Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2022-04-24

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

MÁV Főintéző[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi volt a feladata? Hivatalnok?
Adalék1:File:Grabobelisk Familie Bódy, 2021 Verőce.jpg
Adalék2:Gazdatiszt (Intéző szócikkből átirányítva) ...gazdálkodását a tulajdonos megbízásából irányító... ⇒ menedzserféle?
- - Globetrotter19 vita 2022. április 24., 08:13 (CEST)[válasz]
szerintem
A vasút - emlékezzünk a vasutasok egyenruhájára - kissé (vagy nem is kissé?) „katonás” szervezet! Annyira így van, hogy az utcánkban (az 1950-es években) két vasutas is lakott - mindketten civilként is viselték az egyenruhájukat. Rangjelzésük is volt (még a kalauzoknak is)! A rangosabb vasutas egyenruhában, tányérsapkában járt, állomásfőnök volt valahol, a kevésbé rangos pedig valamilyen műhelyben lehetett szakember/szerelő (őt sokszor láttam, amikor munkájából hazafelé tartott, ő nem öltözött olyan fess módra).
Mondom, rangjelzésük is volt, a galléron. Bizonyára ezek elnevezése nem a katonákéval egyezett. Ez az obeliszkes főintéző - találgatom, vélvén, hogy ezt a címet büszkén kifaragtatta a család - talán a tisztek rangjának valamelyik megfelelője lehetett (ma is hányan büszkén kiírják, katonák-rendőrök-tűzoltók stb., hogy ő bizony „nyá. alezredes”! - értsd: nyugállományú).
NB! Anno, még a 60-as években is, a postásunk is „kincstári, katonás” egyenruhában járt, volt valamilyen rangjelzése is a paroliján! Egyszerű(?) kézbesítőként.
vitorlavita 2022. április 25., 01:53 (CEST)[válasz]
Köszönöm véleményt. Tehát hivatalos cím volt akárcsak a „nyá. alezredes”-ek rendfokozata. Tehát a Gazdatiszt (Intéző) címek nem csak a mezőgazdaságban léteztek.
kieg.kérdés: a síron az exum, az az exumált röviditése? – - Globetrotter19 vita 2022. április 25., 07:57 (CEST)[válasz]
Az exum szót az internet latin-magyar szótára nem ismeri, csak - talán - gyakori szóvégződésként (a felsorolt példákból az sem derül ki, hogy szófaj-képző lenne). A Brencsán János-féle Orvosi szótárban sincs, még csak ilyen kezdetű szó sem.
Tipp: talán exhum, az exhumált rövidítése (a kőfaragók is hibázhatnak...) - sem ennek, sem az eredetinek számomra nincs értelme (mit tart szükségesnek feltüntetni egy temettető, nem vagyok temetőjáró...).
vitorlavita 2022. április 25., 09:30 (CEST)[válasz]
Köszönöm a válaszokat! Nekem is fura volt. - - Globetrotter19 vita 2022. április 25., 21:53 (CEST)[válasz]

posta és távfelügyelő okl. gazda[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi a feladata? Mit jelent az, hogy távfelügyelő?
Adalék: File:Gyula Émény †1926 Obelisk, Relief, 2021 Verőce.jpg
Adalék:Gazda a vidéki, mezőgazdasági életformában kialakult tulajdonos (gondolom nem ez)
Tipp: okl. gazda → régies neve a közgazdásznak??
- - Globetrotter19 vita 2022. április 24., 08:23 (CEST)[válasz]
szerintem
Hajlok arra, hogy jó helyen kotorászod a lehetséges magyarázatokat!
Régen élt ez az ember is. Feltételezem, hogy a postánál. Az előbbi kérdésedhez is írtam, hogy a postások is „katonás” szervezetben dolgoztak. Valószínű, hogy az illető élete során két jelentős beosztásban dolgozhatott, bizonyára egymás utáni időkben, egyrészt a hagyományos postánál, másrészt a távbeszélő-résznél. Talán ezt tükrözi a két titulus.
A gazda mi lehet? Hát, találgatni lehet! Vegyük észbe, hogy egy gazdatisztnek nevezett beosztású egyén már úriembernek számíthatott az alig képzett alattvalók serege felett... Ma talán művezetőnek, technikusnak feleltetjük meg. (Tehát nem gondolok egyetemi diplomára.)
2022. április 25., 02:16 (CEST)
Köszönöm véleményt. Tehát a távfelügyelő= távbeszélő részleg és nem valami felügyeleti/inspekciós/vizsgáló részleg volt. Szóval a gazda / gazdatiszt / intéző (főintéző) cím a mezőgazdaságon kívül a közlekedésben (lásd előző kérdést) és a postánál is használatos volt.
Kieg. kérdés: Émény mint családi név honnan származik?
Fogalmam sincs, honnan származik ez a családnév! A google-on is kifog ez a kérdés: csak Kemény-neveket sorol!
Erre a tippem: egyedi családnév, csak ott ismert (hacsak meg nem szakadt), ahol a fényképet készítetted. Mivel nem volt/lett nevezetes a viselője, azért az internet ezentúl már csak ránk fog mutogatni, ha megint felteszi valaki ezt a kérdést!
Arra gondolok, hogy idegen eredetű lehet ez a név, magyar fonetika szerint eltorzítva. Talán a családi legenda tud kulcsot adni a megfejtéséhez...
vitorlavita 2022. április 25., 09:43 (CEST)[válasz]
Köszönöm a válaszokat! Nekem is fura volt. Lehet hogy a helyi kőfaragó elírta lásd 'jókut zomorfalvi Jókuthy Elek de genere Divék' 2022. április 25 kérdéseknél. Sőt ez alapján a Gamauf is Camauf-nak lett elírva. - - Globetrotter19 vita 2022. április 25., 21:58 (CEST)[válasz]
Megjegyzés

Az okleveles mezőgazda kifejezés egyfajta végzettséget jelent. Ilyen végzettséget lehetett szerezni például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elődjén. Jelenlegi értelme M.Sc. mezőgazdasági mérnök. MZ/X vita 2022. április 28., 20:41 (CEST)[válasz]

Nagy Bogi nevezetes nő?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Most a Nagy Bogi a Csináljuk a fesztivált! (hetedik évad) egyik zsűrije. Én csak a törlési megbeszélések alapján tudom, hogy mi nevezetes, s mi nem. – 410032 Nagyvárad vita 2022. április 24., 14:10 (CEST)[válasz]

@410032 Nagyvárad: valaki akkor nevezetes a Wikipédia számára, ha teljesíti a nevezetességi irányelv feltételeit. Xia Üzenő 2022. április 25., 11:19 (CEST)[válasz]