André Tanneberger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(ATB szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
ATB
ATB in 2010.jpg
Életrajzi adatok
Születési név André Oliver Tanneberger
Született 1973február 26. (45 éves)
 NDK, Szászország, Freiberg
Pályafutás
Műfajok Trance
Aktív évek 1998-napjaink
Hangszer szintetizátor
Tevékenység
Kiadók Kontor Records

ATB weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ATB témájú médiaállományokat.

André Tanneberger, művésznevén ATB (Freiberg, 1973. február 26. –) német zenész, lemezlovas, zenei producer, a trance műfaj meghatározó alakja.

Munkássága[szerkesztés]

Zenei pályafutása 1992-ben kezdődött, a dalai utómunkáit Thomas Kukula stúdiójában végezték el. Ekkor találkozott Woody van Eydennel, akivel megalapították a Sequential One (SQ1) nevű duót. Első kislemeze 1993-ban jelent meg.

Az első szólólemeze 1998-ban került nyilvánosságra ATB néven, (9 PM (Till I Come)) mellyel egyből belopta magát a dance-rajongók szívébe. A következő állomás a Don't Stop volt, melyet az Adamski-féle Killer követett. Első albuma (Movin' Melodies) 1999-ben került a polcokra. Jellegzetessége az életvidám dallamok ütős dance-alapokon való „játéka”.

Második, Two Worlds című dupla CD-je 2000 őszén került a boltokba. Az album első része, a The World of Movement a táncoslábúaknak, míg a The Relaxing World a pihenni vágyóknak és a chill-out-zenét kedvelő embereknek készült.

A soron következő lemez 2002-ben jelent meg Dedicated címmel. Ezzel az albummal egy újfajta hangzás is kezdetét vette, számos rádióslágert tartalmazott, mint például Let U Go, Hold You, You're Not Alone. Érdekessége, hogy a Hero és az I Wanna Cry című szám a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás áldozatainak megemlékezésére készült.

2003-ban publikálta Addicted to Music című albumát, melyen található egy rejtett bónusztrack is, Roberta Harrison együttese, a Wild Strawberries-féle Ruby.

2004-ben megújult hangzással került a lemezboltokba a No Silence című nagylemeze. Az album 1. számát (Marrakech) az amerikai Egy gyilkos agya című film betétdalává választották 2005-ben.

Ugyanebben az évben egy félig-meddig Best of válogatáslemeze jelent meg, melyen a 7 éves ATB-s pályafutása gyümölcsei szerepelnek (az album címe is Seven Years). Érdekesség, hogy a Let U Go című számon nem Roberta, hanem egy német férfi énekes, Jan Löchel énekel. 3 új szerzemény is helyet kapott a lemezen, a két rádiósláger Believe in Me, a Humanity és a Trilogy című kellemes zongorajáték 2. része (az első az Addicted to Music albumon szerepelt).

2007 áprilisában jelent meg új albuma Trilogy néven, mely kétféle változatban kapható a lemezboltokban: egy 12 számot tartalmazó CD, melyen szerepel három rádiósláger, a Renegade, a Feel Alive és a Justify, valamint egy limitált számban kiadott dupla CD-s változat, melynek bónuszlemeze 14 nyugalmat árasztó zenét tartalmaz, köztük a Trilogy 3. és egyben befejező részét.

2009-ben megjelent Future Memories című dupla CD-s albuma.

ATB produceri munkássága közben megjelentetett egy mix-CD-sorozatot, The DJ néven, mely jelen pillanatban a hatodik résznél tart.

Diszkográfia[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Mixlemezek[szerkesztés]

Interjúk és hírek[szerkesztés]

Közreműködő énekesek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]