Összoroszországi Kiállítási Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Összoroszországi Kiállító Központ szócikkből átirányítva)
Összoroszországi Kiállítási Központ
Ország Oroszország
TelepülésOstankinsky District
Elhelyezkedése
Összoroszországi Kiállítási Központ (Moszkva)
Összoroszországi Kiállítási Központ
Összoroszországi Kiállítási Központ
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 49′ 47″, k. h. 37° 37′ 56″Koordináták: é. sz. 55° 49′ 47″, k. h. 37° 37′ 56″
Az Összoroszországi Kiállítási Központ weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Összoroszországi Kiállítási Központ témájú médiaállományokat.
A VVC főbejárata

Az Összoroszországi Kiállítási Központ, rövidítve VVC (orosz betűkkel: ВВЦ – Всероссийский выставочный центр [Vszerosszijszkij visztavocsnij centr]), korábbi nevén VDNH (Visztavka Dosztyizsenyiij Narodnovo Hozjajsztva, Népgazdasági Eredmények Kiállítása) eredetileg a Szovjetunió gazdasági, műszaki és tudományos életét bemutatni hivatott kiállítási terület Moszkvában.

Története[szerkesztés]

1939-ben mezőgazdasági kiállításként alapították a Jaroszlavli sugárút (az 1957-es Világifjúsági Találkozó óta Béke sugárút, Proszpekt Mira) melletti parkos területen, a közelében van ma is a legnagyobb moszkvai botanikus kert. A sztálini időkben fontos propagandacélokat szolgált, a cél a Szovjetunió és a szocializmus elért sikereinek bemutatása volt. Hruscsov hatalomra kerülése után a területet átalakították egy hatalmas, 220 hektár kiterjedésű parkká, ahol a Szovjetunió műszaki-tudományos eredményeit mutatták be. 1964-ben, három évvel Jurij Gagarin űrutazása után építették a monumentális, 100 méter magas Szputnyik emlékművet amely egy kilőtt rakétát ábrázol. 1972-ben nyílt meg az emlékmű talapzatán az Űrhajózási Múzeum, ahol megtalálható a Vosztok–1 is, ebben az űrhajóban kerülte meg Gagarin a Földet.

A kiállítás területén található a híres Munkás és kolhozparasztnő szobor, Vera Muhinának az 1937-es párizsi világkiállításra készült 25 m magas alkotása is, amelynek felújítása 2009-ben fejeződött be. A VDNH területén megtalálható a volt szovjet tagköztársaságok és nagyobb városok pavilonja. A kiállítási központ eredeti céljainak megfelelően ma a moszkvaiak kedvelt pihenő parkja, hétvégente sok család keresi fel. A terület könnyen megközelíthető a VDNH metróállomás közelségének köszönhetően.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]