A Mesék Mátyás királyról epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezen az oldalon a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozat epizódjainak listája szerepel.

   #   Epizód címe   Első sugárzás
   1.    Az igazmondó juhász    1984. február 18.
   Mátyás király eldicsekszik Burkus királynak a mindig igazat mondó juhászával. Burkus király fogadást ajánl Mátyásnak, hogy hazugságon kapja a juhászt, vagy ha nem, akkor Mátyásnak adja a fele országát. Burkus király lánya elkéri az aranyszőrű bárányt a juhásztól, aki bevallja a királynak, hogy elcserélte azt egy fekete bárányra (=Burkus király lányára). Mátyás megnyeri a fogadást, és a kapott fél országot a juhásznak adja, aki feleségül veszi Burkus király lányát.
   2.    Egyszer volt Budán kutyavásár    1984. február 25.
   Az álruhás Mátyás Budára rendeli a szegény embert, kutyát árulni. Az jó áron eladja az ebeket, mert Mátyás vesz magának egyet, s az urak is követik a példáját. A fukar gazda is szeretne sok pénzt kapni a kutyákért, ezért eladja mindenét, még a házát is pénzzé teszi, s azon kutyákat vásárol. Budán azonban keserűen tapasztalja, hogy "egyszer volt Budán kutyavásár".
   3.    Beatrix királyné tréfája    1984. március 3.
   Beatrix királyné Mátyás távollétében igazságot tesz két vitatkozó koldus között az egyikük szamaráról. A király megharagszik, hogy távollétében törvényt hozott, pedig az egyedül a király joga. Ezért elküldi a királynét a palotából, azzal a feltétellel, hogy onnan csak egy valamit vihet magával, amit a legjobban szeret. Mátyás másnap kunyhóban ébred, a királyné őt vitte el.
   4.    A cinkotai kántor    1984. március 10.
   Az együgyű plébános helyett a kántor felel meg a király furfangos kérdéseire. Jutalmul azt kéri a kántor, hogy a cinkotai icce nagyobb legyen, mint máshol. A király a jutalmat megtetézi arany pénzzel töltött korsóval.
   5.    A kolozsvári bíró    1984. március 17.
   Mátyás király álruhában panasznapkor érkezik Kolozsvárra. Meglepődve tapasztalja, hogy senki sem panaszkodik. Aki panaszkodni mer, azt a bíró ott fogja fát vágni. A "nagy orrú" is erre a sorsra jut. Mátyás egész nap dolgozik, de fizetséget nem kap. Az egyik farönkbe belevési a nevét. Amikor kiderül, hogy ő a király, a bíró térden csúszva kér bocsánatot. Büntetésként a bírónak fát kell vágnia a szegények számára, majd amikor panaszkodik, hogy megfájdult a háta, „megkenegetik” mogyorófa-vesszővel.
   6.    Mátyás király Gömörben    1984. március 24.
   A gömöri urak a király tiszteletére rendezett lakomán nem hajlandóak a jobbágyok egészségére inni. Mátyás elhatározza, hogy megleckézteti az urakat. Reggel kiküldi őket a szőlőbe kapálni, hadd tudják meg, mi az a kapálás! Az urak egész nap dolgoznak, este már isznak a jobbágyok egészségére is.
   7.    A három bakkecske    1984. március 31.
   Mátyás találkozik egy őszhajú öreggel, aki valamikor régen a katonája volt. Három kérdést tesz fel neki, a furfangos válaszok értelmét pedig a király három kísérőjének kell megfejtenie. Az öreghez fordulnak segítségért, aki jó pénzért elárulja a válaszokat, vagyis megfeji a három bakkecskét.
   8.    Mátyás szolgái    1984. április 7.
   Vízkereszt napján felkeresik Mátyást hívei és ajándékokkal kedveskednek neki. Galeotto Marzio csak a tollát (azaz az írásait) tudja felajánlani neki, de Mátyás szerint ez a legmaradandóbb ajándék.
   9.    Furcsa látogatók    1984. április 14.
   Mátyás udvarába sokan érkeznek, hogy felajánlják különleges szolgálataikat. Ki a festést, szobrászatot, zenét, ki a borsóhajigálást ajánlja a királynak, de mindet elbocsátja, kegyelemben csak a bolondot tartja meg, aki elmeséli, hogyan került a király szolgálatába.
   10.    Mátyás kovács    1984. április 21.
Mátyás álruhában járja az országot, s éjszakára betér a falu kovácsához, aki, bár szegény ember és nincs hitele a kocsmárosnál, ezért zálogba adja egyetlen dolmányát, hogy illendően megvendégelhesse. A király meghívja vendéglátóját Budára azzal, hogy keresse ott „Mátyás kovácsot”. Budára megy a falusi kovács, amikor a budai vásár van, s igen elámul, mert volt vendége maga a király, s ott ő fogadja illendően, a saját dolmányát is neki adja, sőt a jelen lévő nemes urakat is erre biztatja (akik később a kovácstól visszavásárolják a dolmányaikat).
   11.    A tök és a négy ökör    1984. április 28.
   A szegény ember kertjében egy óriási sütőtök terem, melyet a királynak akar ajándékozni, a fuvaros nagyon drágán vállalja, hogy felviszi Budára. A király fejedelmi jutalomban részesíti a szegény embert és még a fuvaros ökreit is neki adja. A fuvaros megkapja a hatalmas tököt, amiért 1000 tallért kér Mátyás király, és azt is ajándékba adja a szegény embernek.
   12.    A nekeresdi bíró    1984. május 5.
Mese a nekeresdi bíróról, aki mindent fordítva csináltat: a korsó fülét belülre rakatja, hogy ne törjön le, a házaknak előbb a tetejét csináltatja meg, és a lovon fordítva kell ülni. Az értelmetlen és nevetséges intézkedések, na meg a harácsolása miatt Mátyás király leváltja tisztségéről, és a régi bölcs öreg bírót nevezi ki újra.
   13.    A névnapi jóslat    1984. május 12.
   Mátyás király álruhában elvegyül a piactér forgatagában. Egy cigányasszony megjósolja, ha lopni nem megy mielőbb, meghal legelső nevenapján. Miután másnap Mátyás napra volt hivatalos a főkamaráshoz, éjjel bolondjával beosonnak hozzá, hogy egy apróságot elcsenjenek. Így véletlenül megtudja Mátyás király, hogy a kamarás meg akarja mérgezni. A gonoszt és szolgáját megbünteti, a cigányasszonyt, s rokonságát azzal jutalmazza, hogy bármikor szívesen látott vendégek a palotában és annak konyhájában. A cigányasszony még annyit mond neki, hogy „míg magyar ember él a Földön, az ő nevét úgy fogja emlegetni: Mátyás, az igazságos”.