6180 the Moon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
6180 the Moon
Fejlesztő Turtle Cream, PokPoong Games
Kiadó Turtle Cream
Zeneszerző Seongyi Yi, Chaeeun Kim
Platformok macOS, Microsoft Windows, New Nintendo 3DS, Linux, Wii U, Nintendo Switch
Kiadási dátum 2014. szeptember 19.[1]
Műfaj Logikai platform
Játékmódok egyjátékos videójáték
Adathordozó

A 6180 the Moon minimalista logikai platformjáték, melyet a Turtle Cream és Jongmin Baek fejlesztett.[2] A játék zenéjét Seongyi Yi és Chaeeun Kim szerezte. A játék 2014. szeptember 19-én jelent meg.[1] A játék történetének középpontjában a Hold áll, ahogy megpróbálja kideríteni a Nap hollétét miután az eltűnt és a Föld lakosait végtelen éjszakára kárhoztatta.

Játékmenet[szerkesztés]

A 6180 the Moonban a játékos a Holdat irányítja, amit egy egyszerű fehér kör jelképez. A Hold kizárólag ugrani, illetve balra és jobbra képes haladni, azonban a pályák felső és alsó határa egymásba kapcsolódik, ezzel további lehetőségeket biztosítva a játékosok részére az akadályok leküzdésére. Az összes pálya célja, hogy a játékos eljusson a kiindulási pontról a célblokkba. A pályák „világokba” vannak csoportosítva, mindegyik világ a Naprendszer egy bolygóján alapul, a világok különböző tematikus játékmechanikával rendelkeznek.

Cselekmény[szerkesztés]

A Hold lenyugvóra térne, hogy a Nap felkelhessen, azonban utóbbi eltűnt. A Hold a Nap felkutatására indul, hogy meggyőzze, hogy térjen vissza a helyére. A Hold az útja során megismerkedik a bolygókkal, amik véleményt vagy tanácsokat adnak a helyzetről. A történet végén a Nap elmondja a Holdnak, hogy sosem hagyta el a helyét, így a Hold visszaindul a Földhöz.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játék első alfaverziójának fejlesztése 1 óra 43 percig, azaz 6180 másodpercig tartott, a történetet és a megjelent verzióban szereplő további pályákat és világokat ez után adták hozzá.[3]

Fogadtatás[szerkesztés]

A 6180 the Moon pozitív kritikai fogadtatásban részesült. John Walker a Rock, Paper, Shotgun weboldalon közzétett elemzésében azt „nagyon csinosnak” nevezte,[4] míg Spencer Hayes a Destructoid weboldalon azt írta a játékról, hogy „Van valami a logikai platformjátékokban, ami miatt azok egyszerűen nem jönnek be úgy mint korábban. A 6180 the Moon a kivitél. Az a játék nagyon király.”[5] TotalBiscuit szerint a játék „Brilliáns… Igazán lenyűgöző… Nagyszerű alkotás.”[6] Phil Spencer az Xbox ügyvezető alelnöke azt írta, hogy „Holnap fog megjelenni ez a játék Steamen, megéri beszerezni. #6180themoon, újabb játék, amit szivesen látnák xb1-on.” [7]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 6180 the moon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 6180 the moon on Steam (angol nyelven). store.steampowered.com . (Hozzáférés: 2017. november 18.)
  2. Jongmin Baek's website
  3. What does the number in the name signify? :: 6180 the moon General Discussions (angol nyelven). steamcommunity.com . (Hozzáférés: 2017. november 10.)
  4. Walker, John: 6180 The Moon Is A Very Pretty Thing (amerikai angol nyelven). Rock, Paper, Shotgun , 2013. január 23. (Hozzáférés: 2017. november 10.)
  5. 6180 The Moon has a complicated name”, destructoid (Hozzáférés ideje: 2017. november 10.) 
  6. TotalBiscuit review
  7. Phil Spencer's Twitter