Örökség (film, 2020)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Örökség
(Inheritance)
2020-as amerikai film
RendezőVaughn Stein
Műfajthrillerfilm
ForgatókönyvíróMatthew Kennedy
Főszerepben
Gyártás
Gyártó
  • Southpaw Entertainment
  • Ingenious Media
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBirmingham
Játékidő111 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2020
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Örökség (eredeti cím: Inheritance) 2020-ban bemutatott amerikai thrillerfilm, melyet Vaughn Stein rendezett Matthew Kennedy forgatókönyvéből. A főszerepben Lily Collins, Simon Pegg, Connie Nielsen, Chace Crawford és Patrick Warburton látható.

A film 2020. május 22-én jelent meg a Vertical Entertainment forgalmazásában, Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronozálva 2021 szeptemberében. Általánosságban negatív kritikákat kapott az értékelőktől.

Egy gazdag és befolyásos család pátriárkája hirtelen meghal, és lányára egy döbbenetes, titkos örökséget hagy, ami azzal fenyegeti a családot, hogy felforgatja és tönkreteszi.

Cselekmény[szerkesztés]

2008-ban Archer Monroe, egy gazdag és befolyásos New York-i politikuscsalád patriárkája váratlanul elhalálozik. Vagyonát felosztják a családja között: Catherine, a felesége; William, a fia, egy politikus, aki újraindul a választásokon; és Lauren, a lánya, a manhattani kerületi ügyész. A család ügyvédje, Harold Thewlis négyszemközt megmutatja Laurennek az apja posztumusz videóüzenetét, amelyet hátrahagyott neki. Elirányítja a lányt a család birtokán lévő titkos földalatti bunkerbe. Ott talál egy férfi foglyot, aki Morgan Warnerként azonosítja magát, aki állítása szerint már 30 éve tartják fogva.

Morgan azt mondja, hogy Archer a barátja és az üzlettársa volt, amíg egy éjszaka részegen vezetve meg nem öltek egy gyalogost. Archer nyomására eltussolták a bűntényt, mielőtt Archer foglyul ejtette Morgant, hogy megakadályozza a gyilkosság leleplezését. Az eltelt évek alatt Archer úgy kezelte Morgant, mint egy gyóntatót, és sok titkot bevallott. Bizonyítékként Morgan elirányítja Laurent oda, ahol a gyalogos holttestét eltemették. Lauren Morgan nyomait is figyelemmel kíséri, és rátalál Archer régi szeretőjére, akivel közös fia született, valamint bizonyítékot talál arra, hogy Archer kenőpénzzel segítette a gyermekei közhivatalokba való megválasztását. Laurent végül meggyőzi Morgan, hogy szabadon engedje, és mivel úgy véli, hogy igazságtalanság érte, arra utasítja Haroldot, hogy hozzon létre egy offshore bankszámlát, és béreljen egy magánrepülőt, hogy Morgan felszívódhasson.

Amíg Morgan aludt, Lauren mintát vett az ujjlenyomataiból, és elküldte őket azonosításra. Az ujjlenyomatokat egyeztették, és az aktát elküldték a Monroe-házba. Catherine meglátja az aktát, és megrémül a Morganről készült fényképektől, akit "Carson"-ként azonosít, azt állítva, hogy ő egy "gonosz ember". Lauren rájön, hogy Morgan repülőgépe el sem indult, Haroldot pedig meggyilkolták. Mire Lauren visszatér a Monroe-házba, Morgan elrabolja Catherine-t, és a bunkerbe viszi. Carson megfékezi Laurent, és elárulja, hogy harminc évvel ezelőtt elkábította és megerőszakolta Catherine-t. Archer éppen Carsont vitte valahová, hogy megölje, amikor a gyalogosnak nekiütköztek; ráadásul Carson volt a felelős Archer haláláért, mivel azt a mérget használta, amit Archer akart használni rajta. Lauren visszavág, és dulakodásuk során Carson felfedi, hogy ő Lauren biológiai apja, mielőtt Catherine megragadja a fegyverét, és agyonlövi. Lauren és Catherine együtt benzint öntenek a bunkerbe, és felgyújtják azt, megsemmisítve Carson fogságának minden bizonyítékát.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Lauren Monroe Lily Collins Csifó Dorina
Morgan Warner / Carson Thomas Simon Pegg Görög László
Catherine Monroe Connie Nielsen Bertalan Ágnes
William Monroe Chace Crawford Czető Roland
Archer Monroe Patrick Warburton Rosta Sándor
Scott Marque Richardson
Harold Thewlis Michael Beach Jakab Csaba
Emilio Sanchez nyomozó Joe Herrera Törköly Levente
Eddie Parker Lucas Alexander Ayoub
Sofia Fiore Christina DeRosa
Riporter 1# Katie Callaway
Jackie Grae Marino

Filmkészítés[szerkesztés]

2018 novemberében bejelentették, hogy Simon Pegg és Kate Mara csatlakozott a film szereplőgárdájához, Vaughn Stein rendezte a filmet Matthew Kennedy forgatókönyve alapján. Richard B. Lewis, David Wulf, Dan Reardon és Santosh Govindaraju a Southpaw Entertainment, a WulfPak Productions és a Convergent Media égisze alatt készítették a filmet.[2] 2019 januárjától márciusáig Connie Nielsen, Chace Crawford és Patrick Warburton csatlakozott a film stábjához,[3][4] míg Lily Collins Mara helyét vette át.[5] 2019 áprilisában Marque Richardson csatlakozott a filmhez.[6]

A forgatás 2019 februárjában kezdődött az alabamai Birminghamben.[7]

Bemutató[szerkesztés]

A film világpremierje a Tribeca Filmfesztiválon volt 2020. április 20-án.[8][9] A fesztivált azonban a COVID-19 világjárvány miatt elhalasztották.[10] A Vertical Entertainment és a DirecTV Cinema megszerezte a film forgalmazási jogait, és 2020. május 22-re tűzte ki a filmet.[11]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Inheritance (2020 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Inheritance (2020). The Numbers . (Hozzáférés: 2020. március 22.)
  2. Ritman, Alex: Kate Mara, Simon Pegg Tapped for Thriller 'Inheritance' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. november 1. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
  3. van der Bijil, Hanno: Thriller movie to be filmed in Birmingham. bizjournals.com , 2019. január 22. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
  4. Kit, Borys. „Chace Crawford Joins Lily Collins in Thriller 'Inheritance'”, The Hollywood Reporter, 2019. március 25. (Hozzáférés: 2019. április 5.) 
  5. Hipes, Patrick: Lily Collins Is Joining Simon Pegg In Thriller 'Inheritance' – EFM. Deadline Hollywood , 2019. február 6. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
  6. N'Duka, Amanda: Marque Richardson Joins Simon Pegg & Lily Collins In 'Inheritance'. Deadline Hollywood , 2019. április 17. (Hozzáférés: 2019. április 17.)
  7. 'Inheritance' filming in Birmingham this month with Kate Mara, Simon Pegg. Al.com , 2019. február 5. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
  8. Goldsmith, Jill: Tribeca Sets Feature Lineup Of Films For 2020 Fest. Deadline Hollywood , 2020. március 3. (Hozzáférés: 2020. március 3.)
  9. Inheritance. Tribeca Film Festival . [2020. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 6.)
  10. Tribeca Film Festival Postponed Amid Coronavirus Fears. The Hollywood Reporter , 2020. március 12. (Hozzáférés: 2020. március 12.)
  11. Hipes, Patrick: Lily Collins-Simon Pegg Thriller 'Inheritance' Acquired By Vertical & DirecTV Ahead Of Tribeca Premiere. Deadline Hollywood , 2020. március 5. (Hozzáférés: 2020. március 5.)

További információk[szerkesztés]