12 Feet Deep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
12 Feet Deep
(12 Feet Deep)
2017-es amerikai film
RendezőMatt Eskandari
ProducerMark Myers
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Matt Eskandari
  • Michael Hultquist
FőszerepbenAlexandra Park
Nora-Jane Noone
Tobin Bell
Diane Farr
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő85 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMarVista Entertainment
Bemutató2017. június 20.
További információk
SablonWikidataSegítség

A 12 Feet Deep 2017-ben bemutatott amerikai lélektani horror-thriller film, amelyet Matt Eskandari írt és rendezett. A főbb szerepek ben Alexandra Park és Nora-Jane Noone látható.

Jonna és Bree testvérek, egy uszodában a medence fogságába esnek, miután annak üzemeltetője aktiválja az úszómedence üvegszálas borítását.[1]

2017. június 20-án jelent meg a MarVista Entertainment forgalmazásában.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Bree elmegy úszni nővérével, Johanna-val, aki drogfüggő, de 3 hónapja már tiszta. Amikor a medence menedzsere elkapja a házmestert - aki egy feltételesen szabadlábra helyezett elítélt - aki megpróbál ellopni elveszett és megtalált tárgyakat, kirúgja, és azt mondja neki, hogy takarítson. Ezután arra kéri az embereket, hogy távozzanak, mivel a medence az ünnep miatt bezár. Elpakolás közben Bree észreveszi, hogy elvesztette az eljegyzési gyűrűjét. Johanna meglátja, hogy a gyűrű a medence alján a fémrácsba ragadt, ezután mindketten leúsznak a gyűrűért. A menedzser, aki nem tudja hogy a két lány a medencében van, a medence fedelével lezárja a medencét és elmegy.

A lányok sikertelenül próbálják betörni a medence fedelét, de csak egy kis lyukat találtak. Johanna bevallja, azért dobta a gyűrűt a medencébe, mert irigyli Bree sikeres életét és az eljegyzését. Bree először dühös, de aztán megnyílik bántalmazó, alkoholista, drogfüggő apjukról és a halálához vezető tűzről. Elmondja, hogy cukorbeteg, és inzulinra van szüksége, különben kómába eshet.

Az eltávozni készülő Clara megtalálja a nővéreket. Ellopja Bree készpénzét, okostelefonját és hitelkártyáját, és azt mondja, hogy segít elengedni őket, ha Bree elmondja a telefon jelszavát és a hitelkártyájának PIN-kódját. Bree meg is teszi, de Clara kikapcsolja a vízmelegítőt, és magukra hagyja a nővéreket egész éjszaka. Másnap reggel Clara visszatér, hogy újra velük legyen. Jonna dühösen mondja Clarának, hogy dugja be a fülét a medence fedelének kis lyukába, és egy csempeszilánkkal a fülbe szúrja. Clara bosszúból bekapcsolja az automatikus medencetisztító rendszert, amitől a lányok fulladozni kezdenek a klórban, de amikor rájön a következményekre, újra kikapcsolja, és ott hagyja őket.

Bree elárulja Jonnának, hogy az apjuk halálát okozó baleset során szándékosan akadályozta meg apjukat a menekülésben, és szörnyetegnek nevezte őt, mivel kiskorúkban szexuálisan bántalmazta őket. Eközben Clara visszatér, és megpróbálja kinyitni a medence fedelét, de a kódja már nem működik. Ekkor elmondja a lányoknak hogy magukra vanna, és ismét elmegy.

Bree elgyengül. Jonnának sikerül letépnie a fémrácsot a medence aljáról, amit Bree korábban sikertelenül megpróbált. Összetöri a medence fedelét, és elmenekülnek, Jonna beadja Bree-nek az inzulint. Clara fegyverrel tér vissza, és azzal fenyegetőzik, hogy megöli a nővéreket, mivel nem akar többé börtönbe kerülni. Clara fegyverrel tér vissza, és azzal fenyegetőzik, hogy megöli a nővéreket, mert már nem akar többet börtönbe kerülni. Jonna hívja a rendőrséget és Clara várja a következményeket, de Jonna azt mondja neki, hogy menjen el. Mentősök megérkeznek, Jonna pedig visszaadja Bree eljegyzési gyűrűjét, amit Clara ellopott. Amikor Bree megkérdezi, hogyan szerezte vissza, Jonna azt válaszolja: "Megöltem a szörnyet", megismételve, amit Bree az apjuk megöléséről mondott, és arra utal, hogy a Clara belsejében lévő szörny meghalt, amikor Jonna kifejezte együttérzését és megbocsátását.

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film nagyrészt pozitív kritikákat kapott. A JoBlo.com „jól kidolgozott, szórakoztató thrillernek” nevezte, és 8/10 csillagra értékelte.[3] A That Moment In 3,5/5 csillagot adott rá: „jól megrendezett és magával ragadó... inkább intenzív emberi dráma, mintsem egy sokkoló mű”.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tobin Bell Joins Thriller 'The Deep End'. (Hozzáférés: 2024. február 11.)
  2. 12 Feet Deep' Trailer Will Make You Fear Public Pools. (Hozzáférés: 2024. február 11.)
  3. Arrow In The Head Reviews 12 Feet Deep. (Hozzáférés: 2024. február 11.)
  4. That Moment In Review 12 Feet Deep. [2017. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 11.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 12 Feet Deep című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]