A Francia Közösség ünnepe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Francia Közösség ünnepét (franciául: Fête de la Communauté française) minden évben szeptember 27-én tartja a belgiumi Francia Közösség. A napot a belga szabadságharc egyik mozzanatára emlékezve választották ki.

Története[szerkesztés]

1830. július 27-én tört ki Franciaországban a júliusi forradalom, amelynek során megbuktatták a I. Napóleon császár legyőzése után a francia trónra visszahelyezett XVIII. Lajos francia királyt. Helyét a Bourbon-ház oldalágából, az Orléans-házból származó Lajos Fülöp foglalta el.

A francia események nagyban befolyásolták a belga politikai hangulatot. A mai Belgiumot 1815-ben az Egyesült Holland Királysághoz csatolták, ahol I. Vilmos holland király uralkodott. A protestáns uralkodó és katolikus alattvalói közötti vallási ellentétet tovább élezte, hogy a belga részek nem voltak képviselve a holland nemzetgyűlésben. Az 1830-as aratás meglehetősen rossz termést hozott, ami éhínséggel és magas árakkal fenyegetett, ráadásul a mezőgazdasági gépek elterjedése miatt igen magas volt a munkanélküliség és igen alacsonyak voltak az idénymunkások bérei.

1830. augusztus 25-én a La Monnaie színházban (korábban pénzverde) Daniel-François-Esprit Auber operáját, a La Muette de Portici-t adták elő, amely a nápolyiak felkelését mutatta be IV. Fülöp spanyol király ellen. Az előadás után a belga hazafiak az utcán követelték országuk függetlenségét, és kiűzték a városból I. Vilmos katonáit. A felkelés hamarosan egész Brüsszelben elterjedt, majd másnap már Liège városa is fellázadt.

A királlyal szembeni elégedetlenség és a gazdasági problémák miatt a polgárok és a munkások összefogtak a király ellen és együtt vonultak az utcára. Augusztus 31-én együttes delegáció vonult Hágába, ahol a holland nemzetgyűlés (Staten Generaal) azonnali összehívását követelték, de nem jártak sikerrel. A küldöttség ekkor a trónörökös herceghez, Vilmoshoz fordult azzal a kéréssel, hogy adminisztratív szempontból válasszák el az ország déli részét (a mai Belgium) az északi résztől (a mai Hollandia), aki azonban a döntést a Staten Generaal elé utalta szeptember 1-jén. A Staten Generaal el is fogadta ezt, de I. Vilmos visszautasította a döntést.

Brüsszelben egy bizottság alakult szeptember 11-én, amely nyugalomra intette a polgárokat, de szeptember 20-án fel is bomlott és a városban semmilyen törvényes hatóság nem működött. Szeptember 21-én Vilmos második fia, Frederic bejelentette, hogy Brüsszel ellen vonult csapataival és szeptember 23-án visszatértek a holland csapatok. Megkezdte a polgárőrség lefegyverzését, de hamarosan véres utcai harcok törtek ki és pár napi küzdelem után, szeptember 26-áról 27-ére virradó éjszaka kiűzték Frederic-et és a holland csapatokat Brüsszelből. Szeptember 26-án Brüsszelben megalakult az ideiglenes kormány, amely végül október 4-én kikiáltotta az ország függetlenségét.

Erre a győzelemre emlékezve javasolta 1975-ben Fernand Massart, hogy ez legyen a belgiumi francia közösség (akkor még csak francia kulturális közösség) ünnepnapja. A javaslatot június 24-én elfogadták és abban az évben először ünnepelték a francia közösség ünnepét Belgiumban.[1]

Az ünnep jelentősége[szerkesztés]

A Francia Közösség ünnepe nem országos ünnepnap, de Vallóniában zárva vannak az iskolák és a közintézmények. Az ünnep tiszteletére általában számos ingyenes szabadtéri koncertet szerveznek a francia közösség nagyvárosaiban: Mons, Namur, Huy, Liège, Charleroi és természetesen Brüsszelben.[2]

Francia - flamand ellentét[szerkesztés]

A Belgium flamand közösség hasonló ünnepnapja július 11-ére esik, amikor a flamandok az 1302-ben vívott Aranysarkantyús csata során aratott győzelmüket ünneplik. Míg a flamand ünnep során a flamand felkelőknek a francia lovagok felett aratott győzelmére emlékeznek, a francia közösség ünnepén a holland király katonáinak kiűzését ünneplik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'C’est quoi la fête du 27 septembre?'. RTBF, 2007. szeptember 27. [2007. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 27.)
  2. La fête de la Communauté française - 2010. (Hozzáférés: 2010. szeptember 27.)

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fête de la Communauté française de Belgique című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.