Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-05-09

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mágneses erőtér elnyomása bizmutlemezzel.[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mindenkit üdvözlök!
Azt szeretném megtudni, hogy elég-e a gravitáció ahhoz, hogy az asztalon lévő két, egymással kölcsönhatásban álló (taszítják egymást!) mágnes erőterén át (csakis azon keresztül!!!) leessen az asztallapra egy bizmutlemez. Ugyanis a Wikipédiában sehol nem találok adatot arra vonatkozóan,hogy ez a diamágneses anyag hogyan viselkedik a mágneses erőtér megközelítésekor. Ütközik-e ellenállásba, vagy sem és akkor úgy viselkedik, mint egy paramágneses anyag, ami ellen- állás nélkül hatol a mágneses erőtérbe?
Kérdésem megválaszolását előre is Tisztelettel megköszönöm.
--ja6ni vita 2013. május 9., 14:09 (CEST)[válasz]
válasz
A bizmut: diamágneses anyag. Mágneses szuszceptibilitása: χ = -16,6*10-5, vagyis a legerősebb diamágneses anyag, a szupravezetőket leszámítva (szerintem).
Ha egy hengeres testet inhomogén mágneses térbe helyezünk (olyan hosszút, hogy egyik végénél a mágneses indukció mértéke elhanyagolható - a másik végénél, a mágneses pólusok között, a mágneses indukció mértéke: B), akkor erre a testre
F = (χ - χ0q·B2/(2μ0)
nagyságú erő hat. (χ0 a testet körülvevő közeg szuszceptibilitása, μ0 pedig a permeabilitása, q a test keresztmetszete.) (B és F egymásra merőleges irányúak.)
A diamágneses testekre a mágneses tér taszítólag hat. Ha elég nagy a mágneses indukció, akkor az F erő kompenzálni képes a test súlyát, így előidézhető a lebegés (levitáció).
A fenti képlet úgy érvényes, hogy a mágneses pólusok közé mozgó test túlsó végénél a térerő elhanyagolható. Namármost, a pólusok közé tartó mozgás közben - a B növekedése következtében - a diamágneses anyagra ható ellenerő egyre nő. Ha a B maximális értéke által keltett F erő nem képes elérni a test súlyát, akkor - nyilván - a test át fog esni a pólusok között. Mozgása - a pontról-pontra más értékű-nagyságú F miatt - nem egyenletesen gyorsuló mozgás lesz.
Az utolsó mondatodhoz: egy diamágneses anyag sosem lesz paramágneses, mert nincsenek benne páratlan elektronspinek, csak páros számú, kölcsönösen ellentett spinű elektronjai vannak.
vitorlavita 2013. május 9., 23:56 (CEST)[válasz]

Gumimaci-kódex[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az egyházi temetésről szóló, egyébként komolynak tűnő forrás meghökkentő módon említi ezt a fogalmat. Kerestem, de mindig csak összekacsintós utalásokat találok rá, semmi többet. A Gumimacik szócikk csak az egyik epizód címében teszi említést egy kódexről, de ez kevés az üdvösséghez. Főleg mert egyházjogi kérdések kapcsán is utalni lehetett rá. Kérdésem tehát: mi a manó az a Gumimaci-kódex, és megközelítőleg mi áll benne? - Orion 8 vita 2013. május 9., 14:20 (CEST)[válasz]

Tipp
A Gumimaci Kódex a Gumimaci univerzum egyik kelléke. tele van mindenféle tudással és varázslattal, a Gumimacik legféltettebb kincse. Olyan sok lap van benne, hogy igazából nem is tudják mi mindent tartalmaz. Forrás: 206 - Gumimacik - Az ellopott varázskódex I. (For Whom The Spell Holds). --Rodrigó 2013. május 9., 20:05 (CEST)[válasz]
Ezt találtam
Egyházi Törvényköny˙--89.120.56.101 (vita) 2013. május 10., 09:58 (CEST)[válasz]
Nagyon köszönöm a hivatkozást, de a kérdést félreértette, sajnálom, hogy hiába fáradt vele. A két nappal ezelőtti, "Egyházi temetés megtagadása" című kérdésben levő hivatkozásra gondoltam, amely egy pontos leírást tartalmaz a kérdésről. Ugyanakkor ez olvasható benne: "az egyházjog (Apologéta: természetesen itt sem az 1983 - ún. Gumimaci Kódex-re - kell gondolni, hanem az 1917-esre) általános szabályokat ír elő". Meglepő volt ez a fordulat, kicsit megingatta bennem a többi tartalom hitelességébe vetett hitet. És mindemellett hiába próbáltam megtalálni, hogy ez mi. De Rodrigo válaszának felhasználásával most már úgy vélem, hogy ez egy létező 1983-as jogszabálygyűjtemény végtelen gubancosságára utaló bírálat lehet, és így rendben is van. - Orion 8 vita 2013. május 10., 14:43 (CEST)[válasz]
Pont erre gondoltam én is: Codex Iuris Canonici 1983, a fenti link alatt részletezve.--188.24.112.248 (vita) 2013. május 10., 18:01 (CEST)[válasz]

www.diakonia.bad.halle.at[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy
--86.56.202.185 (vita) 2013. május 9., 22:49 (CEST)[válasz]