1993-as hadrévi pogrom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1993-as hadrévi pogrom
Ország Románia
Célpontromák
Időpont1993. szeptember 20.
Típuspogrom
Áldozatok3
Elkövetőkhadrévi lakosok
Hadrév (Románia)
Hadrév
Hadrév
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 28′ 01″, k. h. 23° 59′ 01″Koordináták: é. sz. 46° 28′ 01″, k. h. 23° 59′ 01″

Az 1993-as hadrévi pogromra Romániában, a Maros megyei Hadrév faluban került sor, melynek során a helyi románok és magyarok az ott élő cigányok ellen támadtak.[1] Három (egyes források szerint négy[2]) halálos áldozattal járt.

Az események leforgása[szerkesztés]

1993. szeptember 20-án cigányok egy csoportja összeveszett egy idős románnal, Gligore Chetannal, aki provokálta őket.[3] Amikor fia, Craciun Chețan, apja segítségére sietett, az egyik cigány halálra késelte. Az esetnek a faluban hamar híre ment, és a cigányok egy házban kerestek menedéket, ahová bezárkóztak. A falusiak azt követelték, hogy hagyják el a házat, és jelentkezzenek a rendőrségen. Mivel a cigányok nem voltak hajlandóak erre, a román és magyar falusiak, köztük a helyi rendőrparancsnok és egyik tisztje,[4] odakint körül-belül 500-an gyűltek össze, lelocsolták a házat benzinnel és felgyújtották. Két cigányt meglincseltek, amikor megpróbálták elhagyni az épületet, egy bent égett, egynek pedig sikerült elmenekülnie.[5] A szomszédban lakó cigányok megpróbáltak közbelépni, de ezzel csak azt érték el, hogy a dühödt tömeg folytatta a gyújtogatást, 13 házat gyújtottak fel, és további 7-et súlyosan megrongáltak. Ez idő alatt a 130 cigány lakos az erdőbe és a szomszédos falvakba menekült.[6] A másnap hazatérő romákat a helybeli lakosok egy rendőr főhadnagy vezetésével megverték és elkergették a faluból.[3]

A gyilkosság előtt is több tucatnyi panasz érkezett a cigányság által elkövetett lopások miatt, amelyeket a rendőrség soha nem oldott meg.[7] Ez is okozója volt a román és magyar lakosok randalírozásának, amit a rendőrség nem próbált megakadályozni, hanem mint résztvevő volt jelen.

A hatóságok reakciója[szerkesztés]

Az 1997-es vádirat a lehető legenyhébb minősítésűnek sorolta be a bűntetteket, a bíróság pedig nem vette figyelembe a súlyosbító körülményeket.[3] A bíróság 5 férfit emberölésért, 7 férfit pedig tulajdonrombolás és a közrend megzavarása miatt ítélt el. 1999-ben a Román Legfelsőbb Bíróság két vádlottat felmentett, a másik három ellen pedig enyhítette a vádakat.[4] A rendőrök elleni vádakat az összegyűjtött bizonyítékok ellenére még a vádemelés előtt ejtették.[3]

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a román államot 238 000 eurós kártérítésre kötelezte, amit azoknak a cigányoknak a részére kellett kifizetni, akiknek a házát leégették. Az Európai Bíróság ítélete szerint a román rendőrség képviselői is részt vettek a gyújtogatásban, majd ezt próbálták eltitkolni. A bíróság azt is megállapította, hogy a tárgyalás hossza (11 év) sérti a tisztességes eljáráshoz való jogukat.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Romanians vent old hatreds against Gypsies: The villagers of Hadareni are defiant about their murder of 'vermin'.. The Independent, 1993. október 18. [2022. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 20.)
  2. Kamm, Henry. „Hadareni Journal; Death Is a Neighbor, and the Gypsies Are Terrified”, The New York Times, 1993. október 27. (Hozzáférés: 2023. július 16.) (amerikai angol nyelvű) 
  3. a b c d Haller István: Hadrév – hat év után. Korunk, (1999. szeptember)
  4. "Hadareni Journal; Death Is a Neighbor, and the Gypsies Are Terrified", in The New York Times, October 27, 1993
  5. Romanians vent old hatreds against Gypsies: The villagers of Hadareni (angol nyelven). The Independent, 1993. október 18. (Hozzáférés: 2023. július 16.)
  6. Bomba Hădăreni (romanian nyelven). 9am.ro. (Hozzáférés: 2013. november 20.)
  7. Decizia Curții Drepturilor Omului în dosarul Hădăreni. BBC. (Hozzáférés: 2005. július 12.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 1993 Hădăreni riots című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.