Zsákolj, ha tudsz!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsákolj, ha tudsz!
(White Men Can't Jump)
1992-es amerikai film

RendezőRon Shelton
ProducerDavid V. Lester
Don Miller
Michelle Rappaport
Műfaj
ForgatókönyvíróRon Shelton
FőszerepbenWesley Snipes
Woody Harrelson
ZeneBennie Wallace
OperatőrRussell Boyd
Gyártás
Gyártó20th Century Studios
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínSanta Monica
Játékidő115 perc
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Fox
Bemutató
  • 1992
  • 1993. január 21. (Németország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/6639/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Zsákolj, ha tudsz! (eredeti cím: White Men Can't Jump) 1992-es amerikai filmvígjáték Wesley Snipes és Woody Harrelson főszereplésével.

A filmet 1992. március 27-én mutatta be az Egyesült Államokban a 20th Century Fox.

Cselekmény[szerkesztés]

Billy Hoyle, egy fehér egykori profi kosárlabdázó gyakran fogadkozik afroamerikaiakkal, akik azt állítják, a fehér férfiak képtelenek jól kosárlabdázni. Ezeket a fogadásokat általában megnyeri. Egy nap Hoyle találkozik az afroamerikai Sidney Deane-nel, akivel összeáll és fogadásokat köt. Egy nap mindketten 1700 dollárt veszítenek. Hoyle és barátnője, Gloria Clemente furcsának találják, hogy Deane jóval képességei alatt játszott ebben a játékban. Ő és Clemente meglátogatják Deane-t, és követelik a pénz visszaadását; Hoyle ott ismeri fel szerencsejátékos ellenfeleit, akik szintén látogatóban vannak. Clemente beszél Deane feleségével, aki nem hajlandó visszaadni a pénzt, de azt javasolja, hogy Hoyle és Deane vegyenek részt egy közös versenyen.

Hoyle az egyik versenymérkőzés előtt sértegeti ellenfeleit, amiért összeveszik Deane-nel, akit szerint a sértegetés felesleges. A csapat 5000 dollár pénzjutalmat nyer. Hazafelé menet Hoyle fogadást köt a felével, hogy képes elvégezni egy zsákolást, de elveszíti a fogadást és a pénzt is. Ezután a dühös Clemente magára hagyja. A maffia két pénzbehajtója is követeli, hogy Hoyle fizesse vissza adósságát, majd megmutatják neki a földön heverő véres testek fotóit.

Közben Deane és felesége egy jobb lakásba akarnak költözni. Az előző lakásukba betörnek, a tolvajok készpénzt és néhány tárgyat lopnak el, majd szétverik a lakást. Ez meghiúsítja a költözési terveiket.

Clemente részt vesz a Jeopardy! televíziós vetélkedőben, és nyer. A nyeremény egy részét Hoyle-nak adja, akivel kibékül. Hoyle a lány akarata ellenére használja fel a pénzt egy fogadásra, amelyre Deane vette rá. Hoyle és Deane megnyerik a játékot, de Hoyle-t ismét elhagyja Clemente. Deane azt mondja neki, hogy "hallgasson a nőre". Amikor az ellenveti, hogy a fogadást ő maga szorgalmazta, azt válaszolja; Hoyle felnőtt ember, és saját magának kell meghoznia a döntéseit. Ők ketten most Duck Johnson és Eddie, a király ellen indulnak, és legyőzik őket. Az utolsó pontot Billy szerzi a labda bedobásával.

Hoyle visszafizeti a maffiának való tartozását. Ezután a számlagyűjtők hamis fotót készítenek a földön fekvő, láthatóan vérző Hoyle-ról. Az utolsó jelenetben Hoyle megkéri Deane-t, hogy szerezzen neki rendes munkát, és barátságos játékot játszik ellene.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang 1.[2] Magyar hang 2.[3]
Sidney Deane Wesley Snipes Kálid Artúr Galambos Péter
Billy Hoyle Woody Harrelson Stohl András Dózsa Zoltán
Gloria Clemente Rosie Perez Murányi Tünde Biró Anikó
Rhonda Deane Tyra Ferrell Németh Borbála Kocsis Mariann
Robert Cylk Cozart Bede-Fazekas Szabolcs Bognár Zsolt
Junior Kadeem Hardison Hujber Ferenc Bartucz Attila

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. február 8.)
  3. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. február 8.)

További információk[szerkesztés]