A Mesék Mátyás királyról epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezen az oldalon a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozat epizódjainak listája szerepel.

   #   Epizód címe   Első sugárzás
   1.    Az igazmondó juhász    1984. február 18.
   Mátyás király eldicsekszik Burkus királynak az igazmondó juhászával. A Burkus király lánya elcsalja az aranyszőrű bárányt a juhásztól, aki bevallja a királynak hogy elcserélte egy fekete bárányra.
   2.    Egyszer volt Budán kutyavásár    1984. február 25.
   Az álruhát Mátyás Budára rendeli a szegény embert kutyát árulni. A jó áron eladja az ebeket. A fukar gazda pedig keserűen tapasztalja, hogy egyszer volt Budán kutyavásár.
   3.    Beatrix királyné tréfája    1984. március 3.
  
   4.    A cinkotai kántor    1984. március 10.
  
   5.    A kolozsvári bíró    1984. március 17.
Miután Mátyás kikergette a törököt az országból, álruhásan megy el Kolozsvárra, hogy a szegények sorsát megnézze. Panasznapon érkezik, de panaszos nincs: mindenki a bíró udvarában dolgozik, a panaszosokat favágásra fogja be a bíró. Így jár a király is, és kap egy vesszőcsapást, amikor a fizetésről érdeklődik. Mátyás kísérője közben belevési az egyik fába, hogy itt járt Mátyás király. A bíró maga elé állítja őket, megismeri a királyt (nagy nehezen), aztán viccnek állítja be a dolgot. A barátságos király felvágatja velük a fát és elhordatja a szegényeknek. Amikor a bíró panaszkodik, megvesszőzteti és új bírót nevez ki. Ilyen igazságos volt Mátyás király.
   6.    Mátyás király Gömörben    1984. március 24.
  
   7.    Három bakkecske    1984. március 31.
  
   8.    Mátyás szolgái    1984. április 7.
  
   9.    Furcsa látogatók    1984. április 14.
  
   10.    Mátyás kovács    1984. április 21.
Mátyás király egy kovácsnál kap szállást éjszakára, aki olyan vendégszerető, hogy még a kabátját is eladja, hogy vendégének bort adhasson. Miután jól kipanaszkodták magukat (a király azt mondja, h. ő Budán kovács, amit az igazi kovács alig hisz, és szkandereznek egyet), Mátyás megígérteti, h. ha Budán jár a kovács, akkor bemegy hozzá. Így is lesz, Mátyás nekiadatja az urak kabátjait, amit a kovács visszavásároltat velük, így sok pénze lesz. A kovácsné túrót is küld a budai kovácsnak, akiről kiderül, hogy maga a király.
   11.    A tök és a négy ökör    1984. április 28.
  
   12.    A nekeresdi bíró    1984. május 5.
Nekeresden egy buta bíró terrorizálja a lakosokat buta ötleteivel (pl. a korsó belsejére teteti annak fülét), közben vagyonukat harácsolja. Mátyás király arra jár, de őt sem ismeri fel, szemtelenkedni kezd vele. A király egy feladvánnyal örvendezteti meg a buta bírót és a régi bírót; a versenyből a régi bíró kerül ki győztesen. Ő lesz a falu örökös bírája, a király pedig elviszi emlékbe az egyik korsót, aminek belül a füle, hogy emlékeztesse: sok még a tennivaló az országban.
   13.    A névnapi jóslat    1984. május 12.