Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-01-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Milyen természetes nyelvek vannak születőben jelenleg?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az illun kívül persze, ami a lamma nyelv korábbi dialektusa volt.

Bošnjak Ilija 2015. január 14., 18:43

válaszféle
Erre ki tud válaszolni? Szerinted? Egy nyelvet már tudsz!
Te hogyan választod el, milyen ismérvek alapján, mi számít dialektusnak, és mi számít már nyelvnek, mely átalakulások eredményeként?
Az új nyelvek kialakulása egy meglévő dialektusból egy nagyon nehezen tetten érhető, időben nagyon lassú folyamat! Sok-sok idő telik el, míg valaki egyszer csak rájön, hogy ez a beszéd, ez az írás már nem egy ismert nyelv dialektusa, hanem egy új nyelv. Sok-sok mennyiségi változás eredményez(het)i azt, hogy mostantól egy új minőséggel állunk szemben! (Hegel fogalmazta meg ezt a tkp. filozófiai tételt.) :Általában nem lehet világosan kijelölni egy időpontot: „most ugrunk” (dialektusból nyelvbe)! A dolgok változásában, az evolúcióban az ugrás: mutáció. A nyelvek változásában nincs mutáció. A nyelvi mutáció - ha létezne - az egyén számára tragikus lenne: elszigetelődést jelentene a társadalom többi tagjától. (Én pl. megütközéssel hallgattam két vagy három éve egy 14 éves lányt, amikor tetszésnyilvánításként azt mondta lelkesen: „De durva!” Mondtam erre: „Éppen fordítva: frappáns!” Ezt ő nem értette... Ha csupa ilyen konfliktus van köztünk, akkor nem is tudunk beszélni egymással. Ez is egy új nyelv?!)
vitorlavita 2015. január 14., 23:18 (CET)[válasz]

Nos ez igaz! A jövőben azonban már nem csak egyféle képen jönnek majd létre természetes nyelvek, hanem majd új ábécés módon is. A természetes nyelvek vitalapjában említem az új nyelvek nevét, mely nyelvcsaládba fognak tartozni, és egy utóirat is van neked, hogy nemcsak szláv nyelvekkel foglalkozom. Tekintsd meg itt!

Bošnjak Ilija 2015. január 15., 12:33

Kiegészítés
  • Példák nyelvi mutációra:
    • már nem csak arab Wikipédia van, hanem egyiptomi arab is!
    • Az angol nyelvnek számtalan dialektusa (50 felett) van, amelyeket már meg sem próbálnak egységesíteni, a helyesírás ellenőrző programok is alkalmazkodnak hozzájuk.
  • Az új és minden nyelveknek vannak feltételei: egy közösség beszélje, legyen irodalma, és legyen generációs öröklődés.
  • Már van akinek az eszperantó nyelv az anyanyelve...
  • Ha egy adott nyelven van anyanyelvi oktatás, akkor mondhatni nyert ügye van, amíg nincs addig léte bizonytalan.
  • Több nyelv újraélesztési kísérlet van, pl. Walesi nyelv

--Rodrigó 2015. január 17., 17:27 (CET)[válasz]

Kedves Rodrigó,

Köszönöm a választ, mint ahogy Vitorlától is. Azt szeretném tőled kérdezni, hogy a mesterséges nyelvek közül, az eszperantón kívül, (amin nem szeretnék megtanulni beszélni, mert mesterséges) melyek azok a mesterséges nyelvek amelyek már egyes emberek anyanyelvi, vagy közeli anyanyelvi szinten beszélnek?

Bošnjak Ilija 2015. január 17., 21:34

Nos?

Bošnjak Ilija 2015. január 18., 10:01

Kicsit poénra véve: C, JAVA, Pascal... Szerintem az eszperantó az egyetlen mesterséges nyelv, amelynek nem csak elméleti jelentősége van. Az (egyszerűsített) angol foglalja el azt a pozíciót, amit a mesterséges nyelveknek szántak.

Robogos vita 2015. január 18., 17:26 (CET)[válasz]