A Groupama Aréna építése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Groupama Aréna
Construction of the new Albert Florian Stadion 2013 02.jpg
Település Budapest
Hely Ferencváros

Groupama Aréna építése rohamléptekben valósult meg. 13,5 milliárdos összegből épült meg a nemzetközi csapatok fogadására kiválóan alkalmas Üllői úti korszerű Ferencváros új stadion. Az alapkő letételére 2013. március végén került sor. Kubatov Gábor volt az FTC elnöke, amikor a stadiont felhúzták.[1]

A francia La Guarde Solutions cég tízéves szerződésben állapodott meg a Ferencvárosi Torna Clubbal. Szekeres Tamás egykori ferencvárosi játékos beszélt a külföldi cégről, amely működteti jelenleg a ferencvárosi Klubot. Szekeres a Luss Kft. ügyvezetője, szerinte nincsenek modern stadionok Magyarországon.

A koncepciók hiányoznak a magyarországi stadionok fejlesztéséhez. A La Guarde francia cég irányítja a frankfurti céget is, ugyanők a felelősek a Monaco, Juventus FC, Paris Saint-Germain FC csapatoknak is ők üzemeltetik az épületüket, nyolc Bundes Liga stadionról van szó.[2][3]

Az FTC minden profitból részesedik. Szekeres Tamás az új stadion építése előtt beszélt az üres téren a leendő zöld térről, a nézők padjairól. A Szekeres riporton az érződik, hogy a műsorszáma nem átgondolt. Esett szó beléptető kártyáról, új lámpákról, meg sok minden más egyébről, a lényeg, hogy "a régi stadion is velünk van" - mondta Szekeres. Az Ultra szektor a B közép ez a felvezető lépcsőtől jobbra található, az egy álló szektor. Ötezer-nyolcszáz férőhelyes az Ultra szektor. A Vendég szektor a szemben lévő csücsöknél található, ami a riport készítésekor teljesen szürke színű volt, aszfalt szürke volt, az állóhelyek száma a vendég szektorban kétezer kétszáz fő.

A Ferencváros új Groupama Arénában rengeteg kamerát szereltek fel, annyit, hogy minden szektorban be lehet azonosítani a szurkolókat. Van olyan hely, ahova egymás mellé négy kamerát rögzítettek fel a szurkolók biztonsága érdekében.

Az 1899-ben alapított Ferencvárosi Torna Club ülőhelyei fölötti fém szerkezet magasan a lelátó fölé nyúlik be, nagyon korszerű nagyon új, mert 2014 augusztusában nyitotta meg kapuit. A B közép lelátónál a szurkolók, drukkerek véleményével, hozzászólásával közös nevezőjén alakították ki a szektorokat. A megvalósult stadion előtt, egy öt csillagos étteremről is szó volt, 2400 eurós árról volt szó egy főre szóló ebédnél egy szezonnál. Tizenöt mérkőzést jelent ez és három kupa mérkőzést foglal magába. Vannak Skyboxok is az éttermi rész fölött, Szekeres nem beszélt bővebben a Skyboxokról. A büfénél feltölthető kártyáról vásárolhatnak a drukkerek, négy kassza gyorsítja meg a folyamatot.

Ez a rendszer felgyorsítja a vásárlásnál eltöltött időt, hatvanhat százalékkal gyorsul fel a tranzakció. Így sokkal kevesebb áll a sorban is. Alsó kerengőben tíz büfé lett kialakítva.

A VIP részen, még van kettő büfé részleg, a vendég szektornak is van egy büféje, a hazai Ultra részlegnek pedig van három büféje. A VIP részleg, az épület túlsó oldalán van, egy étterem van azon a részen is, Fradi Bisztróra lett elkeresztelve. Tizenöt nagy képernyős tévén láthatnak közvetítéseket a szurkolók. Hetven, nyolcvan férőhelyes a Bisztró. Terveztek még ajándék boltot és múzeumot is, hogy a drukkerek szuvenírekkel, vagy emlékekkel menjenek haza. Kétszázötven négyzetméteres az üzlet, mint múzeum is. Körülbelül. A VIP résznél van egy ellenőrző pont, ahol figyelik, hogy a kiemelt vendégek közül kik érkeztek meg. Ezen a kiemelt részlegen a tervben volt egy üveg fal is, hogy a labdarúgókat is lehessen látni, mielőtt kimennek a meccsre. Az öltözők a tervek szerint visszafogott lesz majd. Magyarország legjobb gyep szőnyegéről van szó. Hét méteres a táv a pálya és a lelátó nézőtér között. Fibersent nevű angol rendszer szerint lett installálva a pálya.

Műanyag szálú anyagot kevernek a speciális homokhoz. A vetett fű, a műanyag szálakhoz tapadva biztosabban rögzít, így stabil. dán cég fejlesztette, Közép-Európai felhasználásra. "City Stadion" jellemzője, hogy szennyezett levegő, ez árt a fűnek, viszont sokkal olcsóbb a fű cseréje, mert 20-25.000 euró a talaj cseréje, a gyeptéglákhoz képest harmad áron lehet új füvet fektetni. Az FTC és a francia üzemeltető cég közösen fizet az újra füvesítésekről. Az ilyen új stadionokból nem igen épült és nem is kell feltétlenül, hogy sok korszerű labdarúgó stadion kellene, hogy épüljön.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az építkezések éve. www.fradi.hu, 2014. december 27. [2016. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 17.)
  2. Május végére elkészül az FTC új stadionja. www.ensitechnology.com, 2014. április 29.
  3. Az új Groupama stadionban. www.ensitechnology.com, 2014. április 29. [2016. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 17.)
  4. Puskás Ferenc Stadion kategória. www.csakfoci.hu, 2014. április 29.

Külső hivatkozások[szerkesztés]