Zipeprol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zipeprol
IUPAC-név
1-metoxi- 3-[4-(2-metoxi- 2-feniletil)piperazin- 1-il]- 1-fenilpropan- 2-ol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 34758-83-3
PubChem 36910
ATC kód R05DB15
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C23H32N2O3
Moláris tömeg 384,512 g/mol
Terápiás előírások
Jogi státusz Schedule I (US)

A zipeprol egy központilag ható köhögéscsillapító, melyet Franciaországban fejlesztettek ki az 1970-es években.[1] A kodeinnel és dextrometorfánnal ellentétben nem morfinánszármazék. A zipeprol helyi érzéstelenítőként és nyákoldóként viselkedik, antihisztamikus és antikolinergikus tulajdonságai is vannak.[2] Több márkanéven kerül eladásra, mint például a Zinolta és Respilene. Az Egyesült Államokban és Kanadában nem kapható és már Európában is megszüntették forgalmazását, de Ázsia és Dél-Amerika egyes országaiban még mindig hozzá lehet jutni.

A zipeprollal többször visszaéltek Koreában, elsősorban hallucinogén hatása miatt. A használata kérdéses lett a nagyobb dózis beadása után kiváltott rohamok és különböző idegrendszeri mellékhatások miatt.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zipeprol című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.