Will Champion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Will Champion
2021-ben
2021-ben
Életrajzi adatok
Születési név William Champion
Született 1978július 31. (45 éves)
Southampton
Szülei Sara Champion
Iskolái
Pályafutás
Műfajok alternatív rock
Együttes Coldplay
Hangszer dob
vokál
zongora
hegedű
gitár
basszusgitár
Tevékenység
Kiadók Parlophone, Capitol Records
IPI-névazonosító 00280536173

Will Champion weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Will Champion témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

William "Will" Champion ( Southampton, 1978. július 31. –) a Coldplay nevű angol rockegyüttes dobosa.

Ifjúkora[szerkesztés]

Will a Hampshire-beli Southamptonban született Angliában. Southampton külvárosában, Chandlers Ford-ban nőtt fel. Apja, Timothy Champion régészprofesszor. Fiatalkorában Tom Waits zenéje és a hagyományos ír népzene hatott rá. Gyerekkora óta játszik gitáron, de tud zongorázni, basszusgitározni és fém furulyán is játszani. A Fat Hamster nevű együttesben játszott, mielőtt a Coldplay-hez csatlakozott.

Coldplay[szerkesztés]

Will Champion 1997. július 31-én lépett be a Coldplay-be, az együttes tagjai közül utolsóként. Minden korábbi tapasztalat nélkül állt be dobosnak, ennek ellenére gyorsan beletanult.[1]

A Viva la Vida turné koncertjein Champion énekelte el a "Death Will Never Conquer" című dal akusztikus változatát. A dalról felvétel készült, és felkerült az együttes ingyenes korncertalbumára, a LeftRightLeftRightLeft-re. Ezen kívül énekelte még a "'Til Kingdom Come" koncertváltozatát, és a Life in Technicolor ii című kislemez bakelitváltozatán található "The Goldrush" című számot Chris Martinnal együtt adta elő.

Chris Martin bevallotta, hogy vodkaivással szokta magát büntetni, és legelőször ezt akkor tette meg, amikor az együttes fennállásának elején kirúgta Will-t a Coldplay-ből.[1]

Egyéb munkásságai[szerkesztés]

2004 augusztusában Will Champion a Coldplay basszusgitárosával, Guy Berryman-nel együtt vendégszerepeltek az a-ha billentyűsének, Magne Furuholmen-nek első szóló albumán, a Past Perfect Future Tense-en.

Magánélete[szerkesztés]

Champion volt az első Coldplay-tag, aki családot alapított: 2003-ban feleségül vette Marianne Dark-ot. Marianne egy tanárnő. Kislányuk, Ava, 2006. április 28-án született. 2008. május 7-én Marianne életet adott egy kétpetéjű ikerpárnak, Junonak és Rexnek.[2]

Felszerelés[szerkesztés]

Champion jelenleg Yamaha dobfelszerelést[3] és Zildjian cintányért használ.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ali, Mehreen F.: All That Is Cold play. Dawn. [2008. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 22.)
  2. McLean, Craig. „'We're about to be fed to the lions'”, The Guardian, 'guardian.co.uk', 2008. június 1. (Hozzáférés ideje: 2009. március 18.) „Will Champion (father of a two-year-old and three-week-old twins).” 
  3. Yamaha Drum Artists. (Hozzáférés: 2009. július 22.)
  4. Zildjian.com - en-US. [2010. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Will Champion című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.