Új Gondolat mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Új Gondolat mozgalom
Adath Jeshurun Temple in Louisville.jpg

Alapítva 1846
Az Új Gondolat mozgalom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Új Gondolat mozgalom témájú médiaállományokat.

Az Új Gondolat (angol: New Thought vagy Higher Thought) egy spirituális mozgalom, amely a 19. század elején keletkezett az Egyesült Államokban. Követői részben szervezetten, részben önállóan gyakorolják a tanításokat.

Tanítása és gyakorlatai[szerkesztés]

Ez az életfilozófia egy sor nézet gyűjtőfogalma. Témái a gondolatok ereje, a vonzás törvénye, a gyógyítás, az életenergia, a kreatív teremtő képzelet, a reinkarnáció stb. körül csoportosulnak.[1] A mozgalom alapvetően pozitív hozzáállású és optimista az élettel és annak kimenetelével kapcsolatban.[2] A későbbi szószólói – a mozgalomalapító Quimbyvel ellentétben – az anyagi jólétet is hangsúlyozták.[2]

Az Új Gondolat elemei részben a platonizmushoz vezethetők vissza (Platón idealizmusához), továbbá a swedenborgianizmushoz, egyes keleti vallások (pl. hinduizmus) spirituális tanításaihoz, Ralph Waldo Emerson transzcendentalizmusához, a hegelianizmushoz stb. [2]

Istenképzetükben az Univerzális Elme vagy Végtelen Intelligencia mindenható és mindenhol jelen van. Nem egy lény, hanem egy személytelen erőnek tekinthető, mely személyesen, tökéletesen és egyenlőképpen jeleníti meg magát mindenben.

A mozgalomnak van vallási és világi változata is. A vallásos változat követői osztják azt az elképzelést, hogy „Isten” mindenütt jelen van..

Történet[szerkesztés]

Eredete sok embernek a tudományos empirizmussal és a 17-18. századi vallási szkepticizmusra adott reakcióival kapcsolatos elégedetlenségére vezethető vissza.[2] A mozgalom kialakulására leginkább Phineas P. Quimby (1802–1866) spirituális tanítót említik. Az USA-ban született Quimby hipnotizálást űzött, és kidolgozta a mentális és spirituális gyógyulásról és egészségről alkotott mesmerista elképzeléseit azon a nézeten alapulva, hogy a testi betegségek az elmétől függenek,[2] és hogy az Isten bölcsességére nyitott elme minden betegséget legyőzhet.[3]

A 19. század végén az Új Gondolatot számos spirituális gondolkodó és filozófus népszerűsítette, és számos vallási felekezet és egyház jött létre a tanain, mint például a Unity Church vagy a Church of Divine Science. Mary Baker Eddyt, a Keresztény Tudomány megalapítóját is úgy emlegették, mint aki a Quimby nézeteit használta fel inspirációként.

Az Új Gondolat lett a későbbi New Age mozgalom egyik eredete.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. en:New Thought: in James R.Lewis, Jesper Aagaard Peterson (2004). Controversial New Religions. p. 226.
  2. a b c d e New Thought | History, Teachings, Practices, & Facts | Britannica (angol nyelven). www.britannica.com. (Hozzáférés: 2022. június 27.)
  3. Quimby, Phineas Parkhurst - MSN Encarta. web.archive.org, 2009. augusztus 29. [2009. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 27.)
  4. A History of the New Thought Movement by Horatio Dresser - Chapter 1, The New Age. horatiodresser.wwwhubs.com. (Hozzáférés: 2022. június 27.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a New Thought című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.