A fehér király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fehér király
SzerzőDragomán György
OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Műfajregény
Kapcsolódó filmA fehér király
Kiadás
KiadóMagvető Könyvkiadó
Kiadás dátuma2005
SablonWikidataSegítség

A fehér király Dragomán György 2005-ben megjelent regénye, amelyet több mint 30 nyelvre lefordítottak. A regény stílusára jellemző a hosszú, sokszorosan összetett, oldalakon át hömpölygő, nehezen követhető mondatok használata.

Történet[szerkesztés]

A cím utalás a sakkfigurára, mely ez egyik fejezetben fog felbukkanni, ugyanakkor egy szimbólum is.

A mű egy kelet-európai elképzelt diktatúrában játszódik az 1980-as években, melyet egy tizenéves kisfiú szemszögéből ismerhetünk meg. A mű felkavaró stílusban, a feszültséget végig fenntartva vezet be minket a diktatúrába: az iskolán belüli és családon belüli erőszakba, a felnőttek és gyerekek kegyetlenségébe, a gyerekek és csonkává vált családok kiszolgáltatottságába. A szerző sokszor nem mondja ki, csak sejteti azt, amit egy általános iskolás korú gyermek még nem érthet.

A mű nem koherens, több novella adja ki az egészet, de a novellák nincsenek időrendi sorrendben. Van bennük visszautalás egy korábbi történetre, de nem feltétlenül függnek össze.

A mű egy kortükör az 1980-as évek diktatúráinak gyermek áldozatairól: egyszerre szól a gyermeki csínytevésekről, naivitásról, szeretetről, vágyakról, ragaszkodásról, gyermekkor szorongásairól, fájdalomról, az apa hiányáról, kiszolgáltatottságról és a rettegésről. A diktatúra rányomja a bélyegét mindenre, még az iskolák közötti versengésekre is.

A diktatúra többszörösen szétszakítja a családokat: elveszi az apát, de megszakítja a kapcsolatot az após és a meny között is.

A diktatúra a gyermeki kapcsolatokat se kíméli: a gyerek örökli a szülei bűneit. Azok a gyerekek nem vehetnek részt az iskolai csapatokban, szakkörökben, akinek a családjában van politikailag megbízhatatlan személy.

Magyar kiadások[szerkesztés]

  • A fehér király; Magvető, Bp., 2005
  • A fehér király. Regény; 2. jav. kiad.; Magvető, Bp., 2016

Filmváltozat[szerkesztés]

2016-ban mutatták be az azonos című angol-német-svéd-dán-magyar koprodukcióban készült filmváltozatot. Rendező: Jörg Tittel, Alex Helfrecht.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A fehér király. port.hu (2016)

További információk[szerkesztés]