A forrás (film, 2006)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A forrás
(The Fountain)
2006-os amerikai film
RendezőDarren Aronofsky
Producer
  • Arnon Milchan
  • Iain Smith
Műfaj
ForgatókönyvíróDarren Aronofsky
Főszerepben
ZeneClint Mansell
OperatőrMatthew Libatique
VágóJay Rabinowitz
JelmeztervezőRenée April
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvamerikai angol
Forgatási helyszínMontréal
Játékidő96 perc
Költségvetés35 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2006
  • 2007. január 18. (Németország)[1]
Korhatár16 III. kategória (F/5406/J)
Bevétel15 978 422 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A forrás (eredeti cím: The Fountain) című film egy 96 perces, 2006-os amerikai romantikus dráma alapvetően, de ötvöződik benne a fantasy, a spiritualitás, a történelem és a sci-fi is. A történet főszereplője Izzi Creo (Rachel Weisz) és férje, Tom Creo (Hugh Jackman). A filmet rendezte Darren Aronofsky.

A cselekményről röviden[szerkesztés]

"A fiatal nő agyát halálos kór támadta meg. Orvos férje minden idejét a kutatólaboratóriumban tölti, hogy megtalálja a lehetséges ellenszert. A nő azonban belenyugvással várja a jövőt, megírja élete művét. Arra kéri a férjét, hogy ő fejezze be a művet. Tom szeretné boldog véggel lezárni a történetet, ám az asszony kész tények elé állította. A kilátástalan helyzetben letargiába esik, hiszen a kedvese jelentette élete értelmét, testesítette meg számára a szerelemet. A férfi hosszú és nyomorúságos utat kénytelen bejárni, mire rájön, hogyan is érheti el célját. A történet ezer évet ível át, három különböző korban játszódik."[2]

A cselekményről részletesen[szerkesztés]

Az első szál: a film a spanyolok és a maják harcával kezdődik, valamint Új Spanyolországon belül is belső politikai viszályok vannak. A spanyol királyné, Izabella, a maják földjén keresi a bibliai Élet fáját, ahová elküldi Tomás Verde-t. Izabella megígéri neki, hogy ha sikeresen visszatér, hozzá megy feleségül. A keresés helyszínén Tomás katonái el vannak fáradva és egy ferences szerzetes van köztük csak, aki a maja templomban tesz felfedezést, de egy véletlen folytán életét veszti. Tomás is elmegy a piramishoz, azonban a maja pappal kell küzdenie, és súlyosan meg is sebesül. A pap Tomásban az "Első apát" fedezi fel. Végül Tomás megöli a papot, majd ahogy halad tovább a piramisnál, megtalálja azt a kertet, ahol az Élet fája van. A fa nedvével bedörzsöli sebét, amely fokozatosan gyógyul be, azonban, ez okozza halálát is, mert egész testéből fű és virág tör elő, ezzel szó szerint "új életet" adva neki. A történetet Izzi írja, de Tom fejezi be. A második szál: Tom, Izzi férje kutatóorvosként dolgozik egy laboratóriumban, ahol degeneratív agyi betegségek orvoslására keresi az ellenszert. Ösztönzője Izzi, akinek agydaganata van. Izzi hajlandó megbékélni az élet elmúlásában, de Tom nem, így folyamatosan munkahelyén tölti idejét, miközben felesége dolgozik regényén. Egy múzeumban esik össze, amely után megkéri férjét, hogy fejezze be művét. A nő hamarosan meghal és Tomnak nem nagyon sikerül ezen túltennie magát, mindeközben ő is megbetegszik. Felesége sírjához magokat vet el, hogy majd kihajtsanak (utalva ezzel az Élet fájára). A harmadik szál: egy Tommy nevű férfi a világűrben lebeg a maga kis saját buborékában, a saját atmoszférájában élve egy fa társaságában. A fa kérgével táplálkozik és minduntalan halad végső úti célja felé. Tommy itt is Izzi férjét jelöli.

A három cselekményszál egymással párhuzamosan halad a filmben.

Témák a filmben, érdekességek[szerkesztés]

Darren Aronofsky alapvetően egy szerelmi történetnek szánta, amelyben egy férfi és egy nő szerelmes, de a nő haldoklik és végül meg is hal. A rendező több olyan orvossal és ápolóval is beszélt, akik már találkoztak fiatal haldoklókkal. Az ilyen betegek gyakran magányosan halnak meg, mert a családjuk nem képes felismerni azt, hogy mi is történik velük. Fő témaként megjelenik még a halálfélelem, több bibliai utalás is hallható benne, és természetesen a Jó és Rossz harca sem hiányzik.

Szereplők[szerkesztés]

  • Tom Creo – Hugh Jackman
  • Izzi Creo – Rachel Weisz
  • Dr. Lillian Guzetti – Ellen Burstyn
  • Avila papa – Mark Margolis
  • Antonio – Sean Patrick Thomas

Stáblista[szerkesztés]

  • rendező: Darren Aronofsky
  • forgatókönyvíró: Darren Aronofsky
  • operatőr: Matthew Libatique
  • jelmeztervező: Renée April
  • zene: Clint Mansell
  • vágó: Jay Rabinowitz

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Rendezőjét 2006-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Oroszlán díjra jelölték. A film zenéjének szerzőjét 2007-ben Golden Globe-díjra jelölték.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]