5306-os mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
5306-os mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza10,9 km
Ország Magyarország
TartományokBács-Kiskun vármegye
Az út elejeCsengőd 5217
Az út végeAkasztó

Az 5306-os mellékút egy közel 11 kilométeres hosszúságú, négy számjegyű mellékút Bács-Kiskun vármegye területén, a Kiskőrösi járásban; Csengődöt köti össze az 53-as főúttal és Akasztó településsel.

Nyomvonala[szerkesztés]

Csengőd külterületén ágazik ki az 5217-es útból, annak a 21+300-as kilométerszelvénye táján, nagyjából nyugati irányban. Már majdnem 4,3 kilométer megtételénél jár, amikor kiágazik belőle délkeleti irányban az 5307-es út, Tabdi felé. Mintegy 300 méterrel ezután keresztezi a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia-vasútvonal vágányait, Csengőd vasútállomás térségének déli szélénél, majd kiágazik belőle északnak az 53 106-os számú mellékút, mely az állomást szolgálja ki. A Petőfi Sándor utca nevet viselve húzódik végig a belterület déli széle mentén, de nagyjából 5,8 kilométer után már ismét külterületek közt jár.

A 7+550-es kilométerszelvénye közelében lépi át Akasztó határát, e település lakott részeit pedig kevéssel a 9. kilométere után éri el. A belterületen a Csengődi utca nevet viseli, így halad el nem messze a Stadler Stadiontól – ahová a 10. kilométere után délkelet felé kiágazó utcákon, a Vörösmarty, a Sport vagy az Ady Endre utcák valamelyikén lehet letérni –, és így is ér véget nem sokkal később, a település központjában, beletorkollva az 53-as főútba, annak a 17+850-es kilométerszelvényénél.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 10,855 kilométer.

Története[szerkesztés]

Települések az út mentén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]