Wmanager

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wmanager egy alkalmazás Linuxra, amely képes az X Window System indulásakor egy a felhasználó által kiválasztott desktop manager indítására.

Alkalmazása[szerkesztés]

Amennyiben a számítógép üzemeltetője nem kíván Display manager-t használni, mint a KDM, GDM, WDM vagy az XDM, a bejelentkezés után kell kézzel elindítania a grafikus felületet (startx parancs). A használni kívánt desktop managert, mint a KDE, Gnome vagy az xfce, pedig előre kell kiválasztani a $HOME/.xinitrc fájl szerkesztésével. Zavaró lehet a fájl átírogatása, ha valaki gyakran váltogatja az ablakkezelőjét.

A Wmanager egy más módot biztosít a desktop manager kiválasztására. A Wmanager használatához a $HOME/.xinitrc fájlban egy hivatkozást kell elhelyezni rá az ablakozóra mutató hivatkozás helyett; valamint a $HOME/.wmmanagerrc fájlban egy listát kell elhelyezni a rendszerben elérhető desktop manager-ekről. Így, amikor a felhasználó elindítja a grafikus felületet egy ablak jelenik meg, melyből kiválaszthatja az általa használni kívánt desktop managert.

A wmanagert C++ nyelven írták és az FLTK könyvtárat használja.

Wmaker versus display manager[szerkesztés]

display manager[szerkesztés]

  1. a felhasználónak általában lehetőséget biztosítanak a desktop manager kiválasztására (xdm nem), az elérhető desktop managereket maguk is képesek dinamikusan detektálni;
  2. körülöleli a desktop managert, így mindvégig erőforrásokat foglal;
  3. be tudja jelentkeztetni a felhasználókat.

wmaker[szerkesztés]

  1. lehetőséget ad a desktop manager kiválasztására, a listát előzetesen a felhasználó tölti föl, wmanagerrc-update paranccsal manuálisan utasítható a detektálásra;
  2. csak a grafikus felület indításakor fut;
  3. a már bejelentkezett felhasználó futtathatja.

Hivatkozások[szerkesztés]