A hercegnő (film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hercegnő
(The Princess)
2022-es amerikai film
RendezőLe-Van Kiet
Műfaj
Főszerepben
ZeneNatalie Holt
OperatőrLorenzo Senatore
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő94 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Bemutató
  • 2022. július 1. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Magyarország)[2]
  • 2022. július 22. (Németország, Argentína)[2]
Bevétel26 millió dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A hercegnő (eredeti cím: The Princess) 2022-es amerikai akcióvígjáték, melyet Le-Van Kiet rendezett. A főbb szerepekben Joey King, Dominic Cooper, Olga Kurylenko és Veronica Ngo látható.

2022. július 1-jén jelent meg a Hulun. Általánosságban vegyes és pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték King alakítását, de a forgatókönyvet kritizálták. Kinget a legjobb akciófilmes színésznőnek jelölték a 2023-as Critics' Choice Super Awards-on.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

Mivel nincs férfi örökös, a hercegnőnek hozzá kell mennie a gonosz Lord Juliushoz. Az utolsó pillanatban azonban otthagyja őt az oltárnál. Bosszúból Julius megtámadja szülei királyságát, foglyul ejti az udvaroncot, a hercegnőt pedig bezárja a kastély legmagasabb tornyába, hogy mégiscsak megszerezze a koronát. Amikor a hercegnő magához tér és felismeri a helyzet súlyosságát, felveszi a harcot Julius és szeretője, Moira ellen. Legyőzi az őröket, és emeletről emeletre leküzdi magát.

Útközben több zsoldost is meg kell ölnie, ezért Juliust és Moirát végül riasztják, és több embert küldenek utána. A hercegnő kitér üldözői elől, és találkozik Linh-nel, aki megmenekült a kastély kifosztása elől, majd csatlakozik hozzá a küzdelemben. Miközben megpróbálnak eljutni a csatornába, onnan pedig a várbörtönökbe, kénytelenek megküzdeni Moirával, Linh pedig hátramarad, hogy feltartóztassa őket. A hercegnő kiszabadítja a családját, de őt és Linh-t elfogják és Juliushoz viszik. Amikor a lány továbbra is szembeszáll vele, Julius úgy dönt, megerősíti trónkövetelését azzal, hogy helyette feleségül veszi Violetet, a hercegnő húgát. Amikor a hercegnő fellázad, a kastély közeli tavába dobják, hogy megfulladjon, míg Linh és Violet egy titkos ajtón keresztül menekül.

A hercegnő túléli a támadást, és visszasurran a kastélyba, ahol újra találkozik Linh-nel és Violettel. A három hölgy egy titkos fegyvertárban felfegyverkezik. Miközben a hercegnő és Linh a zsoldosokkal harcol, Violet kiszabadítja Linh nagybátyját, Khai-t. Violetet nem sokkal később elfogják. Linh megsebesül a Julius elleni harcban, de a hercegnő megöli Moirát és párbajra hívja Juliust. A megfelelő pillanatban a hercegnő képes megölni őt. A király – meggyőződve lánya erejéről és odaadásáról – a hercegnőt nevezi ki trónörökösnek, és törvényt hoz, amely lehetővé teszi, hogy a királyságban a nők maguk választhassák meg életútjukat.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
A hercegnő Joey King Csuha Borbála
Julius Dominic Cooper Hevér Gábor
Moira Olga Kurylenko Pikali Gerda
Linh Veronica Ngo
A király Ed Stoppard
A királynő Alex Reid

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Princess Box Office Collection. boxofficeupdates.com . [2022. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.)
  2. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. július 29.)
  3. Davis, Clayton: 'The Batman,' 'RRR' and 'The Boys' Lead Critics Choice Super Awards Nominees for Film and Television (amerikai angol nyelven). Variety , 2023. február 22. (Hozzáférés: 2023. március 23.)
  4. Hipes, Patrick: 'The Batman' Leads Nominations For The Critics Choice Super Awards (amerikai angol nyelven). Deadline Hollywood , 2023. február 22. (Hozzáférés: 2023. március 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Princess (2022 action film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]