkésik, mert ahogy próbálja kiszakítani a boszorkány kezeinek szorításából, az végül berántja magával a fába, Ben pedig eszméletlenné válik, miután beveri a fejét egy kőbe. Hazatérve azt látja, hogy Liam kihívta a rendőrséget, mert Ben hosszas időre eltűnt. Ben megpróbálja elmagyarázni, mi történik a szomszédokkal, de azzal vádolják, hogy drogozik. Ben megbízik Sarában, de észreveszi a közelében lévő cserepes virág hervadását, ekkor rájön, a nőt is megszállta a boszorkány. Amikor támadni próbál, Ben konyhakéssel megvágja a karját, de a boszorkány úgy állítja be, mintha ok nélkül támadta volna meg Sarát. Ekkor a rendőrség őrizetbe veszi. Ben látja, ahogy Sara a rendőr fülébe suttog. Elmondja Liamnek, hogy Sara megszállott, és könyörög neki, hogy nézzen le a szomszéd pincéjében. Ahelyett, hogy bevinné Bent az őrsre, a tiszt megpróbálja vízbe fojtani a tengerparton, míg egy kutya meg nem támadja. A tiszt lelövi a kutyát, majd saját magát, amikor rájön, hogy valami irányítja őt Ben megölésére. Eközben Liam megtalálja Ty és Abbie holttestét a házuk emeletén. Sara rátámad Liamra és majdnem megöli, de Ben időben megérkezik és a rendőr fegyverével lelövi. A boszorkány kimászik Sara holttestéből és Ben után ered, míg ő biztonságba helyezi Liamet, miközben a házuk leég. Eközben egy kép elég Benről és családjáról, Bennek hirtelen bevillan, hogy van egy kisöccse, Nathan, ami arra utal, hogy a boszorkány elfeledtette vele Bent.

Ben és Mallory a fához sietnek, hogy megmentsék testvéreiket. Miközben Ben megmenti Nathant és Lilyt, megérkezik Liam, és az autójával nagy sebességgel belehajt a boszorkányba. Ezt követően Ben és Nathan elindulnak, hogy visszatérjenek az anyjukhoz. Liam azt mondja, hogy a bátyjáéknál marad egy ideig, amíg felgyógyul súlyos sérüléseiből. Ben és Mallory búcsúcsókot váltanak, a lány virágot tűz a hajába, mielőtt elmegy vitorlásleckéket oktatni. Ben észreveszi, hogy a virág nem igazi, ami arra utal, hogy a boszorkány még életben van, és most megszállta Malloryt, aki egyedül maradt három gyerekkel egy csónakban.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Ben Shaw John-Paul Howard Miller Dávid
Mallory Piper Curda Ruszkai Szonja
Liam Shaw Jamison Jones Kautzky Armand
Sara Azie Tesfai Sánta Annamária
Abbie Zarah Mahler Németh Borbála
Ty Kevin Bigley Szatory Dávid
JJ Gabriela Quezada Bloomgarden Csuha Borbála
Gage Richard Ellis Molnár Levente
Dillon Blane Crockarell Kovács András Bátor
Nathan Shaw Judah Abner Paul Mayer Marcell

A film készítése[szerkesztés]

A forgatásra Omena és Northport (Michigan) környékén került sor, Pierce-ék szülővárosának közelében.[5][6]

Devin Burrows zeneszerző, a Pierce testvérek gyerekkori barátja készítette a film zenéjét. Burrows egy 2020-as Nightmare on Film Street interjúban elmondta, hogy a forgatás előtt ellátogatott a film forgatási helyszíneire, hogy a természeti hatásokat és inspirációkat beledolgozza a zenébe. [7] A trió együtt dolgozott a Pierce Brothers 2011-es Deadheads című filmjében is.

Bemutató[szerkesztés]

A film premierje a Fantasia Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2019. július 19-én.[8][9] A filmet a Traverse City Filmfesztiválon és a Toronto After Dark Filmfesztiválon is bemutatták. Az Egyesült Államokban 2020. május 1-jén került bemutatásra néhány kiválasztott moziban, valamint 2020. május 1-jén a Premium VOD platformon keresztül is látható volt.[10] A film 2020. június 25-én került bemutatásra a holland mozikba.[11]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Wretched (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John Stewart. „‘Relic’ is the Latest Thriller to Find Success at the Box Office”, The Slanted, 2020. július 12.. [2021. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. június 26.) 
  2. The Wretched (2020). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. november 14.)
  3. Mendelson, Scott: The Wretched Reaches Rare Box Office Milestone Shared By Black Panther And Avatar. Forbes, 2021. június 26. (Hozzáférés: 2020. június 26.)
  4. Bean, Travis: 'The Wretched' Has Forever Redefined How We Measure Box Office Success. Forbes, 2020. június 5. (Hozzáférés: 2021. június 26.)
  5. https://www.thecinemaholic.com/the-wretched-filming-locations/
  6. Hinds, Julie: Top movie in America during pandemic is by Detroit brothers and was filmed in Michigan. Detroit Free Press, 2020. május 23. (Hozzáférés: 2021. június 26.)
  7. Reeves, Rachel: THE WRETCHED Composer Devin Burrows Talks About Casting The Film's Sonic Spell. Nightmare on Film Street , 2020. május 1. (Hozzáférés: 2020. július 14.)
  8. Robert's Fantasia 2019 Review: The Wretched (2019). The Scariest Things, 2019. július 20. (Hozzáférés: 2020. május 8.)
  9. Fantasia 2019: Evil Moves in Next Door in the Teaser Trailer & Poster for THE WRETCHED. Daily Dead, 2019. július 9. (Hozzáférés: 2020. május 8.)
  10. 'The Infiltrators' And 'Deerskin' Set Virtual Premieres, 'The Wretched', 'Arkansas' And 'Driveways' Debut – Specialty Streaming Preview, 2020. május 1. (Hozzáférés: 2020. május 8.)
  11. The Wretched, <https://www.filmladder.nl/film/the-wretched-2019>. Hozzáférés ideje: 2020-07-15

További információk[szerkesztés]