Új Gondolat Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Új Gondolat Mozgalom
Alapítva 1846
Az Új Gondolat Mozgalom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Új Gondolat Mozgalom témájú médiaállományokat.

Az Új Gondolat Mozgalom az Egyesült Államokban a 19. században kialakult vallásos életfilozófia, egy sor nézet gyűjtőfogalma, mely valószínűleg Phineas Quimby spiritualis tanító kiadatlan írásaiból eredeztethető.

Követői laza csoportosulást alkotnak, részben szervezettek, részben pedig függetlenek egymástól. Az Új Gondolat Mozgalom nézetei az optimizmus, a vonzás törvénye, a gyógyítás, az életenergia, a teremtő képzelet és a hatalom fogalmai körül csoportosulnak.[1]

Istenképzetükben csak egy Isten létezik, az Univerzális Elme vagy Végtelen Intelligencia, mely a teremtő értelem. Ez az értelem, nem egy lény, hanem egy elv, mely mindenhol és mindenben jelen van, és egy személytelen erőnek tekinthető, mely személyesen, tökéletesen és egyenlőképpen jeleníti meg magát mindenben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. en:New Thought: in James R.Lewis, Jesper Aagaard Peterson (2004). Controversial New Religions. p. 226.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a New Thought című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.