AD Studio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AD Studio
A Magyar Dal Napján 2010-ben
A Magyar Dal Napján 2010-ben
Információk
Eredet magyar
Aktív évek 1990 - 1993
1999 - 2001 szeptember - 2008 október
Műfaj pop/rock, teen-rock
Kiadó Aréna Records, Quattro Records, Rákóczi Hanglemezkiadó, Record Express, Warner-Magneoton
Tagok
Auguszt Bárió
Földes Jimmy
Goodwill György
Vida Viktor

Az AD Studio egy ismert magyar pop-rock együttes. Az együttes tagjai (Auguszt Bárió, Goodwill György, Földes Jimmy) már a nyolcvanas évek végén ismerték egymást. Menedzserük Vida Viktor volt, aki jó érzékkel fogta meg a zenekar tehetségében rejlő lehetőségeket, valamint ismertette össze őket későbbi mentorukkal és művészeti vezetőjükkel, Szikora Róberttel.

Első, jellegzetes dalaikat a Petőfi rádió, valamint az akkor még német nyelvű Danubius Rádió kezdte játszani. 1991-ben a Magyar Televízió által megrendezett Popfesztivál tehetségkutató műsorban Valami nagy szerelem című dalukkal, mint közönségdíjasok, az első helyen végeztek, valamint összesített pontszámaik alapján szakmai második helyezést értek el. 1991 áprilisának végén kiadták első nagylemezüket Álmaimban Amerika… címmel. Az album több mint egymillió példányban kelt el. A címadó szerzemény ismertsége révén a cím a rendszerváltás egyik legismertebb, sokak által idézett szófordulatává vált, mind szakmai, mind a közönség körében.

Az együttes három nagylemez után 1993-ban átmenetileg leállt, a tagok inkább a maguk útját járták, külön-külön, különféle projektekben, mert úgy érezték, hogy az akkori, a politika által ellehetetlenített médiakörnyezetben nem tudnának a jövőre nézve is hiteles, hasonlóan nívós színvonalú szerzeményekkel előállni.

1998-ban egy Best of… albummal tértek vissza, amelyet az 1999-ben kiadott Páratlan páros, majd a 2000-ben kiadott A Nap szerelmese album követett, amely az A.D. Studiót ismét egy csapásra népszerűvé tette. 2001 elején egy mixlemezzel búcsúzott az együttes a popzene látható élvonalától.

Ezt követően az A.D. Studio pályáján újabb hosszabb szünet következett, s csak 2008-ban jelentkeztek új stúdióalbummal, Immigrants címmel. Zenéjük elmélyültebb és összetettebb lett, szerzeményeik a megalkuvások nélküli, szövegcentrikus „rétegzene” irányába mozdultak el. Egyetlen perc című daluk ismét a játszási listák élmezőnyébe került. A lemez címadó dala, az Immigrants Csupó Gábor magyar származású, többszörös Emmy-díjas amerikai rajzfilmes azonos című, egész estés animációs rajzfilmjének főcímdala lett. A dalhoz készült angol nyelvű, animációs és élő technikai elemeket is felvonultató, ugyancsak Csupó Gábor által rendezett videoklipet a Music Television és a világ több országának zenetévéi is kiemelt rotációban sugározták.

Az együttes hivatalosan sosem oszlott fel.

Története[szerkesztés]

Az AD Stúdió egy ismert és népszerű magyar pop-rock együttes, Magyarország első olyan fiúcsapata, amely a színpadon először, zenélt, énekelt és táncolt, utat törve ezzel, a kilencvenes évek későbbi, már producerek által kreált, profit-orientált fiúzenekar-formációi előtt.

Az A.D. Stúdiót Goodwill György alapította 1986-ban Budakalászon, amolyan garázszenekarként, amely a kezdeti időkben punk rockot, korai new wave zenét játszott, de az együttes első, kezdeti sikerei csak a későbbi évek folyamán, Auguszt Bárió énekes (a Tini-sztár kerestetik vetélkedő győztese) 1989-es belépésével jelentkeztek. Őt Sík Olga énektanár ajánlotta az együttes figyelmébe.

Hivatalosan az 1990-ben a Magyar Rádió Petőfi adóján futó Poplabor című zenei tehetségkutató, beszélgetős műsorában tűntek fel. Felfedezőik Molnár Éva és Buza Sándor rádiós szerkesztők. Első dalaikat később a Danubius Rádió kezdte játszani. 1990-ben a boglárlellei pop-rock gálán Álmaimban Amerika című dalukkal az első helyen végeztek. Innen egyenes út vezetett a Magyar Televízió által 1991-ben megrendezett, élőben közvetített, zenei tehetségkutatóig, a Popfesztiválig. Valami nagy szerelem című dalukkal, mint közönségdíjasok az első helyre kerültek, összesített pontszámaik alapján szakmai második helyezést értek el. A díj és a helyezés értékét növeli, hogy 1991-ben Magyarországon csak egyetlen televízió működött.

A két sikerszám és akkori mentoruk és művészeti vezetőjük, Szikora Róbert segítsége megalapozta az album meleg fogadtatását. Az album még abban az évben megjelent, Álmaimban Amerika címmel, és több mint egymillió példányban kelt el. A címadó szerzemény dalszövege a rendszerváltás egyik legnépszerűbb szófordulatává vált, mind szakmai, mind a közönség körében. A dal szövegírója, Goodwill György szórakoztatóan könnyed, cinikus, és önironikus humorba „csomagolva” láttatja Amerika illuzórikus arcát.

Az együttes 1992 tavaszán létrehozta saját kiadóját, a Quattro Recordsot. Shakespeare, vagy amit akartok című második, illetve Revolver nélkül című harmadik nagylemezüket már saját kiadójuknál jelentették meg. Ezeket a közönség összesen közel 500 ezer példányban vásárolta meg.

Az A.D. Studio a kilencvenes évek második felében átmenetileg leállt, a tagok inkább a maguk útját járták, külön-külön, különféle projektekben. Goodwill televíziós szerkesztő rendezői szakon végzett. Rövid ideig politikai szöveg- és beszédírással foglalkozott, reklámfilmeket írt és rendezett, különböző lapokba írt, előadóként, szövegíróként, kezdő zenészpalántáknak segített, vagy éppen aktuális sztárzenekaroknak írt. Ez az időszak a későbbi, meghatározó Goodwill-dalszövegek szempontjából rendkívüli jelentéssel bír. Írásaiban itt jelenik meg először felvállaltan az ezoterika, az etno, de írt operettet a rockon belül, s független operaimprovizációra is szabad verset.

1998-ban az együttes új kiadókkal szerződött, és 2000-ig további három nagylemezt jelentetett meg. 1998-ban egy válogatásalbummal tértek vissza, amely abban az évben, reklám híján még nem váltott ki különösebb visszhangot, az Álmaimban Amerika… című dal újrakevert változata kapott csak publicitást; azonban az ezt követő, 1999-ben kiadott Páratlan páros című lemez, és a 2000-ben kiadott A Nap szerelmese album, valamint ennek egy dala, a Nyári eső az együttest ismét országos hírűvé tette. A Páratlan párost megelőzően szerzőtársával, Auguszt Bárióval szinte teljesen elvonultak a világtól. A somogyi dombok között lelték meg az új hangot, amely egyben meghozta az AD Stúdió számára a sikert. A különc szövegíró életében először fordult elő, hogy csaknem kompromisszumok nélkül írhatott sikerdalt a nyilvánosságnak.

Stílusváltásuk a rockzene irányába itt már véglegesnek tűnik, dalaik az új generáció felé is utat törtek. A Nap szerelmese album verssel indul, a dalok között is hallhatóak Goodwill versei neves magyar színészek (Jordán Tamás, Bács Ferenc, Gáti Oszkár) előadásában. Auguszt Bárió énekes-dalszerző ezen albumon mutatta meg idáig kevésbé ismert oldalát, a festészetet. Az album belső borítóin egy-egy festménye látható.

Ezt követően az A.D. Studio pályáján hétéves szünet következett, s csak 2008-ban kezdtek új stúdióalbum felvételeibe. Ekkor jelent meg eddigi utolsó lemezük, Immigrants címmel. Zenéjük elmélyültebb és összetettebb lett, sokat változott, „finomodott” dalaik hangulata. Az Egyetlen perc című slágerrel ismét a toplisták élmezőnyébe kerültek. Az Immigrants album promóciója azonban messze elmaradt a várakozástól. Ezért kiadójuk és menedzsmentjük rosszul megválasztott „retro” típusú promóciós kampánya okolható, amelyben az együttes felvállaltan nem vett részt. Csak a címadó Immigrants dal aratott sikert, amely Csupó Gábor egész estés animációs rajzfilmjének főcímdala lett – a filmet Magyarországon Jóska menni Amerika címmel mutatták be, külföldön Immigrants (L.A. Dolce Vita) címen forgalmazták. Ezt leszámítva szinte alig kapott publicitást a lemez. A dalhoz készült magyar és angol nyelvű, animációs és élő technikai elemeket is felvonultató, Csupó Gábor által rendezett videoklipet a magyar zenetévék nem játszották, azonban a Music Television és más amerikai zenetévék többször is.

Albumok[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
1991 Álmaimban Amerika… 2
1992 Revolver… nélkül -
1992 Shakespeare vagy amit akartok 24
1998 Most szeress -
1999 Páratlan páros 32
2000 A nap szerelmese 6
2001 Spirit Dance (Remixek)
2002 No.1 Hits
2010 Aranyalbum

Források[szerkesztés]