A halál csókja (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A halál csókja
SzerzőRichelle Mead
Eredeti címShadow Kiss
Nyelvangol
Műfajurban fantasy, vámpír
SorozatVámpírakadémia-sorozat 3. kötete
ElőzőDermesztő ölelés
KövetkezőVéreskü
Kiadás
KiadóAgave Könyvek
Kiadás dátuma2010. június 3.
FordítóFarkas Veronika
Oldalak száma336
ISBN978 963 9868 85 4
SablonWikidataSegítség

A halál csókja, eredeti címe Shadow Kiss, Richelle Mead amerikai írónő harmadik könyve a Vámpírakadémia-sorozatból. Először az amerikai Razorbill kiadó adta ki 2008-ban, a magyar nyelvű megjelenésre 2010. június 3-án került sor.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Rose Harthaway egy hónap múlva tölti be a tizennyolcadik életévét, közeledik nagykorúságának, és érettségijének időpontja is. Ez utóbbi feltétele egy kemény, hathetes terepgyakorlat, amit minden végzős dampyr testőrtanoncnak végre kell hajtania egy-egy főnemesi mora vámpír mellett. Rose nehezen összepontosít feladatára, hisz nem csak elhunyt barátja, Mason jár vissza kísérteni őt, még az a Viktor Daskov is feltűnik, aki korábban Rose barátnőjének, a lélekmágus Lissa Dragomirnak életére tört. Ráadásul a főnemesi diákok intrikáikkal akaratukon és tudtunkon kívül utat nyitnak a Szent Vladimir Akadémiába a gyilkos és kíméletlen élőhalott strigák előtt. Rose körül pedig egyre nagyobb a zűrzavar.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Hazai fogadtatás[szerkesztés]

A Halál csókja az első két rész után meglepően nagy kritikai fogadtatásban részesült, a könyvről a blogszféra mellett számos magazin is beszámolt, ráadásul javarészt dicsérettel illették.[1] A romantikus szál továbbra is hangsúlyos maradt, ugyanakkor a karakterek komolyodtak,[2] és Mead egyre több kérdést vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a dampyroknak miért kell feláldozniuk magukat a morákért.[3] Összességében a Halál csókját sokkal jobban fogadta a kultúrmédia,[4] mint az első két részt, a beszámolók sokaságának[5] eredményeként pedig az írónő rajongótábora is ekkor indult itthon rohamos gyarapodásnak.

Magyarul[szerkesztés]

  • A halál csókja. Vámpírakadémia III. (Shadow Kiss); ford. Farkas Veronika; Agave Könyvek, Bp., 2010 ISBN 978-963-9868-85-4

Források[szerkesztés]

  1. B.I.: Richelle Mead: A halál csókja. mancs.hu. [2019. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 21.)
  2. FFG blogger: Richelle Mead: A halál csókja. ffgbook.blogspot.com. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 21.)
  3. Amadea blogger: Vihar. amadea.freeblog.hu. [2010. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 21.)
  4. Kovács Tímea: Richelle Mead: A halál csókja. ekultura.hu. (Hozzáférés: 2010. december 21.)
  5. enbee blogger: Richelle Mead: A halál csókja. popkult.blog.hu. (Hozzáférés: 2010. december 21.)[halott link]

Külső hivatkozások[szerkesztés]