2012-es chicagói NATO-csúcstalálkozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 2012-es chicagói NATO-csúcstalálkozó logója

A 2012-es chicagói NATO-csúcstalálkozó a NATO tagországainak kormány- és államfőinek részvételével lezajlott tanácskozás, melyre 2012. május 20–21. között került sor, Chicagóban. Ez volt az első olyan Egyesült Államokban tartott csúcstalálkozó, melyet nem az ország fővárosában, Washingtonban rendeztek meg.

Napirend[szerkesztés]

A chicagói csúcstalálkozó, az előző 2010-es lisszaboni NATO-csúcstalálkozó óta lezajlott eseményekre próbált választ adni. Ezek közül a legfontosabbak az arab tavasz, a líbiai polgárháború, globális pénzügyi válság, a NATO egységek afganisztáni átalakítása,[1] és az európai rakétapajzs[2] voltak.

Főbb témák és eredmények[szerkesztés]

Afganisztáni háború[szerkesztés]

A tagországok vezetői kidolgoztak egy kivonulási stratégiát, valamint bejelentették, hogy hosszú távon elkötelezettek Afganisztán helyreállítása mellett. A NATO által vezetett ISAF erők 2012 közepéig minden katonai missziót átadnak az afgán biztonsági erőknek, valamint ezzel párhuzamosan tanácsadásra, kiképzésre és segítségnyújtásra állnak át. A 130 ezer külföldi katona nagy része 2015 elejéig elhagyja az országot. Mivel az afgán kormány még évekig nem lesz képes előteremteni a védelmi kiadásokat, az amerikai kormány 2,3 milliárd, a többi szövetséges pedig 1,3 milliárd dollár befizetéséhez járult hozzá.[3]

Okos Védelem[szerkesztés]

Az egyre csökkenő védelmi kiadások miatt, a NATO vezetői elfogadták az un. "Okos Védelem" stratégiáját.[4] Az elfogadott 20 projekt keretén belül a tagországok megegyeztek, hogy megosztják fegyvereik és felszereléseik költségeit. Ilyen projekt például egy távirányítású robot kifejlesztése, mely képes hatástalanítani a házi készítésű bombákat, a lőszerek és az üzemanyag közös használata, valamint a tengerek és a légtér közös légifelügyelete.[5][6]

Rakétavédelem[szerkesztés]

A 2010-es lisszaboni NATO-csúcstalálkozó során a tagállamok megállapodtak egy rakétavédelmi rendszer létrehozásában, mely képes az összes európai szövetséges, valamint az Egyesült Államok és Kanada megvédésére is. Chicagóban a NATO vezetők kijelentették, hogy a rendszer ideiglenesen már működik. Ez azt jelenti, hogy az alapvető irányítási képességeket tesztelték a NATO légiirányító központjában, Németországban. Ezzel összefüggésben az Egyesült Államok hajóinak rakétaelhárító fegyverei, valamint törökországi radarrendszerek kerültek NATO irányítás alá. „Rendszerünk összekapcsolja a rakétavédelem részelemeit – műholdakat, hajókat, radarokat és elfogórakétákat – a szövetségesek között, és NATO irányítás alá helyezi, így meg tud védeni minket az olyan fenyegetésektől, melyek kívül esnek az euroatlanti területen”, mondta el Anders Fogh Rasmussen, NATO főtitkára.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. NATO to endorse Afghan exit plan, seeks routes out”. [2012. július 21-i dátummal az NATO to endorse Afghan exit plan, seeks routes out eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. március 15.) 
  2. Benitez, Jorge. „"A crucial summit at a crucial time:" Obama and Rasmussen discuss agenda for upcoming NATO summit”, NATOSource . [2012. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. március 15.) 
  3. Megkezdődött a NATO-csúcs” (Hozzáférés: 2013. március 15.) 
  4. Az ”okos védelem” lesz a gondolkodásmód alapja”. [2013. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. március 15.) 
  5. Shanker, Tom. „United States to Unveil Plans to Bolster NATO Alliance”, The New York Times , 2012. május 19. (Hozzáférés: 2013. március 15.) 
  6. NATO moves to share costs of military hardware. Agence France-Presse. Defence Talk- Global Defense, Aerospace and Military Portal, 2012. május 21. (Hozzáférés: 2013. március 15.)
  7. NATO Declares Missile Defense System Operational. MISSILETHREAT.com - A project of the Claremont Institute. [2013. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 15.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 2012 Chicago Summit című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap