Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Vasúti karbantartóverseny/Tartalmi és formai tanácsok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Hogy egy kicsit könnyebben menjen a szócikkek feljavítása, az alábbi lapon össze lett írva pár támpont, hogy milyen szempontok szerint és milyen forrásokkal érdemes elkezdeni a munkát.

Cikk címe[szerkesztés]

Egyes szócikkek címében hibásan van megadva, hogy az a hely vasútállomás vagy megállóhely. Ez amiatt van, hogy egyes esetekben nem lehet egyértelműen megállípitani, hogy mi micsoda, hiszen egy megálló-rakodóhelnyek is lehetnek mellékvágányai, amiért sokan vasútállomásnak gondolják azt. Mivel ránézésre nehéz megállapítani a kölönbséget (egyiknek csak mellékvágánya van, másiknak nem átmenő fővágánya is), ezért a Kapella2 szolgálati helyek listájában leírtakból kell kiindulni, és úgy átnevezni a szócikket a megfelelő (vasútállomás v. megállóhely) alakra. Forrást erre (is) a {{VPE szolgálati hely}}(?) forrássablonnal lehet megadni.

Felépítés[szerkesztés]

Legfőbbképp a vasútállomások és megállóhelyek szócikkeiben kicsit kuszára sikerült a felépítés: nem megfelelő elnevezésű szakaszcímek, egyes tartalmak nem a megfelelő szakaszba kerültek, nem felelnek meg a szócikkek felépítése útmutatónak. A feljavítás során az útmutatóval összhangban rendezni kéne a szakaszokat is.

Bevezetés[szerkesztés]

A bevezetésbe egy lényegre törő összegzést kell írni.

Állomásoknál és megállóhelyeknél érdemes itt írni az elhelyezkedésről, üzemeltető(k)ről, illetve az azokat érintő vasútvonal(ak)ról. Figyelem! A tulajdonos minden esetben a Magyar Állam (kivéve a 8-as és 9-es vonalak állomásai és megállóhelyei, mert ott speciális helyzet van), az üzemeltetők a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. Egyes települések önkormányzataival a MÁV partnerségi megállapodást írt alá az település állomásának/megállóhelyének üzemeltetésére. Ezeknél továbbra is a MÁV Zrt. az üzemeltető, nem az önkormányzat, így nem is lehet azt beírni üzemeltetőnek, mivel az csak az utasforgalmi területek üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat végzi el, ami gyakorlatban úgy néz ki, hogy az önkorményzat takarítja az állomás környékét.

A vasútvonalaknál a vonalszám és jellemzőin (vágányok száma, villamosítás stb.) túl itt is érdemes megemlíteni az üzemeltetőt, a MÁV-ot vagy a GYSEV-et. A tulajdonos ebben az esetben is a Magyar Állam (kivétel a már említett speciális esetek).

Források[szerkesztés]

A vasútállomások és megállóhelyek szócikkeiből jelenleg a vasutallomasok.hu, a kapella2.hu és az utas.hu oldalakra mutatnak hivatkozások, mivel azok megfelelő forrást tudnak adni, azonban a legtöbb esetben rossz szakaszban vannak. Ezeket egységesen a Források szakaszba kéne áthelyezni. A hivatkozások elhelyezésére az {{utas.hu állomás}}(?), a {{VPE szolgálati hely}}(?) és a {{vasutallomasok.hu}}(?) sablonokat lehet (sőt erősen ajánlott) használni. Olykor a vasutallomasok.hu oldal semmilyen, vagy csak igen kevés használható információval rendelkezik, ilyenkor ez áthelyezhető a További információk szakaszba.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Az állomásoknál és megállóhelyeknél a Kapcsolódó szócikkek szakaszban el lehet helyezni a Magyarország vasútállomásainak listája szócikket, ahol pedig az InterCity vonatok is megállnak, ott a Magyarországi InterCity-állomások listája szócikket is.

Megszűnt vagy bezárt?[szerkesztés]

Számos vonatleállítás után felmerül a kérdés, hogy az adott vasútvonal/vasútállomás megszűnt, bezárt, vagy szünetel a (személy)forgalom. Csak azoknál a vonalaknál és állomásoknál beszélhetünk megszűnésről, amiket teljesen kiirtottak, ezáltal még a szolgálati helyek listájában se szerepel, ilyen például a Kaposvár–Barcs-vasútvonal és az azon lévő Kadarkút vasútállomás.

A többi esetben bezárásról (nincs semmilyen vonat), vagy megszűnt személyforgalomról (teher van, személyvonat nincs, legfeljebb elvétve) beszélhetünk. Mivel nem ismert minden esetben, hogy milyen forgalom van rajta (pl. 13-as vonalon nincs személyforgalom, de Franciavágásig van teher; 77-es vonalon elvétve vannak személyszállító vonatok, de tehervonatok arra is járnak; 76-os vonalon nincs semmi se), ezért ha csupán annyi írunk, hogy megszűnt/szünetel a személyforgalom, akkor nem lehet azzal túl sokat tévedni.

Állomási Végrehajtási Utasítások[szerkesztés]

Az Állomási Végrehajtási Utasítások, most már szabadon is elérhetők, nem kell hozzá feltörni a MÁV intranetet. Az utasításokban az állomás minden tulajdonságát el lehet olvasni, hasznát lehet venni a szócikkek írásakor, de ha csak érdekel a vasút, akkor is találhatsz bennük érdekes dolgokat. A végrehajtási utasítások területi igazgatóságokra lebontva: Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Szombathely

Irodalomjegyzék[szerkesztés]