11 113-as mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
11 113-as mellékút
Úttípus összekötő út
Hossza3 km
Ország  Magyarország
Tartományok Pest megye
Az út eleje Szentendre 1116
Az út vége Dömörkapu

A 11 113-as számú mellékút egy körülbelül 3 kilométer hosszú országos közút-szakasz a Pest megyei Szentendre külterületén. Elsősorban turisztikai szerepe van, mert a Visegrádi-hegység olyan pontjaihoz biztosít közvetlen vagy közvetett összeköttetést, amelyek rengeteg túraútvonal kiindulási pontjai.

Nyomvonala[szerkesztés]

Az 1116-os útból (települési nevén Szentlászlói útból) ágazik ki, nem sokkal annak 5. kilométere után, Izbég városrész külterületén, nagyjából nyugati irányban. A folytatásban is hozzávetőleg ezt az irányt követi, a Bükkös-patak, helyi nevén Bucsina-patak folyása közelében, de a terepviszonyok miatt meglehetősen kanyargósan. Kezdeti szakaszán dél felől Annavölgy külterületi városrész házai állnak mellette, északi oldalán katonai gyakorlóterek és más honvédségi objektumok találhatók.

Körülbelül másfél kilométer után ágazik ki belőle dél felé a 11 114-es út, amely Lajosforrásra vezet. Nem sokkal 3. kilométere előtt ér véget, Dömörkapu kirándulóhelynél. Innen aszfaltburkolatú, de a gépjárműforgalom elől elzárt erdészeti útként folytatódik, amely úton a Visegrádi-hegység megannyi pontjára és számos településre eljuthatunk, de csak kerékpárral vagy gyalogosan. Dömörkaputól indulva érhető el például a kedvelt kirándulóhelynek számító Sikárosi-rét, de vezet innen túraút a Prédikálószékre is.

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019. április 2.

Jegyzetek[szerkesztés]