Észak-bánsági körzet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Észak-bánsági körzet elhelyezkedése a Vajdaságon belül

Az Észak-bánsági körzet (szerbül Северно-Банатски округ / Severnobanatski Okrug) közigazgatási egység a Bánságban és Bácskában, a Vajdaság Autonóm Tartomány északi részén, Szerbiában. Központja Nagykikinda.

Községek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(Zárójelben a szerb helységnév szerepel.)

Bácska Bánátban van[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ada, Zenta és Magyarkanizsa községek függetlenül attól, hogy Bácskában vannak, az 1992-es közigazgatási körzetek létrehozásától kezdve Bánátban találták magukat, és egész az idei évig - amikor Kanizsa saját, míg Zenta és Ada közös rendszámtáblát kapott - a nagykikindai rendszámtáblát használtak. Az ilyen felosztás okai csakis politikaiak lehetnek, mivel sokak szerint a Milošević kormány az Észak-bácskai tómbmagyarságot két részre akarta osztani, mert nem akarta, hogy valamelyik körzetben is egy nemzeti kisebbség alkosson abszolút többséget. Emiatt az itt élő népnek mint testileg, mint lelkileg megnehezítette az életét, mivel Szabadka nemcsak hogy közelébb van (Kanizsának és Zentának), de lelkileg is jobban gravitálnak ehhez a városhoz, amely az utóbbi évtizedben a vajdasági magyarok fővárosa lett.

2009-ben a három Tisza-menti községnek sikerült, hogy csatlakozzon az Észak-bácskai fejlesztési régióhoz, de az, hogy közigazgatásilag is „visszakerüljön” Bácskába még elég sok munkát igényel.

Népesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A körzet lakosainak száma 165 881 fő.

Több nemzetiség él a körzetben. A magyarok alkotnak relatív többséget (78 551, 47,4%), a szerbek létszáma pedig 72 242 (43,6%).

A körzet 6 községében 50 település található. Ezekből négyben a magyarok alkotnak többséget: Magyarkanizsán (86%), Zentán (81%), Adán (76%) és Csókán (52%). Kikindán és Törökkanizsán a szerb nemzetiségűek vannak többségben.

30 településen a magyar nemzetiségűek alkotnak többséget, egyben relatív többséget, 19-ben pedig a szerbek vannak többségben.