A Grund – vígszínházi fiúzenekar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Grund – vígszínházi fiúzenekar
Információk
Egyéb nevekGRUND
Eredet Magyarország
Alapítva2017
Első koncert: 2017. május 1.,
a Vígszínház 121. születésnapján
Műfajrock
Tagok
Fesztbaum Béla
billentyűs hangszerek, ének és gitár
Wunderlich József
ének, basszusgitár és billentyűs hangszerek
Ember Márk
ének, gitár és szaxofon
Zoltán Áron
gitárok és ének
Medveczky Balázs
dob és ének

Hangmérnök: Hajdú Gábor

Világítástervező: Jurák Bence

Az A Grund – vígszínházi fiúzenekar weboldala
SablonWikidataSegítség

Az A Grund – vígszínházi fiúzenekar színészzenekar 2017-ben alakult a Vígszínházban, Fesztbaum Béla kezdeményezésére a Dés LászlóGeszti PéterGrecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című nagy sikerű zenés játék vígszínházi ősbemutatójának szereplőiből.

Az együttesről[szerkesztés]

A Grund – A vígszínházi fiúzenekar a 2017-es VígMajálison, a Vígszínház 121. születésnapján debütált.[1]

Már a zenekar megalakulása előtt, 2017 áprilisáig a Vígszínházban több mint 65 ezren nézték meg a zenés játékot, a színdarab dalaiból, annak eredeti szereposztásának előadásában készült, 2016. november 5-én a Tom-Tom Records kiadásában megjelent CD pedig aranylemezt kapott.[1][2] A névadó darabban szerepük szerint az együttes tagjai az alapításkor: Fesztbaum Béla „Rácz tanár úr” (a lemezen nem szerepel[2]), Wunderlich József „Boka”, Ember Márk „az idősebbik Pásztor fiú”, Zoltán Áron „Barabás” és Medveczky Balázs „Csele”.[3]

Az alapító, Fesztbaum Béla és a tagok szándéka szerint azért jött létre a zenekar, mert úgy gondolták, hogy „folytatódnia kell annak a különleges érzésnek, ami a színpad és a nézőtér között az előadás végére kialakul”, amit egy más formában, kötetlenebb örömzenében kell tovább éltetniük. Másfelől pedig a dráma és a szereplők népszerűségét kihasználva a zenekar célkitűzése az is, hogy élő, közvetlen előadásformában is „átmentsen néhány olyan dalt [...] a fiatal generációnak, amit élőben már nem nagyon hallhatnak”, a magyar könnyű- és színházi könnyűzene értékeit – mint például az LGT-től, a vígszínházi klasszikus Embertelen dal vagy Ringasd el magad.[4]

Az együttes egyre bővülő repertoárjában a Vígszínház A Pál utcai fiúk musicaljének számai mellett főleg több anyaszínházi sláger, jól ismert Presser-dal szerepel és néhány, a színész-zenészek kedvenc hazai és külföldi klasszikus rockdalaiból.

Számos fellépésre, koncertre, fesztiválra hívják a formációt.[5]

Tagok[szerkesztés]

  • Fesztbaum Béla - zenekar alapító, billentyűs hangszerek, elektromos gitár, elektromos-akusztikus gitár, ének
  • Wunderlich József - ének, basszusgitár, billentyűs hangszerek
  • Ember Márk - ének, elektromos gitár, szaxofon
  • Zoltán Áron - elektromos gitár, elektromos-akusztikus gitár, ének[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c A VígMajálison debütál A GRUND – A vígszínházi fiúzenekar és sorozat. szinhaz.org, 2017. április 30. [2018. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 22.)
  2. a b A Pál utcai fiúk CD, tomtom.hu - 2018. szeptember 23.)
  3. 2018. augusztus 2. (csütörtök) Nagyharsány - Narancsliget 17:30 GRUND - vígszínházi fiúzenekar Archiválva 2018. szeptember 23-i dátummal a Wayback Machine-ben, ordogkatlan.hu (hozzáférés: 2018. szeptember 23.)
  4. Arcvonások - Fesztbaum Béla (~9–14 perc között), nava.hu - 2018. szeptember 10.
  5. A GRUND – vígszínházi fiúzenekar nyári turnéja, fesztbaumbela.hu - 2018. július 6.
  6. A Grund – Vígszínházi fiúzenekar. welovebalaton.hu. [2018. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 22.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]