ASCII Media Works

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ASCII Media Works
Típus
JogelődASCII Corporation
MediaWorks
Alapítva2008. április 1.
Székhely Japán, Tokió, Sindzsuku, Nisi-Sindzsuku
AlapítóASCII Corporation
IparágKiadás
Formakabusiki gaisa
Árbevétel493 500 000 ¥ (2013)[1]
Alkalmazottak száma364[1]
AnyavállalataKadokawa Corporation
Leányvállalatai
  • Dengeki Bunko
  • Dengeki Comics
  • Media Works Bunko
  • Dengeki Game Bunko
  • Mahō no i-Land Bunko

Az ASCII Media Works weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz ASCII Media Works témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az ASCII Media Works (アスキー・メディアワークス; Hepburn: Asukī Media Wākusu?), korábban ASCII Media Works, Inc. (株式会社アスキー・メディアワークス; Hepburn: Kabushiki gaisha Asukī Media Wākusu?) japán kiadó és márkanév, a Kadokawa Corporation leányvállalata, melynek a tokiói Nisi-Sindzsukuban van a székhelye. A vállalatot 2008. április 1-jén alapították az ASCII Corporation és a MediaWorks egyesítésével, melyben a MediaWorks jogilag bekebelezte az ASCII-t.[2][3] Ennek ellenére az ASCII korábbi vezérigazgatója, Takano Kijosi lett az ASCII Media Works első vezérigazgatója.[4] A cég 2013. október 1-jén a Kadokawa Corporation belsős ágazata lett.[5]

A vállalat könyvek, szórakoztatóipari és számítógépes magazinok, mangák és videójátékok kiadására szakosodott. Az ASCII Media Works a Dengeki (電撃?, ’áramütés’) magazin- és könyvcsaládról ismert, melyek közé olyan közismert magazinok tartoznak, mint a Dengeki Daioh vagy a Dengeki Gs’ Magazine, valamint a cég első számú light novel-kiadó alkiadója, a Dengeki Bunko is. A cég kiadványai elsősorban a japán férfi otakuknak szól, olyan témákat lefedve, mint az animék, a light novelek, a mangák, a műanyag modellezés[6] és a visual novelek. A cég a számítástechnikával és az információ-technológiával (IT) kapcsolatos témákkal is foglalkozik, így például a Súkan ASCII és több személyi számítógépes és információ-technológiás magazin megjelentetésével. Az ASCII Media Works nőknek szóló magazinokat is kiad, köztük például a Character Parfait-t, a Dengeki Girls’ Style-t vagy a Sylph-et. A vállalat mindezek mellett éves rendszerességgel regény- és mangaversenyeket is rendez, mint például a Dengeki Novel Prize light novel-versenyt.

Megjelentett magazinjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b AMW 会社案内 (japán nyelven). ASCII Media Works. [2013. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 17.)
  2. Niimura, Hirosi: 角川グループホールディングス、子会社のメディアワークスとアスキーを合併 (japán nyelven). CNET Japan, 2008. február 29. (Hozzáférés: 2009. október 25.)
  3. Kavamura, Hironari: 角川HD: 「アスキー・メディアワークス」4月1日発足へ 合併を正式承認 (japán nyelven). Mainichi Shimbun, 2008. február 28. [2008. február 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 6.)
  4. アスキー + メディアワークス = アスキーメディアワークス (japán nyelven). Yahoo! Japan, 2008. március 3. [2012. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 25.)
  5. Kadokawa to Merge 9 Subsidiaries Into 1 Company. Anime News Network, 2013. március 28. (Hozzáférés: 2013. október 8.)
  6. Gill, Bill. Pojo's Unofficial Total Gundam Wing. Triumph Books, 122. o. (2000). ISBN 1-57243-417-1 

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:ASCII Media Works
A Wikimédia Commons tartalmaz ASCII Media Works témájú médiaállományokat.