Észak-európai országok éghajlata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az észak-európai országok éghajlatát Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország, valamint a hozzájuk tartozó külbirtokaik, Grönland, Feröer, továbbá Åland területén előforduló éghajlati jellemzők alkotják. A fent említett területeken a júliusi átlagos maximum hőmérséklet 23 °C, míg Koppenhágában, Helsinkiben és Oslóban ugyanezen érték + 22 °C.[1]

Évszakos jellemzők[szerkesztés]

Tél[szerkesztés]

Dániában a januári hőmérsékleti átlagok –2 °C és +4 °C közt alakulnak, ugyanakkor a leghidegebb hónap a február, amikor is a havi középhőmérséklet 0 °C.[2][3] Február során Dániában a napi átlag napos órák száma 7-8 körül alakul.[4]

Izlandon a tél általában jóval enyhébb, mint az azonos földrajzi szélességeken fekvő területeken. A partvidéki síkságok, alföldek januári átlaghőmérséklete 0 °C körül alakul, míg az Izlandi-felföldön a januári átlaghőmérséklet –10 °C alatt marad általában. Izlandon a valaha mért leghidegebb hőmérsékleti érték –39,7 °C volt, de általában a legalacsonyabb hőmérsékletek –25 °C és –30 °C közt szoktak alakulni.[5]

Norvégiában a partvidéki területeken enyhébbek a telek, míg a szárazföld belseje felé haladva, egyben a hegyvidékek felé a telek jóval hűvösebbek. Tél közepén, januárban Norvégia déli területein az átlagos napi napsütéses órák száma 5-6 közt alakul, míg egyre északabbra haladva fokozatosan 0 órára csökken a napi napos órák száma.[6] Januárban a Norvégiában mérhető átlaghőmérséklet –6 °C és +3 °C közt alakul, míg a szomszédos Finnországban –6 °C és +1 °C közt van a januári átlag. Finnország sarkkörön túli területein a sarki éjszakának nevezett jelenség miatt nem kel fel télen a nap. ezeken a területeken január és február során gyakran csökken –15 °C alá a hőmérséklet. Februárban Finnország északi részén mintegy 6 órán keresztül van fenn a nap az égbolton.

Tavasz[szerkesztés]

Izlandon tavasszal enyhébb idő köszönt be. A napi átlaghőmérséklet májusban +4 és +10 °C közt alakul.[7]

Nyár[szerkesztés]

Dániában a júliusi átlaghőmérséklet +17 °C szokott lenni.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Climate of the Nordic countries című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. http://www.worldweatheronline.com/Helsinki-weather-averages/Southern-Finland/FI.aspx
  2. Terri Mapes: Scandinavia in January - Monthly Events Calendar. [2016. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 26.)
  3. Terri Mapes: Weather in Denmark: Temperatures, Weather & Climate. [2016. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 23.)
  4. Terri Mapes: Scandinavia in February - Monthly Events Calendar. [2016. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 26.)
  5. Ólafur Ingólfsson: The dynamic climate of Iceland. University of Iceland. [2011. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 7.)
  6. Terri Mapes: Weather in Norway: Temperatures, Weather & Climate. [2016. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 23.)
  7. Terri Mapes: Scandinavia in May - Monthly Events Calendar. [2017. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 26.)