Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-02-25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Veszélyeztetett emlősfajok[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy melyik országban található a legtöbb veszélyeztetett emlősfaj
--176.241.44.235 (vita) 2014. február 25., 17:04 (CET)[válasz]
vélemény
Nem tudok ilyen kimutatásról.
A fajok veszélyeztetése: ez a fogalom az emberiség tevékenységét, abból is a rájuk nézve negatív hatását tükrözi vissza (Emlősök#Az_ember_hatása_az_emlősök_elterjedésére).
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája 1093 emlősfajt sorol fel, vagyis minden ötödik emlős faj veszélyeztetett.
Az emlősök rendszertani neve: Mammalia - ezt a nevet kell keresni ebben a listában: ez a 2.5 számozású fejezet lesz (a 2.6 számozású Reptilia már a hüllőket sorolja fel).
Az egyes rendszertani elnevezésekre kattintva új oldal nyílik meg enciklopédiánkból, így megtudhatjuk, mely állatrendek a veszélyeztettek (az emberi tevékenység okából).
Nehéz számba venni ezt az 1039 fajt, hogy közülük mely országban hány élhet!
Emlősök mind az öt földrészen élnek, sőt, az óceánokban is. Vagyis, a földrajz nem szűkítő opció.
Mivel ilyen kimutatást én nem ismerek, talán azt lehet megfontolni, hogy hol mekkora az emberiség „civilizációs lábnyoma” (amellyel a természetet „tapossa”). Az észak-amerikai kontinens „lábnyoma” a legnagyobb. De azt gondolom, mégsem itt, hanem Európában a legnagyobb a „lábnyomunk” káros hatása - tehát az általad keresett ország Európában lehet. Az európai országok közül is talán az, amelynek a területe aránylag nagy és egyben az európai átlagnak megfelelő vagy annál nagyobb népsűrűségű, és gazdasága is fejlett lehet, s lakossága magas életszínvonalú! A legnagyobb „lábnyoma” Európában - tudtommal - a skandináv országoknak van...
Keresgéltem, találgattam... De majd a szerkesztőtársak segítenek, remélem! :-)
vitorlavita 2014. február 25., 20:08 (CET)[válasz]
Sötétzölddel vannak jelölve a trópusi esőerdők, az országhatárok fehérrel, kattints rá a nagyításhoz.
Válasz
Mivel a legnagyobb biodiverzitás a trópusi esőerdőkben van, és a dzsungelek területe szinte minden országban csökken, bizonyosan ezek közül kerül ki (lásd a képet). Mivel egy őserdő ökoszisztéma gyakran több ország része, az ott veszélyeztetett fajok automatikusan több országra is vonatkoznak. Emellett még mindig vannak beazonosítatlan emlősfajok, amiknek a veszélyeztetettsége emiatt nem meghatározható. --Rodrigó 2014. február 27., 14:16 (CET)[válasz]

Azonosítatlan növény[szerkesztés]

Fiatal Euphorbia leuconeura növény, erezett levelekkel

Felteszem ide, hátha valaki megfejti. Kaptunk egy növényt: http://postimg.org/image/7dmr3cldn/ Nem tudjuk, micsoda. Olyan, mint egy pálma, eres levelekkel, de a törzse olyan, mint egy kaktusz, alul meg fás... Nagyon szapora növény, pici virágokkal, és "köpködi" a magokat... Köszönettel :) Xiaolong Üzenő 2014. február 25., 20:25 (CET)[válasz]

Lehet, hogy egy en:Euphorbia leuconeura? Csigabiitt a házam 2014. február 25., 20:37 (CET)[válasz]

Köszi! ő lesz az! Xiaolong Üzenő 2014. február 28., 10:41 (CET)[válasz]